Hirdetés


Hirdetés

Sikeres volt a negyedik napenergia konferencia PDF Nyomtatás E-mail

Több mint száz résztvevő előtt, jó hangulatban, értékes szakmai tartalmakat közvetítve zajlott le a IV. Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben konferencia és kiállítás, melyet a Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete (MÉGNAP) és a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) szervezett.

napenergia-9457

A konferencia első blokkjában nemzetközi és hazai helyzetértékelések hangzottak el a napenergia-hasznosítás helyzetéről. Az első előadásban Varga Pál, a MÉGNAP elnöke mutatta be a 2013-as évet a hazai napkollektoros szakma szemszögéből. Előadásában kiemelte, hogy tavalyi jelentős mértékű növekedés után idén újra drasztikus visszaesés következett be az évente megvalósuló új napkollektoros rendszerek számában. A tendenciából jól látható a lakossági pályázatok hatása a hazai napkollektoros piacra. A tavalyi, közel 3 milliárd forintos kerettel kiírt lakossági napkollektoros pályázat dinamikus növekedést hozott, az idén viszont nem volt lakossági pályázat, így a növekedési ütem visszaesett a 2-3 évvel ezelőtti szintre. Ennek eredményeként tovább nőtt a lemaradásunk a Magyarország Megújuló Energia Cselekvési Tervében meghatározott célkitűzésektől. A napkollektoros vállalkozások mögött nehéz év áll, sokan közülük nem is tudták ezt túlélni. Tovább tart viszont a fellendülés a napelemes rendszerek területén, ezért a korábban napkollektoros vállalkozások többsége is erre próbál meg átállni.

Második előadóként Dr. Farkas István, a Magyar Napenergia Társaság elnöke, a gödöllői egyetem professzora számolt be a Nemzetközi Napenergia Társaság idei Mexikóban megrendezett világkongresszusáról. Előadásában elhangzott, hogy ma összesen 383 millió négyzetméter napkollektor működik világszerte, ezek csúcsteljesítménye 268 GW. A legtöbb napkollektor Kínában üzemel (65%), Európa részesedése 17%. Európában a hagyományos családi házakon megvalósuló rendszerek mellett egyre nagyobb szerepe van a közületi és ipari rendszereknek. Ezek célja pl. távfűtés, vagy hőtermelés ipari-technológiai célokra, és egyre több a nyári hűtést megvalósító rendszer is.

Farkas István előadásához szorosan kapcsolódott Markus Metz, a DGS, a Német Napenergia Szövetség munkatársa, aki a DGS oktatási tevékenységét ismertette, valamint a németországi napkollektoros és napelemes piac adatait elemezte. Németországban a napkollektoros terület az utóbbi három évben egyenletesen növekedett, az évente megvalósuló új napkollektoros rendszerek nagysága kb. 1,2 millió négyzetméter, az üzemelő összes napkollektorok száma pedig 2012 végén 16,4 millió négyzetméter volt.

Az első blokk utolsó előadását Varga Katalin, az Energia Klub projektvezetője tartotta. Bemutatta az Energia Klub által vezetett NegaJoule kutatási projektet. Ennek keretében felmérték a hazai lakásállomány energetikai korszerűsítésével elérhető megtakarítási potenciált, majd ebből kiindulva meghatározták a lakásállományon alkalmazható megújuló energia potenciált is. A kutatás azt mutatta ki, hogy az egyes megújuló energia fajtákon belül a napkollektoros hőtermelést lehetne leghatékonyabban alkalmazni a lakásállomány esetében.

A konferencia második blokkja az innovációról szólt. Elsőként Nagy Zoltán az Országos Meteorológiai Szolgálat osztályvezetője mutatta be az OMSZ-nél folytatott napsugárzás méréssel és előrejelzéssel kapcsolatos fejlesztéseket. Ezután Boronkai Miklós, az Ökovalentia Kft. ügyvezetője ismertette a napkollektoros és fűtési rendszerekben alkalmazható korszerű hidraulikus megoldásokat, melyekkel elsősorban a tárolók töltése és kisütése optimalizálható. A blokk utolsó előadásában Varga Pál ismertetett három, a napenergia-hasznosítás témakörében összesen 882 millió forintos pályázati támogatásban részesült hazai innovációs projektet. A témák: napkövető rendszer fejlesztése 431 milliós támogatással, minden eddiginél hatékonyabb, ugyanakkor olcsóbb polikarbonát napkollektor gyártásának támogatása 274 millió forinttal, és kettős hasznosítású ablak-napkollektor fejlesztése 176 milliós támogatással. Mind az előadó, mind a konferencia résztvevői kétkedéssel fogadták a pályázatokban felvázolt célok hasznosságát, és némely nyertes pályázó esetében azt is, hogy annak szakmai és pénzügyi háttere indokolja-e a nagy összegű támogatás odaítélését.

Az ebéd utáni részben először Budavári Zoltán, az ÉMI Nonprofit Kft. irodavezetője ismertette a napkollektorok forgalmazási, betervezési és beépítési kérdéseit, valamint a teljesítmény-nyilatkozat kiállításának feltételeit a megváltozott építési termék szabályozás tükrében. Az előadásból kitűnt, hogy a szabályozás értelmezése a napkollektorokra és egyéb épületgépészeti termékekre nem egyszerű és talán nem is egyértelműen megoldható feladat. Az előadás konklúziója viszont egyértelmű állítás volt: a jogszerű forgalmazáshoz a napkollektorokra kötelező az új szabályozás szerinti teljesítmény-nyilatkozatot kiállítani.

A jogi útvesztő után ismét szakmai tartalom következett. A konferencia szponzora, a WILO Magyarország Kft. képviseletében Dr. Szalai László tartott előadást, melyben ismertette az újabb generációs szivattyúk energiatakarékossági kérdéseit, valamint a vízállótó rendszerek szivattyúinak méretezési kérdéseit. Ezután Szalontai Gábor, Szalontai Rendszerintegrátor Kft. ügyvezetője mutatta be előadásában az általuk vásárolt és üzemeltetett korszerű, önjáró cölöpverő gépet, és ismertette a földre telepített naperőművek állványszerkezetének tervezési és kivitelezési kérdéseit.

A konferencia utolsó blokkjában először Lendvay Gábor, a Naplopó Kft. tervezője tartott előadást a napkollektoros rendszerek egyik legproblematikusabb jelenségéről, az üresjárati, pangási állapotról és annak kezeléséről. Végül pedig Moumoulidis Ioannis, az Alfagas Kft. ügyvezetője ismertette az eddig méltánytalanul háttérbe szorult levegős munkaközegű napkollektorokat, azok korszerű felhasználási területeit, és a légkorrektorokkal elérhető megtakarítást.

Az előadások címére kattintva letöltheti azok anyagát:
(Figyelem! Előfordulhat, hogy megynyitáskor szétcsúszva jelenik meg az anyag a Firefox böngésző pdf megjelenítője miatt. Ilyen esetben kérjük, töltse le számítógépére a pdf-et, mert saját gépről megnyitva már hibátlanul jelenik meg az előadás!)

Napkollektoros iparági helyzetkép, 2013:

MÉGNAP – Magyarországi napkollektoros helyzetkép.
Varga Pál, MÉGNAP, elnök

Nemzetközi napenergia helyzetkép, a Nemzetközi Napenergia Társaság (ISES) mexikói konferenciája tükrében.
Farkas István, Magyar Napenergia Társaság, elnök

Németországi helyzetkép, a DGS napkollektoros és napelemes oktatásai.
Dipl.-Ing. (FH) Markus Metz, DGS-Német Napenergia Társaság

Lakóépületekben elérhető megújuló energia-potenciál. Az Energia Klub tanulmányának ismertetése.
Varga Katalin, Energia Klub, projektvezető

Innováció:

A napenergia magyarországi hasznosítását támogató új fejlesztések az Országos Meteorológiai Szolgálatnál.
Nagy Zoltán, Országos Meteorológiai Szolgálat, Légkörfizikai és Méréstechnikai Osztály, osztályvezető

Korszerű hidraulikus megoldások napkollektoros rendszerekhez.
Boronkai Miklós, Ökovalentia Kft., ügyvezető igazgató

Napkollektorok forgalmazási, betervezési és beépítési kérdései, valamint a teljesítmény-nyilatkozat kiállításának feltételei a megváltozott építési termék szabályozás szerint.
Budavári Zoltán, ÉMI Nonprofit Kft., Kutatási és Vállalkozás-fejlesztési Főosztály

Vízellátó berendezések méretezése és telepítése, újdonságok
Termék és technológiaváltás.
Dr. Szalai László, WILO Magyarország. Kft

Naperőmű telepítő rendszer.
Szalontai Gábor, Szalontai Rendszerintegrátor Kft.

Üzemeltetési tapasztalatok:

Napkollektoros rendszerek üresjárati túlmelegedésének kezelése.
Lendvay Gábor, Naplopó Kft.

Szolár légfűtő és szellőztető rendszerek.
Moumoulidis Ioannis, Alfagas Kft., ügyvezető igazgató


Képes beszámolónk a rendezvényről:

2013napenergia-1

 2013napenergia-2

2013napenergia-3

2013napenergia-4

2013napenergia-5

Varga Pál, a MÉGNAP elnöke

2013napenergia6

Dr. Farkas István, a Magyar Napenergia Társaság elnöke

2013napenergia7

Markus Metz, a DGS, a Német Napenergia Szövetség munkatársa

2013napenergia8

Varga Katalin, az Energia Klub projektvezetője

2013napenergia9

2013napenergia10

 2013napenergia11

2013napenergia-12

2013napenergia-14

2013napenergia-16

2013napenergia-17

2013napenergia-18

2013napenergia-19

2013napenergia-20

 

Módosítás dátuma: 2023. szeptember 25. hétfő, 08:22