Hirdetés


Hirdetés

Hírek
Elhunyt Gyárfás Attila, a MÉGSZ ügyvezető elnöke PDF Nyomtatás E-mail

Súlyos veszteség érte szövetségünket és a szakmát: május 8-án Gyárfás Attila, szövetségünk ügyvezető elnöke életének 78. évében súlyos betegségben elhunyt.

Temetésének időpontja:
2021. május 27., csütörtök, 12.45 óra, Farkasréti temető, Makovecz kápolna

Emlékét megőrizzük!

Magyar Épületgépészek Szövetsége elnöksége és munkatársai

Gyarfas Attila 2

Gyárfás Attila - 1942-2021

1942-ben született, 1950 óta élt Budapesten. Itt érettségizett gimnáziumban, majd szerzett híradástechnikai műszerész oklevelet. Csak ezután vették fel a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol 1967-ben végzett, mint okleveles villamosmérnök.

Villamosmérnöki karrierjében jelentős módosításnak bizonyult, amikor 1969-ben az egykori Április 4. Gépgyárba kerülve tüzeléstechnikai és légtechnikai berendezések automatikáinak fejlesztésével kezdett foglalkozni, ami szükségszerűvé tette a tüzeléstechnikai és a légtechnikai ismereteinek folyamatos bővítését. Az itt gyártott gáz- és olajtüzelésű hőlégfúvók (un. termogenerátorok) szinte egyeduralkodók lettek nem csak a mezőgazdaságban, hanem pl. az autószervizekben és az építőiparban is és nem csak Magyarországon, hanem a környező szocialista országokban is.

A közbenső lépcsőket megjárva 1977-től az Április 4. Gépipari Művek Örményesi Gépgyárának (itt folyt a hőlégfúvók gyártása) fejlesztési főmérnöke lett. Ezen belül irányítása alá tartozott a berendezések teljes hazai és külföldi szervizét ellátó Hungarotherm Szerviz is. 1985-től a művek Gépipari Kutató-fejlesztő Leányvállalatának vállalkozási főmérnöke.

A 80-as években mellékfoglalkozásban épületgépész tervezői jogosultsággal mezőgazdasági üzemek gázellátó rendszereit tervezte.
1988-tól távfűtő hálózatokban alkalmazott elzáró szerelvényeket gyártó, magyar-német vegyesvállalat (50% FŐTÁV-tulajdon) ügyvezető igazgatója, majd 1992-től a Remeha-kazánokat forgalmazó, Marketbau-Remeha Kft. kereskedelmi igazgatója volt. Itt ismerkedett meg közelebbről a melegvizes fűtési rendszerekkel és főleg a kondenzációs kazánok működési sajátosságaival. 1998-tól, a Spiroterm Kft. ügyvezetőjeként a hollandiai Spirotech cég levegő- és iszapleválasztóinak a hazai elterjesztésével foglalkozott. 2001-ben saját céget alapított, ahol folytatta a Spirotech-leválasztók forgalmazását, de emellett mérnöki tanácsadást és szakértést is végzett.
2008-tól az MMK-nál bejegyzett gáz- olajmérnöki szakértő.

2005 végén kérte fel a MÉGSZ elnöksége, hogy vállalja el a szövetség szakmai képviseletét a Gázipari Műszaki Szakbizottságban, ahol aktívan részt vett a GMBSZ kidolgozásában. 2006 óta folyamatosan a bizottság hivatalosan kinevezett tagja volt. Nagy aktivitással és hatékonyan közvetítette a gázfogyasztó rendszerek tervezőinek és kivitelezőinek gyakorlati tapasztalatait a szabályzat, és más gázipari jogszabályok fejlesztésekor. Jelentős volt a GMBSZ népszerűsítésében, értelmezésében végzett folyamatos tevékenysége konferenciákon és szakmai előadásokon, a Magyar Installateur és később az Épületgépész szaklapokban megjelent cikkeiben. Utóbbinak 2017-től szerkesztő bizottsági tagja is volt.

2006-tól a MÉGSZ elnöki tanácsadója, 2013-tól ügyvezető elnöke lett. Ezen minőségekben rendszeresen ellátta a MÉGSZ szakmai képviseletét különféle szakmai fórumokon, szakbizottságokban. 2012 óta a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) alelnöke volt, a MÉGSZ képviseletében. 2013-ban Meszlényi Zoltán Díjjal ismerte el kiemelkedő minőségű munkáját a szövetség.

Tisztessége, segítőkészsége, igényessége és tudásvágya kiemelkedően értékes példa a számunkra.

Fájdalmas a búcsúzás.

Módosítás dátuma: 2021. május 14. péntek, 10:18
 
Április 22. online konferencia - Nagy épületek, társasházak, létesítmények szakmai nap PDF Nyomtatás E-mail

LOGO 2 NagyEp 2021

Első alkalommal kerül megrendezésre ez a szakmai napunk, mely a nagy épületek, társasházak és létesítmények épületgépészetével foglalkozik.

A rendezvényt a járvány miatt csak a YouTube-on lehet követni, a személyes részvétel nem lesz lehetséges.


Időpont:
   2021. április 22., csütörtök, 9.00-16.00

Helyszín:   online konferencia, élőben közvetítve a YouTube-on

Szervező:               
Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ)

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezést kérünk.
A konferencia előtti napon a jelentkezőknek e-mailben megküldjük az online közvetítés linkjét.

Jelentkezési határidő: április 20., kedd

Részletek és jelentkezés itt, a rendezvény honlapján

Bővebb tájékoztatás:

Sőbér Lívia, projektszervező
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 30/866-7885

Kárpáti Zoltán, hirdetésszervező
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 70/206-3631

Módosítás dátuma: 2021. április 23. péntek, 16:25
 
Adója 1%-val az épületgépészeti szakképzésért! PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) a 2021-ben hozzá befolyt 1%-os SZJA-támogatásokat az épületgépészeti szakképzést végző intézmények számára fogja felajánlani a képzést nehezítő hiányosságok pótlására vagy alapvető fejlesztések céljára.

A 2020-ban beérkezett 72.000 forint 1%-os adományt az elnökség kiegészítette 150 ezer forintra, és pályázat útján a Pécsi Simonyi Károly SZKI épületgépészeti gyakorlóműhelyének fejlesztésére ítélte oda.

Ha az ugyfelkapu.magyarorszag.hu oldalon hagyja jóvá adóbevallását, az adószámunk beírásával megteheti az 1%-ról szóló rendelkezést. Ezt május 20-ig akkor is megteheti, ha az adóbevallást már jóváhagyta, de még nem rendelkezett az 1%-ról. Ugyanezt az eszja.nav.gov.hu oldalon belépve is megteheti.

Adójának 1%-áról a NAV által kibocsátott „Rendelkezőnyilatkozat a befizetett adó egy százalékáról” formanyomtatványon is rendelkezhet, ha ezt postán megküldi a NAV részére vagy leadja a NAV ügyfélszolgálatán.

Adószámunk: 19030270-2-43

Számítunk a támogatására.
Köszönjük!

megsz logo ajt250

 
Elhunyt Vinkler Károly, az IMI-Hydronic munkatársa PDF Nyomtatás E-mail

(1959-2021)

„Soha nem vagyunk elegen, hogy magunkra vegyük egy ilyen nagy bánat súlyát!” (Olivier Bourdeaut)

Gyorsan lett az épületgépészek Karcsija! Mindenki tudta, hogy számíthat rá! Karcsi pedig mindenkinek akart és tudott segíteni.
De aki vele közelebbi kapcsolatban lehetett, az megismerhette a családszerető, az életigenlő, művelt embert is. Több nyelven beszélt, tartott szakmai előadásokat. Meghatározó volt számára a zene. Hosszú éveken át énekelt a Szent István Bazilika kórusában. Műveltsége, életszeretete lenyűgöző volt.

Nagy űrt hagyott maga után. Szakmai munkásságát – hála önzetlen mentori tevékenységének is – fiatal kollégái az IMI-HYDRONIC-ban folytatni tudják! Családjában azonban senki nem tudja átvenni szerepét. Családján kívül senki nem képes érzékelni az elvesztése okozta fájdalmat.

Vinkler Karoly

A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen végzett okleveles hűtőipari mérnökként, majd a TATA Hűtőtechnikai Mérnökirodánál kezdett el dolgozni, ahol ipari ammóniás hűtési rendszereket tervezett. A felesége kiküldetése révén két évre kiköltöztek Finnországba. Finnországból hazatérve az APV Hungary Kft.-nél kezdett el dolgozni, a hűtőipari csoportban, majd innen elcsábították a Tour & Andersson céghez, és igazán itt kezdett a hidraulikai beszabályozásokkal foglalkozni. Így került az épületgépész társadalomba, ahová a legnagyobb örömére befogadták, és rövid időn belül a hidraulikai beszabályozás itthoni és nemzetközi szaktekintélyévé vált.

Előadásait segítendő sorozatban írta meg (tan)könyveit, amelyekbe mindig megpróbált olyan gyakorlati tapasztalatokat belecsempészni, amelyekkel munkája során találkozott. Könyveiből néhányat lefordítottak angol nyelvre is.

Az innováció területén is rendkívülit alkotott, hiszen nevéhez kötődik egy új hidraulikai méretező program „honosítása”, melyet cseh szoftverfejlesztő kollégákkal közösen fejlesztett. A létesítmények felsorolása, amelyek hidraulikai méretezése során felhasználták az általa fejlesztett méretező szoftvert, oldalakat tenne ki!

Vinkler Károlyt a Szent István Bazilika altemplomában lévő végső nyughelyére Húsvét után kíséri családja!

Nyugodjon békében!

Gyurkovics Zoltán elnök
MMK Épületgépészeti Tagozata

A Magyar Épületgépészek Szövetségének elnöksége részvétét fejezi ki a családnak és az IMI-Hydronic munkatársainak!

Táviratcím: Vinklerné Farkas Judit, 1143 Budapest, Hungária körút 41.

Módosítás dátuma: 2021. március 30. kedd, 08:04
 
Március 18. online konferencia - III. Gáztechnikai Szakmai Nap PDF Nyomtatás E-mail

LOGO2 Gaztechnika 2021

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre ez a szakmai napunk, mely a hazai gázszakma legfontosabb fejlődési irányairól és jogszabályváltozásairól szól.

A rendezvényt a járvány miatt csak a YouTube-on lehet követni, a személyes részvétel nem lesz lehetséges.


Időpont:
   2021. március 18., csütörtök, 9.00-15.30

Helyszín:   online, élőben közvetített konferencia

 

Szervező:               
Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ)

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezést kérünk.
A konferencia előtti napon a jelentkezőknek e-mailben megküldjük az online közvetítés linkjét.

Jelentkezési határidő: március 16., kedd

Részletek és jelentkezés itt, a rendezvény honlapján

Bővebb tájékoztatás:

Sőbér Lívia, projektszervező
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 30/866-7885

Kárpáti Zoltán, hirdetésszervező
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 70/206-3631

Módosítás dátuma: 2021. március 30. kedd, 08:00
 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 9