Hirdetés


Hirdetés

Hírek
Otthonfelújítási program: a szellőztető berendezések beemelését kérik a támogatott felújítások közé PDF Nyomtatás E-mail

Épületgépész szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a szellőztetés témaköre nincs a kormányzati szakpolitikusok figyelmének fókuszában. Ennek legfrissebb bizonyítékaként említik meg többek között a 2020. november 25-én megjelent, gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) kormányrendeletet, melyből – a sok egyéb támogatható tevékenység mellett – ismét kimaradt a szellőzés témaköre.

Pártoló tagjának, a Zehndernek kezdeményezése nyomán a Magyar Épületgépészek Szövetsége vezetői már december 10-én elküldték levelüket Novák Katalin miniszter asszonynak, aki rendeletet jegyzi. Ebben azt kérik, hogy a támogatott tevékenységek közé vegyék fel a lakásszellőztető berendezések beépítését, ezek ugyanis a korszerű épületgépészet szerves tartozékai. A Novák Katalinnak küldött levél ide kattintva olvasható el.

– Az épületek szellőztetésének magyarországi szabályozási, alkalmazási kérdésköre is sok problémát vet fel, melyen szeretnénk mindenképpen változtatni, és egységes álláspontot képviselni, mely a szakma munkáját nagyban elősegíthetné – ezt már az AERECO Légtechnika Kft. cégvezetője mondta. Király Tamás hozzátette, az Aereco, a Helios, a Zehnder vállalatok közösen akarnak tenni a szakmáért, és azért, hogy a légtechnika megfelelő helyre kerülhessen már az építőiparon belül.  – Éppen ezért azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a beltéri levegőminőséggel kapcsolatos ismereteket, a friss levegő egészségre gyakorolt hatását a szakma és a lakosság körében is ismertté tegyük.

Az érdekelt vállalkozások – mint írják a Magyar Épületgépészek Szövetségének eljuttatott levelükben – közös állásfoglalásuk megfogalmazását az ösztönözte, hogy a magyar építőipar döntéshozóinak, az építőipari pályázatok és a rendeletek megalkotóinak, a szakma, valamint a lakosság figyelmét a komfort szellőzés fontosságára irányítsák.

Mindezekért arra kérték a Magyar Mérnöki Kamarát, annak Épületgépészeti Tagozatát, a Magyar Épületgépészek Szövetségét, valamint a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetséget, hogy közös beadvánnyal éljenek a rendeletmódosítás eléréséért.

A közös állásfoglalás szövege ide kattintva olvasható el részletesen.

 

Módosítás dátuma: 2021. január 27. szerda, 12:47
 
Február 18. online konferencia - I. Zöld Fordulat Szakmai Nap PDF Nyomtatás E-mail

LOGO ZöldNap 2021

A Zöld Fordulat Szakmai Nap a Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben című konferenciánk utódja. Az elmúlt években az épületgépészetben a napenergia hasznosítás mellett egyre fontosabb szerepet kaptak a geotermikus rendszerek, a hőszivattyúk és más környezettudatos megoldások.
A szakmai nap követi a szakmai és piaci trendeket: olyan intelligens technikákat, környezettudatos és megújuló energiás megoldásokat, termékeket mutat be, amelyek már a közeljövő épületgépészetét jellemzik.

A rendezvényt a járvány miatt csak a YouTube-on lehet követni, a személyes részvétel nem lesz lehetséges.


Időpont:
   2021. február 18., csütörtök, 9.00-16.00

Helyszín:   online, élőben közvetített konferencia

Szervező:               
Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ)

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezést kérünk.
A konferencia előtti napon a jelentkezőknek e-mailben megküldjük az online közvetítés linkjét.

Jelentkezési határidő: február 16., kedd

Részletek és jelentkezés itt, a rendezvény honlapján

 

Bővebb tájékoztatás:

Sőbér Lívia, projektszervező
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 30/866-7885

Kárpáti Zoltán, hirdetésszervező
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 70/206-3631

 
Szakmatörténeti jelentőségű megállapodás született PDF Nyomtatás E-mail

Öt jelentős épületgépészeti szervezet január első napjaiban megállapodott arról, hogy életre hívja és elkezdi felépíteni az épületgépész szakma rendszerszerű egyeztetési tevékenységét. Mint írják, "a megállapodás alapja a szakmával kapcsolatos felelősségünk és kötelességünk érzése és tudata".

Együttműködési megállapodás

A magyar épületgépészet területén az elmúlt három évtizedben gyakran volt tapasztalható a szakmán belüli párbeszéd- és egyeztetés hiánya, ebből következően az érdekérvényesítés nehézsége. Az utóbbi évek pozitív szakmai-közéleti változásai, az együttműködés új szándékai és gondolati alapjai megteremtették annak esélyét, hogy a szakmán belüli átfogó és sokszereplős, új felfogású együttműködés jöjjön létre.
Fontos, hogy nekünk – a piaci felületen tevékenykedő tervezőket, kivitelezőket, szervizeseket tömörítő szakmai szervezeteknek – a többtízezer fős magyar épületgépész szakma igényeit és elvárásait is meg kell hallgatni, és törekednünk kell ezekre megoldásokat keresni. A szakma bármely területén felmerülő jelentős problémákra azonban csak a közös munkával kidolgozott, egyeztetett megoldások, és azok együttes képviselete adhat hatékony választ. Egyedül nem megy, nincs olyan szervezet, amely egyedül legitim módon képes a teljes szakmát képviselni.

Alapvető céljaink: a szakma

  • érdekvédelmi rendszerének hatékonyabbá tétele,
  • céljainak és fejlődési irányainak feltárása,
  • önazonosságának és önbecsülésének erősítése,
  • belső kapcsolatainak erősítése, párbeszédek lehetőségeinek megteremtése,
  • felmerülő ügyeinek, problémáinak hatékony egyeztetése, megoldási javaslatok kidolgozása, ezek megvalósulásának támogatása és adott esetben képviselete,
  • szakmapolitikai kérdésekkel foglalkozó fórumainak szervezése az épületgépész társadalom egységének az erősítésére,
  • utánpótlását biztosító képzési rendszerek fejlesztésében való közreműködés gyakorlati tapasztalatok átadásával, a képző intézmények támogatásával,
  • tevékenységének bemutatása, bevezetése a közgondolkodásba,
  • külső kapcsolatainak fejlesztése, társadalmi elismertségének növelése.

Ezen célok megvalósíthatósága érdekében kezdeményezzük a magyar épületgépészeti szakma egyeztetési rendszerének létrehozását, és ennek részeként megalakítjuk a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórumot. Olyan rendszer létrehozását tartjuk szükségesnek, amely nyitottságával, az erőforrások összeadásával, elvszerű és következetes működésével az egységes érdekképviseletnek és a szakma fejlődésének legjobb esélyeit biztosíthatja. A szakmai közéleten belül új felfogású partneri viszonyrendszert ajánlunk fel mindazoknak, akik a hatékonyabb érdekképviselet lehetőségét látják a Fórummal való együttműködésben. Nem célunk a már működő érdekvédelmi rendszereket, kapcsolatokat, folyamatokat érinteni, átalakítani, igény esetén rendelkezésre állunk, és az egyeztetések után támogatunk minden olyan előre vivő szándékot, javaslatot, kezdeményezést, amihez szükséges a szakma egységes képviselete.

Alulról építkező, a szakma tényleges problémáira és igényeire válaszoló kezdeményezést indítunk az útjára, nyitottak vagyunk minden olyan legitim szervezet, szakmai csoport felé, amely a szakma értékláncában jelentős súllyal bír, valós tagsággal és következetes programmal rendelkezik.
A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, mint köztestület állandó és teljes jogú partnerként csatlakozik a Fórum szakmai egyesületeihez.
Az együttműködési rendszer fejlesztésének további lépéseiről tájékoztatni fogjuk a szakmai közélet iránt érdeklődő kollégákat.

2021.01.04.

Netoleczky Károly elnök
Kéményjobbítók Országos Szövetsége   

Takács Gábor elnök
Magyar Uszodatechnikai Egyesület

Várkonyi Nándor elnök
Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége   

Golyán László elnök
Magyar Épületgépészek Szövetsége     

Gyurkovics Zoltán elnök
MMK Épületgépészeti Tagozat

Módosítás dátuma: 2021. január 15. péntek, 13:36
 
December 15. - Épületgépész Szakmai Klub a YouTube-on PDF Nyomtatás E-mail

A fejlődés technikái 2020-ban

Rövid, hasznos előadások aktív épületgépészeknek
december 15-én 9-12-ig a Campona Tropicariumából

altAz előadások 9-kor kezdődnek és 12 órakor fejeződnek be.
Nézze meg a részleteket és regisztráljon!


Előadások:

logo Fondital be innovate háttér nélkül

Energiahatékony gázfűtési lehetőségek Fondital készülékekkel
Miért fontos a károsanyag-kibocsátás csökkentése és az energiahatékonyság?
Milyen megoldásokat kínál a Fondital?
Gazelle EVO: megoldás a hatékony konvektoros fűtésre.

schell logo 

Környezettudatosság és higiénia a nyilvános helyiségekben
Miként lehet egy szerelvény egyszerre higiénikus és takarékos?

Fernox logo 

Egyszerű és megbízható megoldások hatékony fűtésrendszerhez
Ne kockáztasson, vívja ki ügyfelei elismerését energiatakarékos megoldásainkkal

Herz logo24bit 

Új kihívások, új termékek a HERZ-nél 2020-ban!
Bemutatjuk a legújabb fejlesztéseket és változásokat
Termékek az 1/4″-os golyócsaptól a 20 MW-os kazánig

Valsir logó 

Valsir hővisszanyerős szellőztető rendszerek
Állandóan friss levegő hatékonyan előállítva

Z 1 wilo1 

Stratos MAXO – a következő mérföldkő
Keringtető szivattyúk új generációja
Új szabályozási módok és kommunikáció

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt kérünk.

A regisztrálóknak elküldjük a közvetítés linkjét, és megajándékozzuk az Épületgépész szaklap 2021-re szóló előfizetésével!

 Regisztráció itt! 

Módosítás dátuma: 2020. december 16. szerda, 14:49
 
Elhunyt Majdányi Gábor, a MÉGSZ korábbi Komárom-Esztergom megyei elnöke PDF Nyomtatás E-mail

Hosszantartó betegség után, 76 éves korában, november 13-án elhunyt Majdányi Gábor, aki 1994-től 10 éven át szervezte és vezette a Magyar Épületgépészek Szövetségének Komárom-Esztergom megyei tagságát.

2020 11 13 Majdányi

Majdányi Gábor Esztergomban született, majd később szüleivel Budapestre költöztek.
Általános iskoláját Budapesten, középiskoláját az esztergomi Bottyán János Gépipari Technikumban végezte. Feleségét, Ágnest itt ismerte meg, akivel ezután összeházasodtak, és két lányuk született, majd három lányunokájuk, akiket nagyon szeretett.

Sorkatonai szolgálata előtt lámpatechnikusként dolgozott rövid ideig, majd miután leszerelt, a helyi bőripari vállalatnál helyezkedett el. Később esti tagozaton szerzett gépész üzemmérnöki diplomát a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán.
1971-től visszaköltözött feleségével Dorogra, és a Dorogi Szénbányák Vállalatnál lett épületgépész csoportvezető. Később a Dorogi Tervező Irodába került, ahol már épületgépész tervezői feladatokat látott el.
1989-től kisipari tevékenységet folytatott, főállása mellett dolgozott, egészen a Majdányi és Társa Bt. 1994-es megalakításáig, melyet feleségével ketten vezettek. Épületgépészeti, tervezői és kivitelezői megbízásokat vállaltak, mellette épületgépészeti kereskedelmi szakboltjukat is üzemeltették.

Közösségi munkája során négy éven keresztül volt dorogi önkormányzati képviselő is, valamint a helyi IPOSZ tagja és vezetőségi tagja is.
2003-tól több mint 10 évig a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamarához, valamint 1999-tól 2002-ig a Megyei Kézműves Kamarához is csatlakozott.
1986-ban munkája elismeréseként Miniszteri Kitüntetésben részesítették.

Csendes, zárkózott, mégis vidám és humoros embernek ismerték. Képzettsége mellett kedvelte a humántudományokat is és sokat olvasott. Barátaival rendszeresen tekézett Dorogon, szerette a természetet, az állatokat, madarakat.
Idejét legszívesebben családja és unokái körében töltötte.

A Magyar Épületgépészek Szövetségének elnöksége részvétét fejezi ki a családnak.

Módosítás dátuma: 2020. november 25. szerda, 15:15
 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 9