Hirdetés


Hirdetés

GMBSZ PDF Nyomtatás E-mail

A gáz Műszaki Biztonsági Szabályzat (MBSZ)

Az alábbi linkről letölthető a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról szóló 11/2013. (III. 21.) NGM rendeletet. A rendelet 2. melléklete a gáz Műszaki Biztonsági Szabályzat (MBSZ). A rendelet 2016. március 1-én hatályba lépett.

A rendelet és mellékleteként az MBSZ a korábbi változatához képest több módosítást tartalmaz, a módosítások alapját a Gázipari Műszaki Szakbizottság - melynek a MÉGSZ a tagja -, 2014 decemberében közzétételre javasolt dokumentációja képezte. A 14 hónappal később megjelent rendelet ennek következtében, sajnálatosan még a 2015 előtt hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) feltételrendszerének megfelelő előírásokat tartalmazza. A soron kívül szükséges módosításokat a Szakbizottság már kezdeményezte.
Bekerült a rendeletbe néhány olyan szabály is, amelyhez a Szakbizottság véleményét előre nem kérte ki a jogalkotó. Olyan is, amelyik a biztonságot veszélyezteti. Ennek javítását szintén kezdeményezte a Szakbizottság.

Az alábbi linken található MBSZ-szövegbe néhány helyen beillesztettük a Magyar Épületgépészek Szövetségének (sárga színnel kiemelt) megjegyzését, amelyek nem képezik a rendelet szövegét, kizárólag az eligazodást segítik. A jobb kezelhetőséget és érthetőséget szolgálja a szintén a MÉGSZ által összeállított tartalomjegyzék és az anyag végére beillesztett gázkészülékek-típusok ábrasorozata is, ezek sem részei a közlönyben kiadott szabályzatnak.

LINK A gáz MBSZ MÉGSZ által kiegészített változata

A gáz MBSZ 2016. márciusi módosításai
Az alábbi linken Gyárfás Attila, a MÉGSZ ügyvezető elnöke 2016. áprilisi, az MBSZ módosításáról szóló előadásának diái tölthetők le.

LINK: A gáz MBSZ módosításai

Módosítás dátuma: 2016. május 18. szerda, 17:01