PDF Nyomtatás E-mail

Meszlényi Zoltán (1940-2005) 

meszlenyi

Meghalhat-e az az ember, akire százak, ezrek emlékeznek? Akinek a tanítását, tanácsait, meglátásait szakemberek sokasága építette be tudásába, szakmai gyakorlatába, s nap mint nap alkalmazza? Akinek a tudását a szakma egymást követő generációi adják át egymásnak ma és a jövőben?

Nem halhat meg, csakúgy mint szakmánk más  nagyjai sem, akiknek tudása, munkásságának eredménye a szakmabeliek mindennapi  munkájának részét képezi. Ez a róla készített honlapmenü is jelzése a mindennapi jelenlétének, ezzel is hozzá akarunk járulni munkásságának, szakmai eredményeinek fenntartásához,  megőrzéséhez.

Kiváló kollégánk, Meszlényi Zoltán 1958-ben végzett az Épületgépészeti Technikumban, majd 1966-ban a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki kar épületgépész ágazatán. Dolgozott tervezőként, gáz- és fűtésszerelő kisiparosként, kazánfűtőként, volt gyártmányfejlesztő és feltaláló, címzetes főiskolai docens és szaklap főszerkesztője. Humora közismert volt az őt ismerők körében, így nem volt meglepő, amikor névkártyájára - stílusos, már-már rejtői humorral - a szakmai sznobizmust megfricskázva ezt íratta: címzetes főiskolai docens, víz-, gáz- és fűtésszerelő mester.

1998-ban Macskásy Árpád-díjban részesült, 2002-ben a Pécsi Tudományegyetem tiszteletbeli tanár cím adományozásával ismerte el tudományos, oktatási és szakmai tevékenységét. 2005-ben a Magyar Épületgépészek Szövetsége, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete és a Magyar Épületgépészeti Nagykereskedők Szövetsége együttesen Épületgépész Életműdíjjal tüntette ki.

Publikációi között a főiskolai jegyzetek és szakkönyvek mellett több száz szakcikk is megtalálható. Az Energia-tanácsadás című szakkönyvét – korát ez esetben is megelőzve – már 2000-2001-ben megírta, a benne foglaltakat tanította a Magyar Épületgépészek Szövetsége energia-tanácsadó tanfolyamain, melyet több százan végeztek el.

A szakma szenvedélyes szeretete és magas szintű művelésének ideálja vezérelte életpályájának minden szakaszában. Különösen magas színvonalon, szerves egységben és önzetlenül művelte az épületgépész tervezői, fejlesztőmérnöki, tanári, szerelői és lapszerkesztői tevékenységeket. Ebből a komplex és kivételes tudásból sok-sok kollégánk részesült. Talán ő volt a magyar épületgépész szakma utolsó, kivételes szakmai műveltségű polihisztora, a szakma reneszánsz embere.

Szakmai példája itt él közöttünk, gondolkodásmódunkban, mozdulatainkban, szakmai feladatainkra adott válaszainkban. Kivételes szakmai nagyságával és a szakma iránti mély elkötelezettségével beírta nevét a magyar épületgépészet történetének nagykönyvébe.

A Magyar Épületgépészek Szövetsége fontos törekvése, hogy Meszlényi Zoltán emlékét megőrizze és az életműve értékeit átmentse a következő épületgépész generációknak.

Golyán László elnök

Magyar Épületgépészek Szövetsége