Hirdetés


Hirdetés

Hírek
A MÉGSZ elnökségének álláspontja a félrevezető sajtóhírekkel kapcsolatban PDF Nyomtatás E-mail

A Napi.hu hírportál a Magyar Nemzet napilapra hivatkozva anélkül adott helyt a kéményseprők szakszervezete egyoldalú nyilatkozatának, hogy vizsgálta volna annak szakmai hátterét, vagy megkérdezett volna gázkészülékekkel foglakozó szakmai képviselőt.
Gázzal fűt? Ez a változás sokba fog kerülni

Az írás szerint a Kormány tervezett rendeletmódosítása veszélyezteti a fogyasztók biztonságát, mert az a gázszerelők kezébe adja a gázkészülékek égéstermék elvezetőjének vizsgálatát – akik ehhez nem értenek.

A Magyar Épületgépészek Szövetségének elnöksége a hírhez szükségesnek tartja az alábbiak közlését:

1. A tervezett rendelet módosítás nem kormányrendelet, hanem a 11/2013. (III.21.) NGM rendelet 2. mellékletének, a Műszaki Biztonsági Szabályzatnak a módosítása.

2. A tervezett módosítás a nyilatkozattal szemben nem minden kazánra és nem is minden kondenzációs kazánra vonatkozik, hanem csak azokra, amelyek égéstermék elvezetése és égési levegő ellátása a készülékkel együtt tanúsított vezetékrendszeren keresztül történik, azoknak is csak azon szakaszaira, amelyek a készülék részeiként lettek tanúsítva. (Ezeket a szakaszokat az új rendelet a készülék égéstermék-vezetőjének nevezi.) A hatályos EU rendelet értelmében ezek karbantartása a gázkészülék karbantartójának feladata.

3. Becslésünk szerint az üzemben lévő gázkészülékek legfeljebb 10%-át érintheti a változtatás.

4. Az ilyen készülékekhez a készülék karbantartója ért, a kéményseprő egyáltalán nem. Az ilyen készülékek általában rendelkeznek önellenőrző automatikával, ami a készüléket leállítja, ha az un. kéményáramkőr nem megfelelően működik. Tehát a felhasználó biztonsága nem sérül.

5. Továbbra sem tilos a kéményseprő igénybevétele, ha ezt a készülék karbantartója szükségesnek tartja. (Pl. a tetőn végzendő ellenőrzés.) Ez a karbantartó felelőssége.

6. Az tény, hogy a felhasználók egy része sajnos nem tartatja karban rendszeresen a készülékét, holott erre a rendelet kötelezi őket. Ez nagy baj. Ezért javasoltuk, hogy a kéményseprő a kétévenkénti ellenőrzés alkalmával ellenőrizze a dokumentált karbantartás megtörténtét és ettől függően intézkedjen. A javaslatot a kéményseprő-rendelet azonban nem vette figyelembe, pedig ezzel sok baleset megelőzhető lenne.

2017. június 15.

Gyárfás Attila ügyvezető elnök
Magyar Épületgépészek Szövetsége
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Módosítás dátuma: 2017. június 15. csütörtök, 10:13
 
Építőipari rezsióradíj 2017 PDF Nyomtatás E-mail

Az ÉVOSZ ajánlása alapján az Építőipari Párbeszéd Bizottság közreműködésével a Miniszterelnökséget vezető miniszter rendeletben rögzítette a minimális építőipari rezsióradíj 2017. évi mértékét.

Az építőipari rezsióradíj ajánlott legkisebb mértéke a 2016. évi meghatározott 2550 Ft/óra összegről 2870 Ft/óra összegre emelkedett.

Hatályos: 2017. június 12-től.

Hatályát vesztő jogszabály: 27/2016. (IX. 14.) MvM rendelet.

Új jogszabály: 15/2017. (VI. 7.) MvM rendelet a minimális építőipari rezsióradíj 2017. évi mértékéről.

A rendelet teljes szövegét itt olvashatja.
 
A gázkészülék típusok telepítési ábrái letölthetők az mgve.hu-ról PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete elkészítette a gázfogyasztó készülékek telepítését megkönnyítő segédletét, amely letölthető a www.mgve.hu honlapról, vagy ide kattintva.

A segédlet bemutatja a gázfogyasztó készülék típusok és a befogadó épület viszonyát, valamint a kiszolgáló,gázfogyasztó készüléktől független CE jel hatálya alatt forgalomba hozott, égési-levegőellátásban és az égéstermékek szabadba történő kivezetésében érintett szerkezeteket. A korábbról ismert CEN/TR 1749 ezzel szemben csak a gázfogyasztó készülékek CE típus-megfelelőséget igazoló tanúsítási eljárásai számára, gázfogyasztó készülék gyártók és tanúsító intézetek számára készült. Ezért a CEN/TR 1749 csak a gázfogyasztó készülék típusokat mutatja és azonosítja, a telepítési környezet bemutatása nélkül.

Az MGVE segédet a gázfogyasztó készülékek és kiszolgáló berendezések (égéstermék-elvezetők, levegő-ellátó rendszerek) telepítést, karbantartást, ellenőrzést napi szinten végző szakemberek (tervezők, gázkészülék szerelők, kéményseprők) számára készült. Az MBSZ egyik fontos, kiemelt változása lesz a felhasználói berendezés különböző CE jelek hatálya alatt forgalomba hozott részei megfelelő kapcsolatának biztosítsa, nemcsak a hő és áramlástani méretezés szempontjából, hanem a különböző CE jel hatálya alá tartozó rendszerek megfelelő mechanikai kapcsolatának, elsősorban a megfelelően tömör kapcsolatának biztosítása. Ennek egyik előfeltétele, a különböző rendszerek kapcsolódási pontjának egyértelmű azonosítása a tevékenységek során, a felhasználói berendezésen belül, a gázfogyasztó készülék telepítési tervén, vagy az egyszerűsített készülékcsere bizonylaton feltüntetett típus szerint. Pontosan tudnunk kell (ma is), hogy hol van például egy C4 típusú gázkazán (mint rendszer) részét képező égéstermék-vezető és a független CE jel hatálya alatt, építési termékként forgalomba hozott égéstermék-elvezető kapcsolódási pontja. A kapcsolódási pontok azonosítása, amelyet az MGVE segédlet jelentősen megkönnyít, azért is fontos, mert ez a pont jelenti a különböző szakterületek (gázkészülék szerelő és kéményseprő) közvetlen tevékenységi területét elválasztó határt is.

 
Új tudományos eredmények és fokozatok a BME ÉPGET Tanszéken PDF Nyomtatás E-mail

A BME Szenátus nyilvános ünnepi ülését 2017. május 27-én tartotta a BME Aulájában. Kitüntetéseket, habil és PhD okleveleket adtak át. A Gépészmérnöki kar Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke több munkatársa is szerepelt a rendezvényen, három PhD és egy habilitációs oklevél átvételében voltak érintve.

Habilitáció

Eredményes habilitációs eljárása lezárásaként Dr. Kajtár László tanszékvezető átvette habilitációs oklevelét.
A tudományos eredményeket összefoglaló dolgozat címe: Irodaházak hő- és levegőminőségi komfort elemzése.
A habilitációs előadás címe: Hővisszanyerés alkalmazása a klímatechnikában.

BME unnepi szenatusi ules Kajtar Laszlo Habilitacios oklevel 2017 01

Dr. Kajtár László átveszi habilitációs oklevelét
a BME Rektorától


PhD doktori fokozat

Doktori oklevelüket a rendezvényen vették át:

1. Jasper Andor okl. gépészmérnök
Disszertáció témája: Távhőellátó rendszerek tervezésének és üzemeltetésének optimalizációja (Témavezető: Dr. Garbai László)

2. Horváth Miklós okl. gépészmérnök
Disszertáció témája: Adott felületre érkező globálsugárzás számítása, rendszerszintű hasznosítása épületekben (Témavezető: Dr. Csoknyai Tamás)

3. Nyers Árpád okl. gépészmérnök
Disszertáció témája: Víz-víz hőszivattyús fűtési rendszerek energetikai optimalizálása (Témavezető: Dr. Garbai László)

Az új tudományos fokozatokkal tovább erősödött a hazai épületgépészeti szakmai-tudományos élet.

Az elért eredmények jelentőségét növeli az a tény, hogy az épületgépész oktatók közül mindössze hat fő rendelkezik a „habil” tudományos fokozattal és közülük három fő aktív korú.

Gratulálunk a fokozatot szerzett épületgépész kollégáknak és további eredményes munkát, jó egészséget kívánunk!

Módosítás dátuma: 2017. június 09. péntek, 10:14
 
NGM miniszteri elismerést kapott Pánger László MÉGSZ-alelnök PDF Nyomtatás E-mail

A 2017-es Építők Napja ünnepi ülésen a nemzetgazdasági miniszter elismerő oklevélben részesítette Pánger László gépész üzemmérnököt, aki a zalaegerszegi P-Energy Kft. ügyvezető igazgatója és a MÉGSZ alelnöke.

epitok napja csoportkep

Pánger László (balra) a MÉASZ által javasolt kitüntetett kollégákkal

Az indoklás szerint Pánger László hosszú szakmai pályafutása első felében kazángyártásban tevékenykedő fejlesztő mérnökként dolgozott, majd később számos épületgépészeti és ipari-technológiai rendszer létesítését és energiahatékonysági korszerűsítését végezte tervezőként és kivitelezőként. Ezek során kiemelkedően elkötelezett volt a minőségi szemlélet, a magas szakmai színvonal és a vállalkozói tisztesség értékei mellett.
Több mint tíz éve a Magyar Épületgépészek Szövetsége alelnökeként, valamint az ipari tagozat elnökeként önzetlenül dolgozik az épületgépész szakma fejlődéséért.

Gratulálunk!

Módosítás dátuma: 2017. június 07. szerda, 09:24
 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 8