Hirdetés


Hirdetés

Sikeres volt a harmadik napenergia konferencia PDF Nyomtatás E-mail

Közel kétszáz látogató, 13 kiállító, 11 érdekes és tartalmas szakmai előadás. Röviden így foglalható össze a III. Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben konferencia és kiállítás, melyet a Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete (MÉGNAP) és a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) szervezett november 8-án Budapesten.

DSC08897

DSC08898

A konferencia első előadásában Varga Pál, a MÉGNAP elnöke értékelte a 2012-es évet a napkollektoros szakma szemszögéből. Előadásában kiemelte, hogy az elmúlt három év stagnálása után az idei év újra növekedést hozott hazai napkollektoros szakma számára. Ennek oka elsősorban a 2011 végén, közel 3 milliárd forintos kerettel kiírt lakossági napkollektoros pályázat volt. Elsősorban a pályázat hatásának köszönhetően 2012-ben minden eddiginél több, az előzetes becslések szerint 40-50 ezer négyzetméternyi új napkollektoros rendszer valósul meg. Ez komoly eredmény, de a Magyarország Megújuló Energia Cselekvési Tervében meghatározott célkitűzésektől még így is lényegesen el vagyunk maradva. Ezért fontos lenne, hogy az újra megindult növekedés üteme ezúttal ne törjön meg, és a napkollektoros piac élénkülését kihasználva folytatni tudjuk a felzárkózást a napenergia-hasznosítás területén élenjáró országokhoz

NK_Pali

Második előadóként Erdős Attila a BME épületgépész hallgatója számolt be a Műegyetem csapatának sikeréről a Madridban megrendezett Solar Decathlon nemzetközi versenyen. A helyszínen felépített innovatív, energiahatékony és fenntartható házak versenyében a magyar csapat Odoo Project nevű épülete a „szerkezeti megoldások” és „komfort körülmények”  kategóriában a második, míg „energiahatékonyság” kategóriában a harmadik helyen végzett.

NK_Odoo

A konferencia második blokkjában napkollektoros rendszerek szakmai kérdéseit taglaló előadások következtek. Először a Németországból, a Steca Elektronik GmbH cégtől érkezett Werner Gut ismertette a napkollektoros rendszerek szabályozásának fő szempontjait és alapelveit. Ezután Misinkó Sándor, a Hajdu Zrt. megújuló energia üzletágának vezetője beszélt a belső használati-melegvíz hőcserélővel kialakított átfolyós fűtési puffertárolók alkalmazásáról, és a tárolókból különböző üzemállapotok esetén kinyerhető melegvíz teljesítményekről. Lendvay Gábor, a Naplopó Kft. tervezője pedig a külső hőcserélős, átfolyós használati-melegvíz készítő modulok, az ún. frissvíz modulok alkalmazásának előnyeit és ugyanakkor buktatóit ismertette.

NK_Misink

A konferencia ebéd utáni részében a főszerep a napkollektorokról a napelemek felé terelődött. Először Dr. Mokry Tamás a Tiszta Energiák Kft. kereskedelmi vezetője ismertette a napelemes rendszerek alkalmazásának lehetőségeit, az elmúlt évek napelemes tendenciáit. Előadásából egyértelművé vált, hogy a napelemes rendszerek terjedése gyors növekedésnek indult, melynek oka elsősorban a napelemek árának drasztikus csökkenése, és a hálózatra kapcsolt visszatápláló rendszerek engedélyeztetésének egyszerűsödése volt. Beleznai Nándor, a Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezetője főleg gazdasági szempontból hasonlította össze a napkollektorokat a napelemekkel. Legfontosabb következtetése az volt, hogy mindkét napenergia-hasznosítási módnak megvannak a gazdaságilag is indokolható alkalmazási területei, ezért a két technológia együtt is alkalmazható.

NK_Mokry

A fennmaradó részben a konferencia szponzorainak szakmai előadásai hangzottak el. Dr. Szalai László a Wilo Magyarország Kft. főmérnöke a szivattyútechnikában bekövetkezett technológiaváltásról beszélt. Versits Tamás a Weishaupt Kft. rendszerei kapcsán a napkollektorok alkalmazásának legfontosabb alapelveiről adott tájékoztatást. Paller Tamás a Fernox Kft. ügyvezetője a napkollektoros hőátadó-közegek környezetvédelmi és munkavédelmi tulajdonságait ismertette. Végül pedig Varga Pál a Naplopó Kft. ügyvezetője a napkollektoros rendszerek méretezése során használható egyszerű számítógépes méretezési programokat mutatott be.

NK_Versits

Varga Pál, a MÉGNAP elnöke

Képes összefoglalónk a kiállításról a lap alján tekinthető meg.

 

Az előadások címére kattintva letöltheti azok anyagát:

Újabb lehetőség a felzárkózásra. A 2012. év a napkollektoros szakma szemszögéből
Varga Pál, MÉGNAP elnök
Elérhetősége: 1/237-1433, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Odoo projekt – Magyar csapat szerplése a Solar Decathlon 2012 nemzetközi versenyen
Erdős Attila, épületgépész mérnök hallgató, BME

Szolár termál rendszerek vezérlése (angol nyelvű előadás)
Herr Werner Gut, Steca Elektronik GmbH

Átfolyó kombi puffertárolók kialakítása és alkalmazása napkollektoros rendszerekben
Misinkó Sándor, Hajdu Zrt.
Elérhetősége: 52/582-826, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Hőcserélős melegvíz készítés, frissvíz modulok alkalmazása napkollektoros rendszerekben
Lendvay Gábor, Naplopó Kft.
Elérhetősége: 1/237-1433, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Napelemes rendszerek kialakításának lehetőségei, megvalósult magyarországi példák bemutatása
Dr. Mokry Tamás, Tiszta Energiák Kft.
Elérhetősége: 70/3788-777, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Napkollektor vagy napelem? Mit mondanak az ügyfelek és a számok?
Beleznai Nándor, Wagner Solar Hungária Kft.

Technológiaváltás a szivattyútechnikában, ErP-előírások
Dr. Szalai László, WILO Mo. Kft.
Elérhetősége: 23/889-500, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Konnektor a nap felé – alkalmazástechnikai előadás
Versits Tamás, Weishaupt Kft.
Elérhetősége: 30/948-4646, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A napkollektoros hőátadó-közegek környezetvédelmi és munkavédelmi tulajdonságai
Paller Tamás, Fernox-Cookson Electronics Hungary Kft.

A napkollektoros rendszerek méretezését segítő egyszerű számítógépes programok
Varga Pál, Naplopó Kft.
Elérhetősége: 1/237-1433, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Társszervezőnk a MÉGNAP volt:

megnap_logo_kicsi

http://www.megnap.hu/

 

Támogatóink voltak:

Wilo-new      weishaupt-emb

Fernox-logo   naplopo-logo

 

Képes összefoglalónk a kiállításról:

NK_K1

NK_K2

NK_K3

NK_K4

NK_K5

NK_K6

NK_K7

NK_K8

NK_K9

 

Módosítás dátuma: 2012. december 04. kedd, 20:05