Hirdetés


Hirdetés

A MÉGSZ közgyűlése értékelte a szövetség 2012-es munkáját PDF Nyomtatás E-mail

A korábbiakhoz képest nagyobb tagi érdeklődés és jelentős vélemény-egyezőség rajzolódott ki a MÉGSZ kecskeméti közgyűlésén.

kozgyules tomeg 1

A csaknem ötórás közgyűlésen elsőként az érdekvédelmi területen végzett munkáról hangzottak el beszámolók. Gyárfás Attila elnöki tanácsadó a kormányzati jogszabály-tervezetek véleményezését , valamint az OTÉK-módosításával, a kéményseprő-ipari tevékenységgel és a gáz műszaki-biztonsági felülvizsgálattal kapcsolatos jogszabályokhoz benyújtott javaslatokat részletezte.

kozgyules pali

 A MÉGNAP elnökének beszámolója a napkollektorok 2013-as fogyasztóvédelmi ellenőrzéséről

Varga Pál alelnök több fontos kezdeményezést ismertetett a napkollektoros területtel kapcsolatban, fontos eredménynek tartotta, hogy a tavalyi napkollektoros pályázat megalkotásában jelentős szerepet sikerült játszani, amelynek köszönhetően a szokásosnál egyszerűbb és szakmailag megalapozottabb kiírás született. Szó esett még a napkollektorok forgalmazásának áprilisban induló pénzfelügyeleti ellenőrzéséről, a MÉGNAP állásfoglalásáról (ld. a 30 kW-nál kisebb hőteljesítményű napkollektoros rendszerek kivitelezési dokumentációjának tartalmi követelményeiről) és a májusban megrendezésre kerülő Solar Days-ről. 

cserkuthy

A MÉGSZ tiszteletbeli elnökének előadása a lánctartozásokkal kapcsolatban folytatott érdekvédelmi tevékenységről

Cserkúthy László tiszteletbeli elnök az építőipari kinnlevőségekkel kapcsolatos másfél éve tartó lobbimunkát mutatta be. Beszédében érzékeltette, hogy egy törvénnyel nem lehet megoldani a problémát, további jogszabály módosításokra van szükség. A szövetség elnöksége és szakértői a napokban elemzik a lánctartozásokkal kapcsolatosan megjelent törvényt és javaslatot tesznek a további szükséges lépéseket illetően a kormányzatnak.

 

Projektek és eredmények

A szövetség tevékenységéről szóló beszámolót – idén első alkalommal – a munkatársak tartották. Nagy elismerést aratva mindenki a maga projektjeit mutatta be. Így Sőbér Lívia a szövetség rendezvénysorozatait és konferenciáit, Palla Zsófia elsősorban a médiumok működtetését, Hrabovszki Adrienn pedig a stratégiai projekteket. Mint kiderült, mintegy 5000 szakmabeli látogatott el a szövetség 2012-es rendezvényeire.

korom kata

Korom Kata beszámolója az Oktatási Intézet 2012-es eredményeiről 

Az Oktatási Intézet tanfolyamaira 783 beiratkozás történt, ami rekordnak számít. Korom Kata oktatási igazgató elmondta, az OKJ-változások miatt jelentősen növekedtek az igények a képzéseink iránt, így az év második felében jelentős terhek hárultak az intézet munkatársaira, Tamás Kingára, Vasáros Zoltánra és a külsős oktatókra.

 

Jelentős és értékes szolgáltatások

Bozsó Béla ügyvezető a tevékenységi beszámolók lezárásaként fontos tényeket rögzített. Elmondta, hogy az alapszabály céljai érdekében végzett tevékenységek – még ha üzleti értelemben eredményt hoznak is – a civil törvény fogalmai szerint nem számítanak vállalkozási tevékenységnek.

kozgyules tomeg 2

A szövetség szolgáltatási tevékenysége nem csökkenti az érdekvédelmi aktivitást vagy képességet és nem is vonja el a forrásokat el az érdekvédelemtől. A számos szakmai kapcsolat és visszajelzés éppen hogy motivál, feladatokat ad, a szövetség aktivitása pedig magas taglétszámot, vagyis nagyobb lobbi-súlyt tesz lehetővé. Mint mondta, a MÉGSZ a legnagyobb önkéntes tagságú épületgépész egyesület, jelentős és értékes szolgáltatásokkal és humán erőforrással. A szakmai szervezetek többsége tiszteli, elismeri és értékeli ezt.

 

Részletesen bemutatott gazdálkodás

A közgyűlésen résztvevő tagok részletesen megismerhették éves pénzügyi beszámolókat, az ezzel kapcsolatos pozitív könyvvizsgálói jelentéseket és a Felügyelő Bizottság jelentését. Elhangzott többek között, hogy a MÉGSZ elnöksége hosszú évek óta önmaga számra íratlan szabálynak tekinti, hogy az elnökségi tagok saját maguk fedezzék az tisztség ellátásából fakadó anyagi kiadásokat (ld. telefon és utazási költségek). A közgyűlés elfogadta a beszámolókat és a jelentést.

 kozgyules gazkozosseg w      kozgyules megnap w

 Együttműködési megállapodás Murányi Sándorral (Gázközösség Egyesület) és Varga Pállal (MÉGNAP)

Ezt követően néhány pontban módosította a közgyűlés az alapszabályt, majd Golyán László elnök először Murányi Sándorral, a Dunántúl jelentős részén működő Gázközösség Egyesület elnökével, majd Varga Pállal, a MÉGNAP elnökével írt alá együttműködési megállapodást. Az egyesületek a jövőben a korábbinál is nagyobb intenzitással segítik egymást abban, hogy tagjaiknak hasznos szolgáltatásokat nyújtsanak.

 

Összegzések

A 2013-as tervek rövid ismertetését követően Golyán László elnök tartott beszédet. Elemezte, hogy a MÉGSZ által három évvel ezelőtt kezdeményezett szakmai egyeztetési folyamat miért akadt el. Következtetésként azt vonta le, hogy az egyenlőségen, nyilvánosságon és konszenzusos döntéshozatalon alapuló egyeztetési rendszernek még nem jött el az ideje. Az elnök a szövetséget alulról építkező, megegyezéses döntések alapján működő szervezetnek nevezte, amely alapvetően tervező és kivitelező kisvállalkozásokat tömörít és nyitott az elvszerű, következetes együttműködésre a szakma más szereplői irányába. (A beszédet az Épületgépész 2013/3. számában ismertetjük részletesen.)

kozgyules szavazas

A közgyűlésen jelenlévő tagok egyhangú szavazással zárónyilatkozatot fogadtak el. 

Tagjainknak hamarosan részletes tájékoztatást küldünk a közgyűlésről postai úton.

 
Módosítás dátuma: 2013. április 09. kedd, 07:18