Hirdetés


Hirdetés

Hazai világsztár-jelöltek az EuroSkills víz-, gáz-, fűtésszerelő döntőjén PDF Nyomtatás E-mail

Az idei EuroSkills 2018 Budapest versenyen Európa legjobbjai mérik össze tudásukat a víz -, gáz- és fűtésszerelő szekcióban szeptemberben. A hazai februári elődöntőből négy helyezett jutott tovább a nemzeti döntőbe, amely március 28-29-én zajlott a versenynek otthont adó Weishaupt Hőtechnika Kft. telephelyén.

A hazai indulókat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara delegálta, felkészítőjük Szigetvári Csilla épületgépész mérnök volt. A nemzeti döntőt a 22 éves Miklós Ádám nyerte, aki végzett épületgépész technikus, tanulmányait a Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziumban folytatta. A tehetséges tanuló tavaly már az Abu Dhabiban tartott Worldskills 2017 szakmai világbajnokságon is megmérettette magát. Szintén a Szily Kálmán padjaiból indult a nemzeti döntőre Kovács Bence Attila és Török Balázs Máté, akik bár nem jutottak tovább nagyon szépen teljesítettek, ahogy Pál Szabolcs is, aki az Arany János Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskola végzős tanulója.

- A kétnapos verseny főként gyakorlati részből állt, ahol több modult kellett teljesíteni. A fiúknak egy csatornarendszert kellett felszerelni, csőhajlítási feladatokat, különböző csőkötés-technológiákat kellett alkalmazni, valamint egy megadott mintarajz alapján padlófűtést megszerkeszteni, letekerni – ismertette a feladatokat Szigetvári Csilla, aki folytatja Miklós Ádám felkészítését a szeptemberi Európa Bajnokságra.

A továbbjutó

- Tavaly is részt vettem már a versenyen és örülök, hogy idén sikerült elérni ezt a szép eredményt. Már csak azért is, mert nem voltak könnyűek a feladatok, elsősorban az új technológiákra helyezték a hangsúlyt a verseny szervezői. Most a felkészítő tanárommal minden erőnkkel azon vagyunk, hogy minél jobb helyen végezzek szeptemberben is – nyilatkozta Miklós Ádám, a nyertes versenyző.

Szakmai összefogás

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrummal szakmai együttműködés keretében a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete (MGVE) és tagvállalatai a versenyzők felkészítését segítették, míg a Weishaupt Hőtechnikai Kft. biatorbágyi telephelye a döntő helyszínét és a teljes infrastruktúrát biztosította, hogy nyugodt körülmények között, zökkenőmentesen történjen a megmérettetés. Az MGVE elnökétől megtudtuk, hogy a támogatói felkérésre sok neves fűtéstechnikai vállalat is igent mondott:

- Nagyon pozitívan álltak hozzá a szakma cégei, akiktől tárgyi és anyagi támogatást is kértünk. A résztvevő közel 20 cég majd mindegyike készült ajándékokkal a versenyzőknek, kaptunk ingyenes médiafelületet három szaklapban, hat cég biztosított anyagi támogatást, egyikük pedig 50 ezer forint értékű ajándékot nyújtott át az első három helyezettnek – számolt be a történtekről Versits Tamás.

Képes beszámolónk:

euroskills 2018 weishaupt00087

euroskills 2018 weishaupt00093

euroskills 2018 weishaupt00103

euroskills 2018 weishaupt00104

Módosítás dátuma: 2018. május 28. hétfő, 14:33