Hirdetés


Hirdetés

II. Megújuló Energia Szakmai Nap Budapesten PDF Nyomtatás E-mail

Továbbra is jelentős a szakmabeliek érdeklődése az olyan szakmai programok iránt, melyek a megújuló energiák épületgépészeti hasznosításának lehetőségeivel foglalkoznak. November 21-én Budapesten tartott Megújuló Energia Szakmai Napunk előadásait és kiállítását több mint 250-en látogatták meg.

 

DSC09030w

A program célja az volt, hogy színvonalas és naprakész áttekintést adjon a megújuló energiákkal kapcsolatos épületgépészeti témákról. Elsősorban a hőszivattyús alkalmazások és a biomassza-hasznosítás kérdései szerepeltek a szakmai nap tematikájában. A kiállító cégek  olyan megoldásokat mutattak be, melyek a megújulóenergia épületgépészeti alkalmazását segítik elő.

DSC09016w

Kozma Éva, a Permanent Kft. ügyvezetője cégük saját fejlesztéséről, egy magyar vezérlő elektronikával működő inverteres hőszivattyú kialakításáról, alkalmazásának előnyeiről beszélt. Szebellédi Tamás a REHAU Kft. műszaki tanácsadója a harmonizált energetikai rendszerekhez  történő hőszivattyú választás szempontjait ismertette.

DSC08991w

A Daikin Altherma hőszivattyúk fűtésre, hűtésre és használati melegvíz előállításra történő komplex  alkalmazásának előnyeit Nagy Roland mérnök tanácsadó mutatta be. Brek Károly a BR-GAL Zöldautó Kft. tapasztalatairól számolt be, melyeket a különböző megújuló energiaforrások áramfejlesztésre való hasznosítása terén szereztek, ORC berendezések alkalmazásával.

DSC09051w

Dr. Szalai László az Európai Unióban 2013. január 1.-jétől érvényes ErP előírásokról és azok hatásairól beszélt, valamint bemutatta, hogy a Wilo Magyarország Kft. milyen szivattyúfejlesztésekkel tudja segíteni az átállásban az épületgépész tervezők, kivitelezők munkáját.

DSC09012w

A program délutáni részében elhangzott előadások a biomassza épületgépészeti hasznosításának témakörét járták körül. Páger Szabolcs a biomasszakazánokkal üzemeltetett fűtési rendszerek tervezésének feltételeit és feladatait tekintette át, a Herz Armatúra Hungária Kft.  termék- és technológiai tapasztalatai alapján. Boronkai Miklós az Öko-Valentia Kft. által forgalmazott apríték-tüzelésű kazánokon elvégzett  égetési vizsgálatok tapasztalatairól számolt be, ismertetve az alternatív üzemanyagok tüzelésekor tett megállapításokat, gyakorlati tapasztalatokat.

DSC09062

A nap végén két megvalósított biomassza-alapú fűtési rendszer bemutatására került sor: Somosi Attila a Nestro Kft. által kivitelezett fafűtéses rendszer kapcsán összegezte egy asztalosüzem melléktermék-felhasználásának komplex rendszerben történő megoldását. Szalontai Gábor pedig működő biomassza- és pellet-hőszolgáltatási mintaprojektek kapcsán osztotta meg kivitelezéssel és üzemeltetéssel kapcsolatos szakmai tapasztalatait.

DSC09076w

 

Az előadások letölthetők a címekre kattintva:

Módosítás dátuma: 2023. december 11. hétfő, 12:21