Hirdetés


Hirdetés

Mi a helyzet a műszaki biztonsági felülvizsgálattal? PDF Nyomtatás E-mail

A napokban az alábbi kérdést kaptuk egy kollégától:

A változó jogszabályi környezetben mely jogszabályok foglalkoznak a gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat szabályaival, előírásaival? Kinek mikor kötelező és mik a formai elvárások?

Gyárfás Attila, a MÉGSZ ügyvezető elnöke a következő választ írta:

a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kötelező, időszakos felülvizsgálatát előíró 19/2012. (VII.20.) NGM rendeletet a Gáztörvény módosítása 2018. január 1-vel hatályon kívül helyezte. Azóta „csak” annyi a kötelezettség, hogy a mindenkori felhasználó (tulajdonos, üzemeltető) kötelezettsége és felelőssége a rendszerek megfelelő, biztonságos állapotban tartása, karbantartatása. Az előírást 2020. március 13. óta a 3/2020. (I.13.) ITM rendelet tartalmazza.

A felülvizsgálat formai és tartalmi szabályozását az 3/2020. ITM rendelet kiegészítéseként az un. Szakági Műszaki Előírások című dokumentum tartalmazza, amely hamarosan letölthető lesz az ITM termékpont.hu honlapjáról.

Ez a változás a technológiai felhasználó rendszerekre azonban nem vonatkozott. A technológiai rendszerekre vonatkozó kötelezettséget ma már a 1/2020. (I.13.) Kormány rendelet írja elő. Eszerint a felülvizsgálatot évente a felhasználónak kell elvégeztetni, megfelelő jogosultsággal rendelkező szakemberrel.

Módosítás dátuma: 2021. március 29. hétfő, 17:40