Hirdetés


Hirdetés

Hírek
Megjelent a gázkészülékcsere kiegészítő szabályozása! PDF Nyomtatás E-mail

A 14/2018. (IX.4.) ITM rendelet végre szabályozza a 2008. évi XL. törvény (GET) 89. § (3) bekezdésében bevezetett „készülékcsere” fogalom alkalmazhatóságának eddig hiányzó feltételeit. (Megjelent a Magyar Közlöny 2018. évi 134. számában.)

A rendelet 9.§ értelmében:

A gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról szóló 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a következő 6/A. §-sal egészül ki:

„6/A. § (1) A meglévő gázfogyasztó készüléknek vagy készülékeknek a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 89. § (3) bekezdésében hivatkozott cseréje nem foglalja magában a csatlakozóvezeték átalakítását vagy a felhasználási hely névleges méréshatárú gázmérőjének cseréjét.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott készülékcserét a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről, az e tevékenységek bejelentésének és nyilvántartásának rendjéről, valamint az e tevékenységekre vonatkozó kötelezettségek be nem tartásának esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről szóló 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat A:2–A:3 vagy A:4–A:5 mezője szerinti tevékenység végzésére jogosultsággal rendelkező gázszerelő végezheti.”

A rendelet 2018. szeptember 19-étől hatályos.

Szakmai véleményünk:

Ezzel a kiegészítéssel egyértelművé vált, hogy az eddig is alkalmazott, nem tervköteles egyszerűsített készülékcsere mellett, a GET által bevezetett tervköteles készülékcsere, a technológiai berendezések kivételével minden meglévő felhasználói berendezés minden olyan átalakítása esetében alkalmazandó, ami nem jár a gázmérő cseréjével. Tehát teljesítményhatártól függetlenül, de csak a meglévő gázmérő névleges teljesítményhatárán belül végezhető az átalakítás. Egyszerűsítés, hogy a tervköteles készülékcsere terveit a gázszolgáltató engedélyes előzetesen nem vizsgálja felül, sőt az átalakítás befejezése után nem végez műszaki-biztonsági ellenőrzést sem. A műszaki-biztonsági ellenőrzés viszont a tervet készítő tervező feladata.
Más esetekben kötelező az előzetes tervfelülvizsgálat és az engedélyes által végzendő műszaki-biztonsági ellenőrzés.
Új követelmény emellett, hogy a tervköteles készülékcsere eljárásban a tervezőnek rendelkeznie kell legalább 2.000 eFt (több lakásos épületek esetében 5.000 eFt) értékű felelősségbiztosítással.

2018. szeptember 5.

Gyárfás Attila, ügyvezető elnök
Magyar Épületgépészek Szövetsége

Módosítás dátuma: 2018. szeptember 05. szerda, 12:07
 
Szeptember 25. Százhalombatta - VIII. Ipari és Technológiai Szakmai Nap PDF Nyomtatás E-mail

LOGO IpariNap 2018

Ipari és technológiai újdonságok épületgépészeknek +
látogatás a MOL Dunai Finomítójába

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a kiállítással és a százhalombattai finomítómű bejárásával egybekötött szakmai napunk, mely az épületgépészet ipari és technológiai területével foglalkozik.

Időpont:     2018. szeptember 25., kedd, 8.30-17.00

Helyszín:     Százhalombattai Barátság Kulturális Központ
                     (Százhalombatta, Szent István tér 5.)
                      délután a MOL Dunai Finomító

Szervező:                 Magyar Épületgépészek Szövetsége

Szakmai partnerek:MÉGSZ Ipari és Technológiai Tagozat
                                  Épületgépészeti Hegesztési és Technológiai Klaszter

Tervezett program:
(Frissítve: 2018. 09. 17-én)

8.30-10.10

Köszöntő
Pánger László elnök, MÉGSZ Ipari és Technológiai Tagozat

Hibrid, ami nem négy keréken gurul
Husztra Attila, Henkel Magyarország Kft.

Emisszió és termográfia az iparban Testo mérőműszerekkel
Mihályi András termékmenedzser, Testo Kft.

Motoros megoldások hűtési-fűtési rendszerekhez
Páger Szabocs, BELIMO Automation Handelsgesellschaft m.b.H.

Cím egyeztetés alatt
Balázs Miklós ügyvezető, Hauff-Technik Hungária Kft.

10.10-10.30 SZÜNET

10.30-11.30

Virtus, a legújabb Danfoss szabályozó szerelvény
Egyházi Zoltán, távfűtés divízióvezető, Danfoss Kft

Ipari és energetikai szabályozástechnika, szelepkialakítások különböző alkalmazásokra
Kiss Imre ügyvezető, Szabályzó és Kompenzátor Kft.

Melyik a világ legtakarékosabb folyadékhűtős rendszere?
Popik Dénes mérnök-értékesítő, IMI International Kft.

11.30-11.50 SZÜNET

11.50-12.40

A Trigon XXL egy igazi ipari kuriózum
Sántha Endre kereskedelmi vezető, ELCO (Ariston Csoport)

Wilo tűzivíz szivattyútelepek
Rokonál Géza főmérnök, Wilo Magyarország Kft. ipari üzletág

12.40 – 13.15 EBÉD

13.30-17.00
A MOL Dunai Finomító bejárása
Helyszín: Százhalombatta, Olajmunkás u. 2.

Az előadások közötti kávészünetekben a kiállítói standok tekinthetők meg a terem előterében. A szünetekben kávéval, üdítővel, az ebédszünetben szendvicsekkel látjuk vendégül a résztvevőket.

A délutáni program részletei:

A kulturális központból 2 szervezett busz viszi a látogatókat a finomítóba és a program végeztével vissza. A buszok 13.15-kor indulnak a kulturális központtól, gyülekező 13.10-kor a főbejárat előtt.

A finomítóba érkezés után a helyi konferenciateremben rövid bemutató előadást tartanak, majd a látogatók visszaszállnak a buszokba és 2 csoportban, más-más program szerint folytatják a helyszínbejárást:

-  Hosszabb program: az egyik csoport busszal megtekinti a finomítómű területét, és egyes gépészeti részeket gyalogos bejáráson is megtekint, utóbbihoz beöltözik. A program végeztével visszaszállnak a buszba, ami elviszi őket a Barátság Kulturális Központhoz. A visszaérkezés várható ideje: 17.00-17.30 óra. A csoport létszáma maximum 40 fő lehet.

- Rövidebb program: a másik csoport busszal megtekinti a finomítómű területét és a gőzfejlesztő kazánokat. Ennek a csoportnak nem kell beöltöznie. A program végeztével ők is a busszal mennek vissza a Barátság Kulturális Központhoz. A visszaérkezés várható ideje: 16.00-16.30 óra. A csoport létszáma maximum 50 fő lehet.

Kérjük gondolja át, hogy melyik délutáni programon szeretne részt venni (hosszabb vagy rövidebb), és jelezze ezt már az előzetes online jelentkezésnél! A helyszínen való módosításra már nincs lehetőség. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk, ha a két csoport létszáma betelt, az ezen felül jelentkezőket értesíteni fogjuk erről.

Természetesen van mód csak a délelőtti előadásokon való részvételre is, ezt is a jelentkezésnél jelezheti.

A finomítóműbe való belépés és ott tartózkodás szigorú szabályokhoz kötött, ezért kérjük, hogy a jelentkezésnél pontosan töltse ki a kötelező adatokat, hogy azt a MOL illetékeseinek előzetesen leadhassuk!

A teljes rendezvényen való részvétel ingyenes, de az előzetes jelentkezés kötelező.

A délutáni programon való résztvevők száma korlátozott és csak a délelőtti programban résztvevők számára biztosított.

FIGYELEM!
A hosszabb délutáni program csoportja betelt, így arra már nem tudunk elfogadni jelentkezést.

Jelentkezési határidő: szeptember 20., csütörtök

Online regisztráció itt

                            A szakmai nap kiállítói:                              

Csak logók 4 IpNap 2018

A nyomtatható meghívó letölthető itt

Bővebb tájékoztatás:
Sőbér Lívia,  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 30/866-7885

Módosítás dátuma: 2018. szeptember 17. hétfő, 15:34
 
Irritáló és zavaró területi eltérések a gázipari jogszabályok alkalmazásában PDF Nyomtatás E-mail

A MÉGSZ munkatársai internetes kérdőívvel tervezőket, szerelőket és szervizeseket kérdeztek arról, hogy a gázfelhasználó berendezések létesítése és üzemeltetése témakörben mik a tapasztalataik.

A négy nagy gázszolgáltató szolgáltatási gyakorlata nem teljesen egységes, ezért a mintegy száz válaszadó válaszait csoportosítottuk attól függően, hogy jellemzően melyik gázszolgáltató területén dolgoznak.

Készülékcsere

A kérdésekre adott válaszokból egyértelmű, hogy a Gáztörvény módosításával február 1-én hatályba lépett „készülékcsere” eljárást - a végrehajtási rendelet hiányára hivatkozva – jellemzően a Főgáz és a Tigáz nem veszi figyelembe. Az E.ON és az Égáz-Dégáz a saját maga által szabályozott feltételekkel viszont bevezette és alkalmazza.
Néhány válaszoló a fenti, területenként kialakított, egyedi eljárásrendtől eltérő alkalmazást is tapasztalt, ami azt mutatja, hogy egy adott szolgáltató területén belül sem egységes a rendelet értelmezése. (Feltűnő, hogy a Főgáz területén 8 válaszadó is tapasztalt a Főgáz központi irányelvétől eltérő alkalmazást.)

Égéstermék-elvezetők vizsgálata

A válaszokból úgy tűnik, hogy a Tigáz kivételével a gázszolgáltatók a tervfelülvizsgálat vagy a műszaki-biztonsági ellenőrzés alkalmával nem rendelkeznek egységes, a 11/2013. NGM rendeletnek és azon belül a hatályos MBSZ-nek megfelelő szabályozással, esetenként túllépnek a hatáskörükön, nem a 19/2009. (I.30.) Kormány rendelet szellemében járnak el. Olyankor is kérik a kéményseprő-ipari szolgáltató nyilatkozatát, amikor az égéstermék-elvezető a gázkészülék része, azaz annak vizsgálata a gázszerelő feladata és felelőssége.
(A tervfelülvizsgálathoz a Főgáz területén 26 esetből 21 esetben; az E.ON területén 24 esetből 8 esetben; az Égáz-Dégáz területén 25 esetből 10 esetben; a Tigáz területén 8 esetből 1 esetben kérték a kéményseprő-nyilatkozatot. Hasonló az arány a műszaki-biztonsági ellenőrzések esetében, azzal a kivétellel, hogy itt már a Tigáz is többnyire kéri a kéményseprő-nyilatkozatot.)

Jegyzőkönyvek, felülvizsgálatok, nyilatkozatok

A gázszolgáltatók az egyszerűsített készülékcseréhez is kérik az érintésvédelmi jegyzőkönyvet, holott az MBSZ ilyen követelményt nem támaszt. EPH-ellenőrzés csak az új létesítés és a tervköteles átalakítás alkalmával szükséges.

Sajnálatos, hogy a tervfelülvizsgálatok során föltárt hibákat a felülvizsgáló, általában az esetek csaknem 50%-ában csak szóban közli a tervezővel, pedig a hibákat, a szabályzat megfelelő pontjaira hivatkozással, írásban kell fölsorolni. További tapasztalat, hogy a gázszolgáltató általában hibának minősít minden eltérést a saját belső utasításától, nem ad teret a tervezői szabadságnak, holott erre a jogszabály lehetőséget ad.

Kérdést tettünk fel az egyszerűsített készülékcsere eljárásának alkalmazásával kapcsolatosan is. Kedvezőnek ítélhető, hogy a gázszolgáltatók csak egy-egy esetben korlátozták az eljárás MBSZ-ben szabályozott alkalmazhatóságát. Például tévesen csak az eredetivel azonos típusú beépítést engedélyeznek, vagy olyan esetben is kérnek külön kéményméretezést, amikor az nem szükséges.

Kijelenthető, hogy az esetek döntő többségében a létesítéshez, vagy a készülékcseréhez előírt kéményseprő-ipari szolgáltatói nyilatkozat tartalma sem egyértelmű, a vizsgálati pontok fölsorolása inkább csak hiba-helyeket tartalmaz, de azokat többnyire indoklás nélkül, esetenként egyébként nem kötelező szabványra hivatkozva. Nem engednek teret a tervezői szabadságnak, és nem veszik figyelembe a gáztörvény hatálya alá tartozó egységekre vonatkozó szabályozást sem.  

A fentiek is bizonyítják, hogy mennyire aktuális a 11/2013. (III.21.) NGM rendelet módosításának hatályba léptetése. Ennek 2. sz. melléklete, az MBSZ ugyanis az EU Gázrendelet (GAR) szabályozását alkalmazva, egyértelművé teszi a Gáztörvény és a Kéménytörvény hatályának határait és alkalmazásának szabályait. Lehetőséget adva arra, hogy a Kéménytörvény végrehajtási rendeletében is átvezessék a szükséges módosításokat. Ez sokat segítene a létestés folyamatának szereplői körében mutatkozó viták megelőzésére, beleértve a vizsgáló-ellenőrző tevékenységet is.
Tanulság, hogy tovább kell szorgalmazni a gázszolgáltatók eljárási szokásainak egységesítését, mert még mindig előfordulnak indokolatlan eltérések, elsősorban egyes jogszabályi előírások értelmezésében.

Gyárfás Attila ügyvezető elnök, MÉGSZ

 
A MÉASZ részleges áfa-visszatérítést javasol az épületenergetikai korszerűsítésekre PDF Nyomtatás E-mail

Hazai építőanyag gyártók: dinamikus bővülés kihívásokkal

2018 első félévében szegmensenként 10-30%-kal bővült a hazai építőanyag-piac: a legintenzívebben a szerkezetépítő és egyes kapcsolódó termékek iránti kereslet nőtt. A szakképzett munkaerő megtartása érdekében a gyártók idén tovább emelték a béreket. Vannak olyan területek, ahol a kivitelezői kapacitáshiány lassítja a bővülést. Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke szerint nemcsak a beépítő szakemberek utánpótlása miatt, hanem a gyártói beruházások tervezhetősége miatt is fontos a kiszámítható megrendelés-állomány, amely tartósan stabilizálhatja az építőipar növekedését és a GDP-hozzájárulást is. Az épületenergetikai korszerűsítések erősebb ösztönzése ebben kulcsszerepet játszhatna, így az újlakás-építések mellett a magasépítések másik jelentős lába lehetne. A MÉASZ ezért az energetikai korszerűsítések támogatására részleges áfa-visszatérítést javasol, hasonlóan a csok keretében magánerőből végzett újlakás-építéshez.

Az erős keresletnek köszönhetően dinamikusan bővült a hazai építőanyag-piac, ami jelentős részben a kormányzati ösztönzőknek tulajdonítható: a családtámogatási intézkedéseknek, az 5%-os újlakás-áfakulcsnak, illetve a sajáterős újlakás-beruházásnál részben visszaigényelhető forgalmi adónak.

A KSH által nemrég közzétett 11,2%-os bérnövekedés is hozzájárult a lakossági beruházások élénküléséhez.

A hazai építőanyag gyártók a kollégák megtartása érdekében a béreket idén tovább növelték, de a kapacitásbővítéshez még így is kihívás megfelelő szakképzett munkaerőt biztosítani. A forint évközi gyengülése miatt egyes import alapanyagok ára növekedett - különösen az üveg, PVC profilok és egyes kőolajipari és építőkémiai termékek terén. A gyártók egy része egyelőre áraiban még nem érvényesítette e hatást, kivár arra nézve, hogy mi lesz a tartós forint kurzus. A béremelések és az árfolyamhatás mellett a fuvarozási szolgáltatások drágulása jelentette a harmadik fő piaci árbefolyásoló tényezőt. Összességében, a gyártók a jellemzően 2-7%-os árkorrekciókat tavalyi évhez hasonlóan túlnyomórészt a bérek növelésére és a munkaerő-kapacitás bővítésére fordították.

Az 5%-os újlakás-áfa tervezett kivezetése tovább erősíti az újlakások iránti keresletet a következő másfél évben, azonban e hatás mellett megjelenik a bérbeadási célú lakásépítés is. Ennek fő oka, hogy alacsony kockázatú termékekben (például bankbetétekben) még mindig nem érhető el érdemi reáljövedelem, ezért a bérleti célú lakásépítési sokaknak vonzó alternatíva – különösen, hogy még mindig nem kínálati a piac a megyeszékhelyeken és az agglomerációban.

Szarka László, a MÉASZ elnöke szerint a gyártói beruházások tervezhetősége miatt is fontos a kiszámítható megrendelés-állomány. Az újlakás-építések mellett az épületenergetikai korszerűsítések hathatós állami felkarolással kiszámítható megrendelésállományt biztosítanának az építőiparnak. Az épületenergetikai korszerűsítésekre elérhető kamatmentes hitelkonstrukciók jelenleg nem tűnnek eléggé vonzónak a lakosság körében, míg a hazai lakóingatlan állomány kétharmada energetikailag elavultnak számít.

A MÉASZ ezért az energetikai korszerűsítések támogatására részleges áfa-visszatérítést javasol, a csok keretében magánerőből végzett újlakás-építéshez hasonlóan. Az építőanyagra és munkadíjra egyaránt vonatkozó utólagos számlabemutatás jelentősen fehérítené az építőipart és ezáltal pluszbevételt jelentene az államháztartásnak is.

Az egyes építőanyag gyártói szegmensek teljesítménye 2018. I. félévében:

Az égetett kerámia (tégla) falazati termékek iránti kereslet 2018 első felében további 10-15 százalékkal bővült. A belföldi gyártók alapvetően ki tudják elégíteni az igényeket. A vállalatok a termelőkapacitást folyamatosan bővítik, azonban a szakképzett munkaerőhiány miatt a növekvő bérezés mellett is kihívást jelent a kétműszakos termelések megszervezése.

A fehér falazati (mészhomok tégla, pórusbeton-) anyagokból összesen mintegy 15-20 százalékos növekedést ér el a szegmens.

A vakolat- és építőkémiai termékek terén a gyártók differenciált, 10-25% bővülést értek el 2018 első félévében. Míg épületek szerkezetépítése, és vele a hőszigetelő vakolatokrendszerekkel összefüggő ragasztó- és egyéb segédanyagok piaca erőteljesen bővül, a hideg burkolóanyagok piacára kedvezőtlenül hat a kivitelezői kapacitáshiány. Ezért a burkolóanyagok ragasztói- és egyéb kapcsolódó termékek iránti kereslet bővülése egyelőre elmarad az általános építőipari bővülés mértékétől.

A homlokzati nyílászárókat tekintve a teljes 2017-es évet tekintve a termelési érték több, mint 10%-kal nőtt, de az őszre vonatkozóan további növekedés várható. A rendelési átfutási idők 6-7 hét körül mozognak, míg az árak átlagosan 7%-kal emelkedtek - elsősorban a munkabérek emelése, másodrészben pedig az árfolyamhatás átvezetése miatt. Az import üvegek, PVC-profilok és vasalatok ára tovább emelkedett.

Az ablakgyártók egyértelműen érzékelik az elektronikus számlázás szürkeimporttal szemben mutatkozó piacfehérítő előnyeit. A beépítés területén azonban továbbra is komoly forráshiányok vannak, amelynek kezelésére a szakszövetség által kidolgozott tematika alapján működik az ablakbeépítő OKJ-képzés, amely középtávon fejti ki hatását. Ez különös fontossággal bír, mivel a minőségi problémák a nem megfelelő beépítésből erednek.

Az EPS alapú hőszigetelésekre irányuló kereslet az építőipari bővüléssel egyelőre nem halad együtt úgy, mint a szerkezetépítő anyagok esetében. A kereslet a homlokzati energetikai felújításokkal együtt sem éri el azt a szintet, hogy az EPS hőszigetelőanyag-ipar a kapacitásait teljesen ki tudja tölteni. Ennek fő oka a korszerűsítések egyelőre visszafogott volumene, amely mellett az újlakás-beruházások nem mindig időben ütemezett rendelései is hullámzó keresletet generálnak. Az árakat illetően a tavalyi nyári áremelkedés lecsengett sőt jelenleg éves áttekintésben kismértékű árcsökkentésről lehet beszélni.

A szálas szigetelőanyagok piacán25-30% körüli volumen-növekedés érzékelhető. E szigetelőanyagok nagy részét az ipari épületekre és közintézményekre vonatkozó előírások miatt használják.

Az épületgépészeti szegmensben az első félévben továbbra is kissé hektikus a piac a nagyobb létesítmények esetében: sok a bizonytalanság, elsősorban egyes elnagyolt tervek, menet közben változó beruházói igények és bonyolult, gyakran méltánytalan fizetési garanciák miatt. A kisebb volumenű munkáknál inkább a megkívánt rövid (azonnali) határidő okoz kapacitásproblémát, mivel a szezonálisan jelentkező nagy igényre nem képes egy kis- vagy mikrovállalkozó felkészülni; a minőségi munkaerő hiánya továbbra is jellemző.

A munkák döntő többségét kitevő felújítások sajnos ritkán jelentenek komplex felújítást vagy korszerűsítést. A részleges felújításokkal csak az üzembiztonság fenntartása érhető el, a hosszú távú energiahatékonyság és a növekvő komfortigény csak ritkán. Elmondható, hogy komplex felújítások konkrét, könnyen elérhető, jelentős támogatások nélkül manapság nem jellemzők.

Az épületgépészeti termékek áraiban jelentős változás nem történt, az anyagbeszerzés legfeljebb csak az azonnali munkáknál okozhat pillanatnyi fennakadást, a választék megfelelő.

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetségről:

A MÉASZ szakmai ernyőszervezetként fogja össze a magyarországi építőanyag- és építési termék gyártókat. A MÉASZ nonprofit szakmai, politikailag semleges szervezetként elkötelezett az innovatív és energiahatékony építési beruházások megvalósításáért és a meglévő épített környezet korszerűsítéséért.

A MÉASZ célja a minőségi új építések, felújítások és energetikai korszerűsítések széles körű előmozdítása; minőségi épületállomány kialakításának elősegítésével hozzájárulni a nemzeti vagyon gyarapodásához, társadalmi együttműködéseken, szakmai érdekképviseleten és kommunikáción keresztül.

A hazai építőanyag- és építési termékgyártók kulcsszerepet töltenek be a K+F, az oktatás és a foglalkoztatás fenntartásáért és fejlesztéséért mind a gyártói iparágban, mind pedig a szélesebb értelemben vett építésgazdasági értékláncban.

További információ:

Szarka László elnök
Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség
Email:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
Beszámoló a 13. MÉGSZ horgászversenyről - Székesfehérvár, július 7. PDF Nyomtatás E-mail

A 13. MÉGSZ Országos Horgászverseny már hagyományosan Székesfehérváron, a Palotavárosi horgásztavon került megrendezésre.

Az idei évben két támogatója is volt a versenyünknek, a COMAP és az ÉP-Gépész Holding Kft.
A megnyitón az ÉP-Gépész Holding részéről Csizmadia Zsolt köszöntötte a megjelenteket.

Az előre nevezettek közül 26-an küzdöttek meg a "Magyar Épületgépészek Horgászbajnoka 2018" címért.

A verseny  jó hangulatát az időjárási körülmények sem tudták befolyásolni, a szél, a párperces eső sem csökkentette a halak kapáskedvét.

Az eredményekről:

1. helyezett:  Dvorák Bálint, ACO Ker. Kft.                    19,56 kg

2.helyezett:   Hajdu László, H-L Mérnök Kft.                 18,44 kg

3.helyezett:   Németh Zoltán, E.V.                                 18,13 kg

4.helyezett:   Fehér Márton, Delta-F Kft.                       18,06 kg

5. helyezett:  Tóth László                                               13,55 kg

 

A legnagyobb halat Lajkó László fogta, egy 11,7 kg-os pontyot. Az összes fogás 160 kg felett volt.

A verseny közbeni mérlegelésekben Németh Vilmos  és Mihályka Barna segédkezet. Köszönet munkájukért!

Az eredményhirdetés után a rendező és segítői által elkészített pörkölt és halászlé elfogyasztásával zárult a program.

Antal István szervező


Gratulálunk a nyerteseknek és ezúton is köszönjük Antal Istvánnak a szervezésben nyújtott jelentős segítséget!

A MÉGSZ munkatársai

Képes beszámolónk:

2018Horgász 01

2018Horgász 02

2018Horgász 03

2018Horgász 04

2018Horgász 05

2018Horgász 06

2018Horgász 07

2018Horgász 08

2018Horgász 09

2018Horgász 10

Módosítás dátuma: 2018. augusztus 28. kedd, 16:34
 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 8