Hirdetés


Hirdetés

Büszkék lehetünk az új Úszóarénánkra PDF Nyomtatás E-mail

Az ÉVOSZ által szervezett bejáráson a generálkivitelező MARKET Zrt. főépítésvezetője kalauzolta a kb. 40 fős látogatócsoportot.

A kettő 50 méteres és egy 25 méteres, valamint a műugró medencét magában foglaló, új sportlétesítmény gyakorlatilag elkészült, már folyamatosan üzemel. Az épületen már csak szépítési munkák folynak, és a FINA elhelyezésével kapcsolatosan a Szervező Bizottság által kért pótmunkák.
Az épület 44 méter magasan lévő teraszáról gyönyörű a kilátás az egész városra. Folyik még az épület környezetének kialakítása és természetesen a szomszédos Dagály Uszoda felújítása is.
A 6000 fős állandó lelátót az úszó VB alkalmára, egy visszabontható lelátóval 15 ezer fősre építették. A versenyek lebonyolítására szolgáló összes technikai, informatikai és tájékoztató berendezés már működik.

Különleges feladat volt a terület árvízvédelme. Az újonnan épített védőgát egészen az Árpád hídig védi a területet az esetleges árvíztől. Az egyedi tervezésű épületszerkezet látványos, az építés-szerelési munkák különleges felkészültséget és igen magas színvonalú szervezőmunkát igényeltek, különös tekintettel a rövid határidőre.

Gépészeti szempontból megemlítendő, hogy az épület hőellátását részben a Dagály termálkútjából biztosítják, a fő hőforrás azonban távfűtés. Kazánház nincs. A belső klímát a tetőn és az úszómedencék alatti térben elhelyezett légkezelők szolgáltatják. Itt állnak a hűtőgépek is, valamint a vízgépészeti berendezések. A medencék vizének és a belső levegőnek a hőmérséklete és páratartalma pontosan szabályozott, a FINA szigorú követelményeinek megfelelően.

A létesítmény főpróbája már a VB előtti nagy versenyeken megtörténik. A látottak alapján bízhatunk benne, hogy megint egy rendkívül sikeres nemzetközi sportesemény fogja tovább öregbíteni hazánk jó hírét.

Gyárfás Attila
Magyar Épületgépészek Szövetsége

Képes beszámolónk:

Uszoda Kép04

Gyülekező

Uszoda Kép01

A versenytér egyik kivetítője

Uszoda Kép02

A vízforgató rendszer

Uszoda Kép05

Légkezelő gépek a medencetér alatt

Uszoda Kép06

Műugró medence

Uszoda Kép07

Versenymedence

Uszoda Kép03

Bemelegítő medence

Módosítás dátuma: 2017. május 19. péntek, 14:27