Hirdetés


Hirdetés

Hírek
Szakmai évzárás az Épületgépészeti Tagozatban PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Épületgépészek Napja – MÉN – rendezvénnyel december 1-én befejeződött az épületgépészek 2017-es szakmai éve. Ez a tömör, kicsit elnagyolt megfogalmazás néhány mondatos kifejtést érdemel! Amikor azt mondjuk, hogy az épületgépészet szakmai éve, akkor tudatosítani kell, hogy ez alatt több intézmény, szövetség és a MMK Épületgépészeti Tagozata által egyenként, vagy közösen szervezett rendezvények soráról beszélünk.

Lássuk részleteiben!

1. Egyetemi szakmai napok

A MÉN tulajdonképpen a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika – ÉPGET – Tanszék egyetemi szakmai napja.

De nem csupán a BME-n folyik magas színvonalon felsőfokú épületgépész képzés, hanem Debrecenben, Gödöllőn és Pécsett is. Ezek az intézmények is – egy kivételtől eltekintve – megszervezték 2017-ben is saját egyetemi szakmai napjukat. Hagyományosan tavasszal szervezik a POLLACK-EXPO-t Pécsett, ill. májusban a Debreceni Egyetem épületgépész szakmai napját. (Gödöllő volt a kivétel, ahol korábban szintén volt ilyen rendezvény.)

Az egyetemi szakmai napok hasonló sémában szerveződtek, mint a MÉN. Itt is jelen voltak az ipari partnerek, itt is voltak tematizált szakmai előadások, többnyire itt is sor került kötelező szakmai képzések lebonyolítására. Itt is büszkén és nagy örömmel mutatták meg a tanszéki technikai-, technológiai fejlesztéseket. A különbség „csak” annyi, hogy sokkal kisebb ezek területi lefedettsége. Ugyanakkor szakmai közösségformáló erejük semmivel sem kisebb jelentőségű!

2. A Magyar Épületgépészek Szövetsége rendezvényei

A Magyar Épületgépészek Szövetsége országosan több helyszínen szervezett konferenciával, szakmai nappal jelentkezett. Ezek a rendezvények nem feltétlenül és nem elsősorban szólították meg a tervezőket, szakértőket, ennek ellenére a 30 országos rendezvényük közül legalább hét a tervezői-szakértői rétegnek is hasznos volt. Két rendezvényét az ÉgT-vel közösen szervezte a MÉGSZ. Jó tudni, hogy a  hagyományos januári, Lurdy házbeli évnyitó programjuk talán az év első kötelező szakmai továbbképzését is meg szokta szervezni! (2018. január 18-án biztosan így lesz!)

3. MMK Épületgépészeti Tagozat szervezései

A Tagozatok legáltalánosabban ismert tevékenysége a kötelező szakmai képzések szervezése. (Ez így volt korábban is, amikor az ún. „kreditpontos rendszerben” az ipari partnerek által szervezett termékbemutatóval egybekötött képzéseket előzetesen minősítették a tagozatok, az adható továbbképzési pontértékeket meghatározták. Manapság a Tagozatok állítják össze azokat a szakmai anyagokat, amelyekből törzsanyagok készülnek, amely törzsanyagokat a Tagozatok által akkreditált előadók adhatnak csak elő a területi kamarák szervezésében.

A 2013-ban bekövetkezett változás épületgépészek számára hátrányos. Hátrányos, hogy az ipari partnerek képzésben betöltött szerepe jelentősen csökkent.

Az épületgépészetben a napjaink innovációja szakmai újdonságok és megoldások formájában leghamarabb és kézzelfoghatóan az ipari partnerinknél jelenik meg. Ezeket a velük való találkozásokon ismerhetjük meg. Ezért fontos nekünk, tervezőknek, szakértőknek, felelős műszaki vezetőknek és műszaki ellenőröknek a velük való folyamatos – továbbképző – kapcsolat ápolása, fenntartása!

Az egyetemi szakmai napokat lényegében évek óta már ennek a gondolatnak a jegyében szerveztük, szervezték. De ebbe sorba gondoltuk beilleszteni az őszi – szeptember utolsó hetére időzített – Tervezői Konferenciákat is. Megszokottól eltérő az egyszekciós konferencia forma, eltérő, hogy kiállítással egybekötött, és az is, hogy egyedileg akkreditált a törzsanyaga. A törzsanyagot egy-egy aktuális szakmai „szlogen” jegyében – „Az energiamegtakarítás a terveinkkel kezdődik!”, „A komfortért is mi felelünk!” – állítottuk össze, és dolgoztuk fel másképp. A „másképp” azt jelentette, hogy megvalósult terveket, kutatási eredményeket mutattunk be egymásnak. Ez tehát egyfajta önképzőköri témafeldolgozást, kötelező szakmai továbbképzést jelentett. Az elmúlt években ennek hatalmas sikere volt. Ipari partnereinkkel tartalmas találkozásokra kerülhetett sor elegáns kiállítási környezetben a Lurdy Házban.

Ez után a hozzávetőleges összesítés után azt mondhatjuk, hogy:

  • 2017-ben (is) gazdag volt az épületgépészek szakmai programja
  • ez összeállt az egyetemi szakmai napokból, az Épületgépészeti Tagozat és a területi kamarák által közösen szervezett kötelező szakmai továbbképzésekből, melyek száma országos szinten mintegy 20 volt, ennek fele Budapesten a BPMK lebonyolításában. (A képzések száma azért nem magasabb, mert több, kisebb taglétszámú kamara regionálisan szervezi képzéseit!)
  • a sort bővítik és színesítik a konferencia-jellegű szakmai rendezvények. Úgy a felsőfokú oktatási intézmények szakmai napjai, mint a MÉGSZ által szervezett szakmai programok, valamint a Tagozat saját tervezői konferenciája
  • elmondhatjuk továbbá, hogy mindent elkövettünk és el fogunk követni a hasznos ismeret átadást – ezzel lényegében a képzést – biztosító ipari partneri találkozások megszervezésére.

Remélem nem szubjektív az a megállapításom, hogy gazdag programokat tudott a SZAKMA 2017-ben is lebonyolítani. Kívánom, hogy hasonló legyen a következő, a 2018-as szakmai munkánk, szakmai évünk is.

Remélem továbbá, hogy Ipari Partnereink ugyanolyan fontosnak gondolják kapcsolataink erősítését, mint mi! Ahogy nekünk, úgy nekik is fontosak, hasznosak a szakmai találkozások!

Találkozzunk 2018-ban is minél több alkalommal, minél több helyszínen!

Áldott ünnepeket, sikeres új évet és ehhez jó egészséget kívánok!

Gyurkovics Zoltán
ÉgT elnöke

 
Újabb rendelet a gázszereléssel kapcsolatban PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Közlöny 208. számában megjelent a nemzetgazdasági miniszter 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelete a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenysége folytatásának részletes feltételeiről, az e tevékenységek bejelentésének és nyilvántartásának rendjéről, valamint az e tevékenységekre vonatkozó kötelezettségek be nem tartásának esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről.

A rendelettel hatályon kívül került a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról a 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet.
Az új rendelet alapvető változtatást nem tartalmaz, de pontosítja a gázszerelői jogosultságok feltételeit, valamint a továbbképzések rendjét. A rendelet külön fejezetben foglalkozik a szabálytalanságok esetén alkalmazott szankciókról. A rendelet intézkedik a 11/2013.(III.21.) NGM rendelet szükségszerű módosításáról is.

Megjegyzendő, hogy a Gáztörvényben a készülékcserével kapcsolatos új egyszerűsítés szabályozását a 11/2013.NGM rendelet, várhatóan januári módosítása fogja tartalmazni úgy, hogy az eddigi egyszerűsített készülékcsere lehetősége továbbra is hatályban marad.

A teljes rendelet itt olvasható

 
Január 18. START 2018 - Évindító információs nap épületgépészeknek PDF Nyomtatás E-mail

Start 2018 fejléc

Különleges, pörgős szakmai program párhuzamosan több teremben, sok rövid előadással, információs standokkal, MMK kötelező képzéssel, állásbörzével, többszáz épületgépész szakember részvételével.

Időpont:    2018. január 18., csütörtök, 8.30-17.00 óráig

Helyszín:   Lurdy Ház, 1. emeleti konferencia- és kiállítótér
                   (Budapest, IX. ker. Könyves Kálmán körút 12-14.)

Szervező:               
Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ)

A rendezvényen való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési határidő: január 15., hétfő

További információk és regisztráció itt


Bővebb tájékoztatás:

Sőbér Lívia, projektszervező
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 30/866-7885

Kárpáti Zoltán, hirdetési vezető
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 70/206-3631

 

Módosítás dátuma: 2017. december 11. hétfő, 17:51
 
Létesítményenergetikai szakmérnöki képzés indul PDF Nyomtatás E-mail

Létesítményenergetikai szakmérnöki szakirányú továbbképzés a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar, Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszéke  a 2017/2018 tanév tavaszi félévében Létesítményenergetikai szakmérnöki szakirányú továbbképzést indít.

A szakirányú továbbképzésre való felvétel feltételei: A felvételhez mérnöki végzettség szükséges. Elsősorban építészmérnökök, építőmérnökök, gépészmérnökök, illetve villamosmérnökök jelentkezését várjuk.

A képzés időtartama: 2 félév, mely félévente 5-6 alkalommal szervezett, két-két napos (péntek-szombati) kötött elfoglaltságot jelent.

A képzés helyszíne: SZIE, Gépészmérnöki Kar, Gödöllő

A képzés költsége: 180 000 Ft/félév.

A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 60 kredit

Részletes információ, és a jelentkezési lap megtalálható a kari www.gek.szie.hu/szakmernok vagy a tanszéki honlapon: http://ep-let.gek.szie.hu/content/szakmérnök.

Érdeklődni és a részvételi szándékot jelezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Dr. Szabó Márta egyetemi docens, szakfelelős (szabo.marta@gek.szie.hu), és Urbán Bernadett ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ), +36 28 522000/2111 mellék.

Jelentkezést vagy korábbi előzetes jelentkezés megerősítését, az elérhetőség és a költségvállalás megadásával, legkésőbb 2018. február 13-ig a SZIE Gépészmérnöki Kar Környezetipari Rendszerek Intézet, Épületgépészet, Létesítménymérnöki- és Környezettechnika Tanszék, Dr. Szabó Márta, 2103, Gödöllő, Páter Károly u. 1. címre várjuk.

Az első konzultáció várható időpontja 2018. február második fele.

 
Átadták a szakma legmagasabb kitüntetéseit PDF Nyomtatás E-mail

Összefoglalónkat két, a MÉGSZ-hez szorosan kötődő hírrel kezdjük: a Magyar Épületgépészek Napját lezáró bál díjátadó ünnepségén a MÉGSZ legmagasabb kitüntetését, a Meszlényi Zoltán díjat Csizmadia László tapolcai gyakorlatvezető tanárnak adták át. Ugyanezen díjátadó ünnepségen az Év kivitelezője díjat Kirch Ervin, a bonyhádi Kir-Kop Kft. vezetője, a Magyar Épületgépészek Szövetsége alelnöke nyerte el.

Csizmadia László több mint három évtizede elkötelezetten, kimagasló minőségben és példamutatóan tanítja és neveli az épületgépész szakmunkástanulókat, amit az is jelez, hogy az általa oktatott fiatalok kiemelkedő gyakorisággal érnek el kivaló eredményt az országos épületgépészeti versenyeken. Szakmai és oktatói munkájával méltán nyerte el a szűkebb és tágabb szakmai közösség nagyrabecsülését, tiszteletét.

Kirch Ervin 1983-tól kezdődő szakmai pályáján rendszeresen képezte magát, vállalkozása üzletileg kiegyensúlyozott, magas szakmai színvonalon működik és jelentős megbízásokat teljesít. Szűkebb szakmai közösségében, a Tolna megyei épületgépész vállalkozók körében azt szorgalmazza, hogy egymással korrekten versenyezzenek, és tisztességes munkával tegyenek a szakma jó hírnevéért. 2000-óta a Magyar Épületgépészek Szövetsége Tolna megyei elnöke, 2010 óta a szövetség alelnöke és több ciklusban a pécsi székhelyű Gázközösség Egyesületnek is elnökségi tagja.


Év Épületgépész Tervezője:
a Puskás Ferenc Stadion tervezői csapata, melyet a díj átadásakor Szakál Szilárd, Virág Zsolt és Orosz Tamás képviselt.

Az Év Épületgépész Oktatója: Dr. Kalmár Ferenc

Az Év Épületgépész Mérnöke: Szlovák Krisztián

Az Év Épületgépész Márkaképviselője: Hosszú István Árpád

Macskásy Árpád Életmű Díj: Németh István

A Macskásy Árpád alkotói díj: Gyurkovics Zoltán


Diplomadíj – a Szakdolgozat Pályázat díjazottjai

BSc képzés díjazottak:

Bán Dóra (BME) Kereskedelmi épület fűtésének és hűtésének tervezése
Erdős Csaba Róbert (PTE) Radiátor teljesítmény növelése ventilátor alkalmazásával

Létesítménymérnök MSc képzés díjazottak:

Zay Dóra (SZIE) Talajjal érintkező szerkezetek energetikai vizsgálata
Kasuba Péter (DE) Középiskola bővítés gépészeti tervezése

Épületgépész MSc képzés díjazott:

Hajdú Blanka (BME) Uszoda páramentesítő légtechnikai-rendszerének tervezése

3B6A5780
Kirch Ervin (b) és Szebellédi Tamás a Rehau
épületgépészeti üzletág vezetője

3B6A5804
Csizmadia László (b) és Golyán László a MÉGSZ elnöke

3B6A5793
Balra az év emberei, jobbra a díjátadó szponzorok

Módosítás dátuma: 2017. december 12. kedd, 10:55
 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 8