Hirdetés


Hirdetés

Javaslatok a gázipari tervfelülvizsgálatok és a tervezői munka hatékonyságának javítására PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) elnöksége több, a témakörben érintett MÉGSZ taggal egyeztetve az alábbi javaslatokat állította össze a gázipari tervfelülvizsgálatok és a tervezői munka hatékonyságának témakörében.
További észrevételeket és javaslatokat szívesen fogadunk a tagok és a szakma köréből Gyárfás Attila ügyvezető elnök elérhetőségein ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 30/919 45 59).

Általános javaslatok

 1. A tervfelülvizsgálat kötelezettsége a tervezőre nézve minden folyamat esetében eltörölhető, de az engedélyes működtessen egy tanácsadó szolgáltatást, ahol a tervező célszerűen személyes konzultáció formájában is, konkrét kérdésekre közvetlen választ kaphat. Ez esetleg lehet fizetős szolgáltat, (GET módosítását igénylő javaslat.)
  Indoklás: A felülvizsgálat után is a tervező a felelős, a felülvizsgálat időveszteség, a visszaélések melegágya.
 2. A készülékcsere utáni műszaki-biztonsági ellenőrzést az engedélyes szolgáltatás formájában végezze el, ha ezt a tervező igényli. (A GET nem tiltja.)
  Indoklás: A csak tervezéssel foglalkozó kollégák közül sokan nincsenek felkészülve és nem is alkalmasak műszaki ellenőrzésre.
  Az is segítene, ha műszaki biztonsági ellenőrzést „a” tervező mellett/helyett szakirányú tervezői jogosultsággal és/vagy műszaki ellenőri jogosultsággal rendelkező szakemberek is elvégezhetnék. (Így maradhatna egy kis kontroll is a rendszerben.)
 3. Törekedni kell arra, hogy a papíralapú terv- és egyéb dokumentációk digitálisan is benyújthatók legyenek.
 4. A tervezők részére lehetővé kell tenni a közműszolgáltatói digitális adatokhoz (e-közmű) való, díjmentes hozzáférést. (Sok esetben csak nyomvonalat tartalmaznak, telemetriai, mélységi, lejtési, csőméret, stb. adatokat nem.)
  Legyen az adott Közműszolgáltató jogi és kártérítési felelőssége a valós idejű adatbázis biztosítása.
 5. Legyen a Gázszolgáltatóknál a hatályos jogszabállyal, az MBSZ-el harmonizált, országosan egységes, belső Technológiai Utasítás, a tervezők részére digitális, ingyenes hozzáféréssel.
  Megvizsgálandó, hogy egyáltalán szükség van-e Technológiai Utasításra! (Inkább nincs!)
 6. A tervezők számára szükséges, hatályos jogszabályok és szabványok legyenek digitálisan és ingyenesen hozzáférhetők a gázengedélyes honlapján is.
 7. Az elosztó vezetékről történő leágazás és a forgalomtechnika is legyen tervezhető az erre jogosultsággal rendelkező gáztervező részére. Az engedélyes adja meg az elosztó vezeték lehetséges leágazási pontjait, illetve azoknak a tervezéshez szükséges műszaki paramétereit.
 8. A gázenergia igény ügyintézését a felhasználó a tervező részvétele nélkül ne igényelhesse.

A tervfelülvizsgálat gyakorlatával kapcsolatos javaslatok

 1. A tervfelülvizsgálat kizárólag a műszaki-biztonsági szempontokra terjedjen ki!
  A tervjóváhagyó nem hatóság, nem támaszthat jogszabályban nem szereplő követelményeket. Jogszabályi-szabványossági értelmezési kérdésekben javaslatot tegyen a tervezőnek az általa megfelelőnek tartott megoldásra.
 2. A tervfelülvizsgáló legyen felelőssé tehető az indokolatlan visszautasításért.
 3. A tervvel kapcsolatos kifogásokat jogszabályi hivatkozással, írásban kelljen megtenni!
  A formai kifogásokkal ne lehessen visszautasítani a tervet, azok röviden javíthatók legyenek, ne legyen új felülvizsgálat szükséges.
 4. Megvizsgálandó, hogy a kifogások javítását elegendő lehet-e csak a műszaki-biztonsági ellenőrzés keretében ellenőrizni.
 5. A tervfelülvizsgáló csak abban esetben kérjen előzetes kéményseprő-ipari szakmai nyilatkozatot (és nem szakvéleményt, pláne nem méretezést), ha a gázkészülék égéstermék elvezetésére a tervező a meglévő kéményt tervezi igénybe venni. A nyilatkozatban a ks. csak arra kell nyilatkozzon, hogy a tervezett megoldásra a kémény alkalmas-e.
 6. A szerelés utáni kéményseprő-ipari ellenőrzés olyan esetekben lehet követelmény, amikor az égéstermék-elvezető nem teljes egészében a gázkészülék része.
 7. Az engedélyes a gázellátási kiviteli tervhez Munkavédelmi biztonsági és egészségvédelmi tervet követel. A tervező munkáját nem kell „koordinálni”! Ez teljesen fölösleges, mert egyrészt a gyakorlatban teljesen formális, sablon szöveg, másrészt a kivitelező felelőssége a munkavédelmi előírások betartása. Költség a tervező részére és időveszteség a felhasználónak.
 8. A gázmérő leszerelése ne legyen kötelező, szükségességét a tervező döntse el.
  A kivitelező igényelhesse a mérő leszerelését, saját felelősségére.

2019. 01. 03.
a MÉGSZ elnöksége nevében Gyárfás Attila ügyvezető elnök

Módosítás dátuma: 2019. április 29. hétfő, 10:40