Hirdetés


Hirdetés

Szeptember 26: fordulónap a fűtőkészülékek és a vízmelegítők NOx határérték-csökkentésében PDF Nyomtatás E-mail

A 813/2013/EU és a 814/2013/EU rendeletekre hivatkozással a 65/2011. (IV.15.) Kormányrendelet értelmében életbe lépett a gázüzemű fűtő- és a vízmelegítő berendezésekre vonatkozó új követelmény: 2018 szeptember 26. után az Európai Unió tagállamaiban csak azok a berendezések helyezhetők üzembe, amelyek égéstermékének NOx-tartalma (az égéshőre számítva) legfeljebb 56 mg/kWh. A nitrogén-oxidok ugyanis rendkívül károsak az emberi egészségre, és szerepet játszanak a savas esők kialakulásában is.
A gyártó köteles minden forgalmazott készülékére megadni a névleges teljesítményre garantált NOx-kibocsátási határértéket. Ennek hiányában a készülék nem forgalmazható, nem tervezhető, nem helyezhető üzembe.
Megjegyzendő, hogy az un. V. energiaosztályba (max. 70 mg/kWh) sorolt készülékek nem feltétlenül felelnek meg az új követelménynek. Az új határértékeket (VI. energiaosztály) a tervezés alatt álló új szabvány fogja tartalmazni.
A fent idézett rendeletek nem hatályosak a lokális fűtőberendezések (pl. a konvektorok) esetében, ezekre a 1188/2015/EU rendelet 130 mg/kWh határértéket ír elő. A rendelet értelmében 2018. január 1. óta már csak ennek a követelménynek is megfelelő lokális fűtőberendezés hozható forgalomba. Az üzembehelyezésre az EU rendelet nem tartalmaz időbeli korlátot, hazai jogszabály nem jelent meg ebben a témában.

Külön megemlíthető, hogy a 813/2013/EU rendeletben kivételként szereplő B1 típusú, 10 kW alatti helyiségfűtő és a 30 kW alatti kombinált készülékekre egyaránt vonatkozik az új NOx-kibocsátási korlátozás, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ilyen készülékek sem helyezhetők szeptember 26. óta üzembe. A B1 típusú, nyitott égésterű, gravitációs készülékek általában nem képesek a csökkentett NOx-kibocsátási határértéket betartani. Ez különösen a gyűjtőkéményre csatlakozó berendezések esetében jelentős problémát okoz.

2018. 10. 01.

Gyárfás Attila ügyvezető elnök
Magyar Épületgépészek Szövetsége

Módosítás dátuma: 2019. január 31. csütörtök, 17:36