Hirdetés


Hirdetés

Fontos információk a gáz-felülvizsgálatról PDF Nyomtatás E-mail

Az új szabályozás felerősítette a gázfelülvizsgálatok iránti érdeklődést

A MÉGSZ együttműködik a gázszolgáltatókkal a műszaki-biztonsági felülvizsgálatokat szabályozó rendelet végrehajtása érdekében

A szeptember 1 óta hatályos 19/2012.(VII.20.) NGM rendelet továbbra is a gázfelhasználó kötelezettségeként írta elő az időszakos műszaki-biztonsági felülvizsgálat elkészíttetését. Felülvizsgálatokat a módosított 30/2009.(XI.26.) NFM rendelet szerinti jogosultsággal rendelkező szakemberek végezhetik.

Újdonság, hogy a rendelet meghatározza azokat a határidőket, ameddig az egyes fogyasztói helyek első, a rendelet hatályba lépését követő felülvizsgálatát el kell végeztetni, ezt követően a felhasználói berendezéseket 5 évenként, a csatlakozó vezetékeket 10 évenként kell felülvizsgáltatni.

A felülvizsgálatok nyilvántartására a területileg illetékes földgázelosztót jelölték ki. Fölmerült az igény, hogy az utóbbi feladat ellátását segítendő, dolgozzuk ki a jogosult felülvizsgálók és az elosztók közötti együttműködés formáját és rendjét. Ebből a célból vette föl a kapcsolatot a MÉGSZ budapesti csoportja a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft-vel és kérte föl Gotthard Bélát, a FŐGÁZ szolgáltatási osztályának vezetőjét, hogy a február 7-én rendezett budapesti fórumon ismertesse a FŐGÁZ-nak a rendelettel kapcsolatos álláspontját.

A fórumon Gotthard Béla a rendelet legfontosabb elemeinek ismertetése után arról tájékoztatta a mintegy 80 fő érdeklődőt, hogy a FŐGÁZ a beérkező felülvizsgálói jegyzőkönyvek nyilvántartásán túl egyelőre nem kívánja vizsgálni, hogy a felhasználók időben elvégeztették-e a felülvizsgálatot. Fontosnak tartja viszont, hogy a felülvizsgáló szakember a felhasználói berendezésnek az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető szabálytalansága vagy hibája esetében saját hatáskörében intézkedjen a tovább üzemelés megszüntetéséről (a fogyasztó készülék, vagy a gázmérő előtti elzáró szerelvény lezárásával), a csatlakozó vezeték tömörtelensége esetében pedig haladéktalanul tegyen bejelentést a FŐGÁZ diszpécserszolgálatánál. Álláspontja szerint az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül nem veszélyeztető szabálytalanság elhárítása továbbra is a felhasználó kötelessége és felelőssége, a FŐGÁZ ilyen megállapítás esetében nem kezdeményez intézkedést.

A felülvizsgálat műszaki és jogi vonatkozású tartalmáról a rendelet egyértelműen rendelkezik. Gyárfás Attila, a MÉGSZ budapesti elnöke a fórum keretében előterjesztett egy - a rendeletnek megfelelő tartalmú javaslatot - a jegyzőkönyv formájáról, amit a FŐGÁZ elfogadhatónak tart. A jelen lévő felülvizsgálók véleménye szerint ez a forma (2 oldal + mellékletek) azonban túl terjedelmes, 3 példányos helyszíni kitöltése elfogadhatatlanul időigényes. Ez a kétségtelenül nagy hátrány. Erre való tekintettel a javasolt jegyzőkönyvet feltettük a MÉGSZ honlapjára (www.megsz.hu). Várjuk minden érdeklődő javaslatát ahhoz, hogyan lehetne a rendelet előírásainak csorbítása nélkül a formát egyszerűsíteni.

A résztvevőknek a fórumon tapasztalt aktivitása, az előadókhoz intézett tisztázó kérdések és részben az új szabályozással kapcsolatban elhangzott kételyek alapján szükségesnek tartjuk a szakmai közvélemény hiteles tájékoztatását. Erre való tekintettel a MÉGSZ a helyi földgázelosztók bevonásával régiónként hasonló fórumokat szervez.

Gyárfás Attila 

Az észrevételeket, véleményeket, javaslatokat várjuk a komment rovatba (ld. lent Szóljon hozzá!) vagy közvetlenül Gyárfás Attila levelezőcímére: a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. -ra.

Letölthető dokumentumok: 

Jegyzőkönyv - fogyasztói (mérési) hely (1. oldal)

Jegyzőkönyv - fogyasztói (mérési) hely (2. oldal)

Jegyzőkönyv - fogyasztói berendezés (1. oldal)

Jegyzőkönyv - fogyasztói berendezés (2. oldal)

Melléklet - külső gázvezeték

Melléklet - belső gázvezeték

Melléklet - gázkészülék

 

Praktikus képzésen is tanulható

A gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálatról szóló képzésnek az Országos Képzési Jegyzék rendszerébe való bevételét a MÉGSZ kezdeményezte 2008-ban. A lépés helyesnek bizonyult, mert a képzést és annak bizonyítványát a Gázipari Műszaki Szakbizottság és a felülvizsgálati tevékenységet szabályozó minisztériumok  és az engedélyezési hivatal azóta is elfogadják. A MÉGSZ Oktatási Intézete 2010-ben kidolgozta a felülvizsgálói képzés rövid és ésszerű 50 órás formáját, amelyet azóta az intézet szervezésében 366-an végeztek el, 140-en pedig idén márciusban fognak vizsgázni. 2013 szeptember 1-től az OKJ változása miatt a képzés óraszáma jelentősen megnövekszik, addig is az intézet igény szerint újabb tanfolyamokat indít.

Tanfolyamainkról tájékozódhat az Oktatási Intézet online felületénvagy az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen. 

        

Módosítás dátuma: 2013. március 19. kedd, 11:36