Hirdetés


Hirdetés

Hírek
Építők Napja: a MÉGSZ alelnökét is díjazták PDF Nyomtatás E-mail

A hagyományok szerint minden év június első vasárnapján ünneplik az építő- és építőanyag-iparban dolgozók az Építők Napját.

„Ezen a napon azokat köszöntjük, akiknek az áldozatos tevékenységétől épített környezetünk minősége, szépsége, és nem túlzás azt mondani, világunk, életünk biztonsága függ. Ezért az épített környezet alakítása nem egyetlen szakma belügye, hanem meghatározó társadalmi, társadalompolitikai kérdés.” – áll a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki kamara beszámolójában.
– Az építőipar az az ág, amely a járvány idején is hősiesen folytatta munkáját, nem állt le és amiért köszönet illeti. 2017-től a magyar építőipar nyolcéves recesszió után a piaci szereplők reális várakozásai szerint tartósan növekedési pályára került. A KSH adatai szerint az építőipari termelés volumene 2019-ben 21,7%-kal haladta meg az előző évit – mondta többek között köszöntőjében Kassai Ferenc, a BPMK elnöke.

„A pandémia következtében összességében 2020-ban a termeléscsökkenés 9,1% volt. Ez még mindig nem jelent tragikus visszaesést, mert a 2019. évi bázis nagyon magas volt, azonban óvatosnak kell lenni, mert úgy érzékeljük, hogy hirtelen nagy teljesítménycsökkenés is bekövetkezhet, ha a kormányzati és önkormányzati beruházások előrehozatala nem következik be” – hangzott el a rendezvényen.

Az eseményen szakmai elismeréseket is átadtak. A díjazottak névsorát a kamara honlapján lehet elolvasni.

Horváth Zoltán ITM-miniszteri elismerő oklevelet kapott

A Magyar Épületgépészek Szövetségének alelnöke, a H&H 2023 Kft. ügyvezető igazgatója, műszaki vezetője 20 éve a MÉGSZ Gáz- és Tüzeléstechnikai Szerviz Szekciójának elnöke, valamint 16 éve a Szövetség elnökségi tagja. Mindkét tisztségében kiemelkedő szaktudással és felelsőséggel szolgálta a Szövetség és az épületgépész szakma érdekeit, számos jobbító javaslata volt a gázipari jogszabályok fejlesztéséhez. Munkahelye, az általa is irányított szervízcég immár hosszú ideje az egyik legjelentősebb a szakterületen, ügyfeleiket kiváló szakmai felkészültséggel szolgálják ki – olvasható az díj indoklásában.

 
Közzétételre került a gázipari szakági műszaki előírások újabb (SZME-G 2021.06.10.) változata PDF Nyomtatás E-mail

A 2020. évben hatályba lépett két új jogszabály, amelyek a gáz csatlakozóvezetékek, a felhasználói berendezések és a telephelyi vezetékek műszaki biztonsági szabályzata követelményeinek meghatározását szabályozza.
Bizonyos szabályok a korábbitól eltérően már nem jogszabályban, hanem műszaki előírásban jelentek meg, ezeket tartalmazza az SZME-G, amelyről Blazsovszky László, a Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke írt részletesen.

A cikket megtalálja itt

 
2021 épületgépészeti újdonságai - Termékinformációs szakmai nap 8 régióközpontban PDF Nyomtatás E-mail

Pörgős szakmai nap tervezőknek, kivitelezőknek, szervizeseknek, üzemeltetőknek 8 városban, MASZK NÉLKÜL!

Előadó cégek: Adey, Climalife, Elco, Hajdu, HL, Oventrop, Saunier Duval,  Schiedel, Siemens, Uponor, Viega, Wavin.

Városok: Pécs, Szombathely, Nyíregyháza, Miskolc, Budapest, Szeged, Debrecen, Győr

9.00-kor kezdünk, 13.00 órakor ebéd, 15 órakor zárjuk a programot.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt kérünk.
A rendezvény csak VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL látogatható!

 
Nézze meg a részleteket és regisztráljon itt

Módosítás dátuma: 2021. június 18. péntek, 15:43
 
Június 9. Budapest - Start 2021 épületgépészeti információs nap PDF Nyomtatás E-mail

LOGO Start 2021

A délutáni rendezvényen való személyes részvétel 7 F-gáz kreditpontot ér

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre ez a nagyszabású épületgépészeti információs napunk, melyen védettségi igazolvánnyal már a személyes részvétel is lehetséges, de a rendezvény élőben online is közvetítve lesz a YouTube-on.

Időpont:    2021. június 9., szerda, 8.45-16.30 óráig

Helyszín:    Lurdy Ház, 1. emeleti konferencia- és kiállítótér
                  (Budapest, IX. ker. Könyves Kálmán körút 12-14.)

Szervező:   Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ)

Épületgépészeti rendezvényünkön két teremben három fő program zajlik majd:

  • az Energiahatékonyság és komfort 2021 konferencia – személyes részvétellel és online közvetítve
  • a Fókuszban a klíma és a hőszivattyú 2021 konferencia – személyes részvétellel és online közvetítve
  • a BPMK hagyományos kötelező továbbképzése – a részvétel csak személyes jelenléttel lehetséges

A konferenciatermek közös előterében a kiállítók, valamint friss kávé és üdítők várják a résztvevőket.

A rendezvényen való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési határidő: június 7., hétfő, 12.00 óráig.


A Start konferenciákon kétféle módon vehet részt:

  • A rendezvényen a személyes részvétel lehetséges, de csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ha szeretne eljönni, ne várjon a jelentkezéssel, regisztráljon mielőbb a személyes részvételre!
  • A rendezvény a MÉGSZ YouTube csatornáján élőben és ingyenesen online is követhető lesz azoknak, akik előzetesen regisztrálnak az online részvételre.

A délutáni, Fókuszban a klíma és a hőszivattyú konferencián való személyes részvételért 7 F-gáz kreditpontkerül jóváírásra az arra jogosultaknak.

Kreditpont jóváíráshoz érvényes F-gáz személyképesítéssel kell rendelkezni.A részvétel igazolásához a résztvevőnek személyesen alá kell írnia a jelenléti ívet a rendezvény elején és végén is!

Igényét a személyes részvételre való regisztráció során jelezheti, ahol meg kell adnia személyes F-gáz azonosítóját is. A jelentkezőket rögzítjük a Klímagáz Adatbázisban is, tehát a kreditpontok érdekében elegendő csak regisztrálni és az F-gáz azonosítót megadni.

Részletek és jelentkezés itt, a rendezvény honlapján


Bővebb tájékoztatás:

Sőbér Lívia, projektszervező
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 30/866-7885

Kárpáti Zoltán, hirdetési vezető
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 70/206-3631

Módosítás dátuma: 2021. június 18. péntek, 15:44
 
Elhunyt Gyárfás Attila, a MÉGSZ ügyvezető elnöke PDF Nyomtatás E-mail

Súlyos veszteség érte szövetségünket és a szakmát: május 8-án Gyárfás Attila, szövetségünk ügyvezető elnöke életének 79. évében súlyos betegségben elhunyt.

Emlékét megőrizzük!

Magyar Épületgépészek Szövetsége elnöksége és munkatársai

Gyarfas Attila 2

Április 27-én a Gázipari Műszaki Szakbizottság tagjai, szakmai szervezetek vezetői, valamint a MÉGSZ vezetőségi tagjai és munkatársai is részt vettek Gyárfás Attila búcsúztatásán Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Ezúton is köszönjük a hozzánk érkezett részvétnyilvánításokat!

Temetes 1

Temetes 2

Gyárfás Attila - 1942-2021

1942-ben született, 1950 óta élt Budapesten. Itt érettségizett gimnáziumban, majd szerzett híradástechnikai műszerész oklevelet. Csak ezután vették fel a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol 1967-ben végzett, mint okleveles villamosmérnök.

Villamosmérnöki karrierjében jelentős módosításnak bizonyult, amikor 1969-ben az egykori Április 4. Gépgyárba kerülve tüzeléstechnikai és légtechnikai berendezések automatikáinak fejlesztésével kezdett foglalkozni, ami szükségszerűvé tette a tüzeléstechnikai és a légtechnikai ismereteinek folyamatos bővítését. Az itt gyártott gáz- és olajtüzelésű hőlégfúvók (un. termogenerátorok) szinte egyeduralkodók lettek nem csak a mezőgazdaságban, hanem pl. az autószervizekben és az építőiparban is és nem csak Magyarországon, hanem a környező szocialista országokban is.

A közbenső lépcsőket megjárva 1977-től az Április 4. Gépipari Művek Örményesi Gépgyárának (itt folyt a hőlégfúvók gyártása) fejlesztési főmérnöke lett. Ezen belül irányítása alá tartozott a berendezések teljes hazai és külföldi szervizét ellátó Hungarotherm Szerviz is. 1985-től a művek Gépipari Kutató-fejlesztő Leányvállalatának vállalkozási főmérnöke.

A 80-as években mellékfoglalkozásban épületgépész tervezői jogosultsággal mezőgazdasági üzemek gázellátó rendszereit tervezte.
1988-tól távfűtő hálózatokban alkalmazott elzáró szerelvényeket gyártó, magyar-német vegyesvállalat (50% FŐTÁV-tulajdon) ügyvezető igazgatója, majd 1992-től a Remeha-kazánokat forgalmazó, Marketbau-Remeha Kft. kereskedelmi igazgatója volt. Itt ismerkedett meg közelebbről a melegvizes fűtési rendszerekkel és főleg a kondenzációs kazánok működési sajátosságaival. 1998-tól, a Spiroterm Kft. ügyvezetőjeként a hollandiai Spirotech cég levegő- és iszapleválasztóinak a hazai elterjesztésével foglalkozott. 2001-ben saját céget alapított, ahol folytatta a Spirotech-leválasztók forgalmazását, de emellett mérnöki tanácsadást és szakértést is végzett.
2008-tól az MMK-nál bejegyzett gáz- olajmérnöki szakértő.

2005 végén kérte fel a MÉGSZ elnöksége, hogy vállalja el a szövetség szakmai képviseletét a Gázipari Műszaki Szakbizottságban, ahol aktívan részt vett a GMBSZ kidolgozásában. 2006 óta folyamatosan a bizottság hivatalosan kinevezett tagja volt. Nagy aktivitással és hatékonyan közvetítette a gázfogyasztó rendszerek tervezőinek és kivitelezőinek gyakorlati tapasztalatait a szabályzat, és más gázipari jogszabályok fejlesztésekor. Jelentős volt a GMBSZ népszerűsítésében, értelmezésében végzett folyamatos tevékenysége konferenciákon és szakmai előadásokon, a Magyar Installateur és később az Épületgépész szaklapokban megjelent cikkeiben. Utóbbinak 2017-től szerkesztő bizottsági tagja is volt.

2006-tól a MÉGSZ elnöki tanácsadója, 2013-tól ügyvezető elnöke lett. Ezen minőségekben rendszeresen ellátta a MÉGSZ szakmai képviseletét különféle szakmai fórumokon, szakbizottságokban. 2012 óta a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) alelnöke volt, a MÉGSZ képviseletében. 2013-ban Meszlényi Zoltán Díjjal ismerte el kiemelkedő minőségű munkáját a szövetség.

Tisztessége, segítőkészsége, igényessége és tudásvágya kiemelkedően értékes példa a számunkra.

Fájdalmas a búcsúzás.

Módosítás dátuma: 2021. június 03. csütörtök, 17:45
 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 9