Hirdetés


Hirdetés

Egyeztetés volt decemberben a gázkészülékek égéstermék-elvezetéséről PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Kéményseprőmesterek Szövetségének kérésére, a Belügyminisztérium 2018. december 5-re egyeztetésre hívta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Mérnöki Kamara képviselőit. Az egyeztetés tárgya a gázkészülékek égéstermékének elvezetésével kapcsolatos új fogalmak és új eljárási szabályok megvitatása volt.

A Magyar Mérnöki Kamarát a Gáz- és Olajipari Tagozattól Blazsovszky László, a Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke képviselte, az egyeztető megbeszélésen részt vett Gyárfás Attila, a MÉGSZ ügyvezető elnöke is.

Az egyeztetésen a MMK képviselői ismertették azt az új jogszabályi helyzetet, amit az áprilisban hatályba lépett Európai Gázkészülék Rendelet (GAR) teremtett. A GAR ugyanis egyértelműen meghatározza a gázkészülék fogalmát, ami szerint a gázkészülék részeként tanúsított (EK tanúsítvány) elemek a gázkészülékkel egy egységnek tekintendők, szerelésük minőségért és az ellenőrzésükért a gázkészülék szerelője felel. Akkor is, ha azokat a helyszínen állítják, szerelik össze, mint ahogyan ez pl. az égéstermék-elvezetők esetében általános. Az ilyen esetek tehát nem tartozhatnak a Kéménytörvény hatálya alá.
Ezt az egyeztetést kezdeményező kéményseprők ugyan vitatták, de az egyeztetést levezető dr. Gergyeni Zoltán, a Belügyminisztérium jogásza a megbeszélést azzal zárta, hogy felül kell vizsgálni a Kéménytörvény és annak végrehajtási utasítását abból a szempontból, hogy az miben mond ellent az EU rendeletnek és milyen esetleges módosítás szükséges az ellentmondások megszüntetésére.
Az MBSZ-nek az ITM-hez benyújtott módosítása csak ennek a felülvizsgálatnak a lezárása után történhet meg.

Gyárfás Attila ügyvezető elnök
Magyar Épületgépészek Szövetsége

Módosítás dátuma: 2019. április 26. péntek, 09:16