Hirdetés


Hirdetés

Biztonsági és egészségvédelmi terv – állásfoglalást kértünk az NGM-től PDF Nyomtatás E-mail

A FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. az elmúlt év végén elektronikus körlevélben értesítette a partnereit, hogy január 1-től kezdődően a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kiviteli terveinek felülvizsgálatához, a 4/2002. (II. 20.) SZCSM-EüM rendeletre hivatkozva, biztonsági és egészségvédelmi koordinátor bevonásával készített biztonsági és egészségvédelmi tervet is kér csatolni. A gyakorlatban a FŐGÁZ január 1-je óta e nélkül nem fogad be tervet felülvizsgálatra.

Ezzel szemben a Magyar Épületgépészek Szövetsége elnökségének határozott álláspontja, hogy a hivatkozott rendelet kifejezetten építőipari munkákra vonatkozik, semmi esetre sem gázszerelésre. A 19/2009.(I.30.) Kormányrendelet 1. sz. melléklete (Földgázelosztási szabályzat) értelmében az elosztói engedélyesek feladata a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználó berendezések terveinek ellenőrzése, kizárólag műszaki-biztonsági szempontból. Az adott munkaterületre vonatkozó munkavédelmi követelményekre a tervező köteles utalni a tervben, betartásuk a kivitelező felelőssége. A tervező és a kivitelező ezzel kapcsolatos feladatairól és felelősségéről a 11/2013.(III.21.)NGM rendelet teljes körűen rendelkezik.

A MÉGSZ elnöksége szerint:

- a hivatkozott 4/2002. SZCSM-EüM rendelet szellemét és tartalmát tekintve elsősorban építőipari munkákra vonatkozik.
(Az 1. sz. melléklet felsorolása nem tartalmaz gázszerelést, a 2. sz. mellékletben felsorolt tevékenységek pedig kifejezetten a biztonságra fokozott veszélyt jelentő munkahelyeket és körülményeket nevesítenek.)

- ha a rendelet egyáltalán kiterjeszthető lenne gázszerelésre, akkor is elsősorban olyan új rendszer létesítésénél lehetne indokolt, ahol a rendeletben is meghatározott feltételek fönnállnak, nevezetesen:

   5.§ a) az építőipari kivitelezési tevékenység időtartama előreláthatóan  
             meghaladja a 30 munkanapot és egyidejűleg ott több mint 20 fő
             munkavállaló végez munkát;
        b) a tervezett munka mennyisége meghaladja az 500 embernapot.

Mivel a fenti indokok alapján a FŐGÁZ intézkedésének az elnökség szerint nincs jogalapja, csak a bürokráciát növeli, és vele együtt a tervezés átfutási idejét és költségeit, az intézkedés visszavonását kérte a FŐGÁZ-tól. A kérést a FŐGÁZ nem teljesítette és az indoklást nem fogadta el, és közölte, hogy az intézkedést csak a műszaki-biztonsági hatósági állásfoglalás alapján hajlandó visszavonni. A gázfelhasználó berendezések létesítését felügyelő hatóságtól, a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivataltól megkértük az állásfoglalást, de a hivatal nem tartotta magát illetékesnek egy jogszabály értelmezésének ügyében.

A MÉGSZ elnöksége a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkárságát levélben kereste meg azzal a kéréssel, hogy jogosnak tartja-e a FŐGÁZ egyoldalú intézkedését. Amint megérkezik a minisztérium válasza, hírt adunk róla.

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 25. csütörtök, 13:58