Hirdetés


Hirdetés

Új tervezésű hőközpontok a Főtáv-Komfort Kft.-től PDF Nyomtatás E-mail

A Főtáv-Komfort Kft. a Főtáv Zrt. megbízásából tavaly óta végzi az új Főtáv-fejlesztésű, modulrendszerű hőközpontok gyártását és beépítésének teljes körű kivitelezését.

Start FŐTÁV

A legújabb fejlesztésű modulrendszer új terméknek számít a piacon. A speciális hőközpont kialakításának alapelve azt, hogy a különböző hőteljesítményű funkcionális egységek (modulok) sokféle variációban összeépíthetők legyenek. Az egyes modulok variálásával szinte bármilyen hőszolgáltatási igény megvalósítására lehetőség nyílik.

A hőközpontok a távhőellátó rendszer nélkülözhetetlen elemei, amelyek a távvezetéki hálózat és a felhasználói berendezések kapcsolatát valósítják meg. A folyamatos üzemben tartás, a technika fejlődése és az energiahatékonyság kiemelt szerepe miatt a hőközponti berendezések 15-20 év alatt elavulnak, elhasználódnak, amortizálódnak. A FŐTÁV jelenleg mintegy 3.500 saját tulajdonú hőközpontot üzemeltet, amelyek közül hosszú távon évente legalább 180 db felújítása lenne szükséges ahhoz, hogy a távhőtechnológia üzemben tartható, az ellátásbiztonság és a műszaki színvonal pedig garantálható legyen.

A FŐTÁV 2000-es évek óta jelentős mértékű korszerűsítést hajtott végre a hőközponti technológiát érintően. Ennek fő hajtóereje volt a Távhőtörvényben foglaltak Budapestet érintő végrehajtása, ami előírta a korábbi tömbhőközpontok szétválasztásátés ezek helyett épületenkénti hőközpontok létesítését. A hőközpont-szétválasztások kapcsán a legtöbb előkészületi nehézséget az okozta, hogy az épületekben nem mindig volt a hőközpont elhelyezésére alkalmas méretű helyiség. A kis alapterületet igénylő technológiai berendezés fontossága tehát már egy ideje ismert.

A Főtáv 2012-ben úgy döntött, hogy a jövőben a hőközpontok rekonstrukcióját saját fejlesztésű modul rendszerű hőközponttokkal fogja megvalósítani. A modul rendszer ötvözi a hagyományos kialakítású és a blokk kialakítású hőközpontok előnyös tulajdonságait: merev tartószerkezetre épített korszerű, kisméretű és kistömegű technológiai berendezésekből egybeépített szerkezet, mely azonban befoglaló méreténél és tömegénél fogva egyszerűen szállítható, elhelyezhető, beépíthető.

A modul rendszer alkalmazásával a hagyományos kialakítású hőközpontok részleges vagy teljes felújítása jól tervezhető költségszinten, a korábbiaknál egyszerűbben, szinte tetszőleges helyi adottságok esetén, rövid üzemszüneti idő mellett megvalósítható. A modul rendszerű hőközponti kialakítás lehetőséget biztosít a blokk kialakítású hőközpontok üzem közben történő felújítására és bővítésére is.

A modulok, mint funkcionális egységek műszaki tartalmát úgy tervezték, hogy tipizált, egyszerű módon a hőközpontok funkcionális felújítására is lehetőséget nyújtanak. A modulrendszer kialakításának alapelve éppen az, hogy a különböző hőteljesítményű funkcionális egységek (modulok) sokféle variációban összeépíthetők. Az egyes modulok variálásával szinte bármilyen hőszolgáltatási igény megvalósítására lehetőség nyílik. A tipizált rendszer következtében a tervezési- és előkészületi feladatok egyszerűsödnek, gyorsabbá válnak, a várható költségek tervezhetőbbek. A modulrendszer kialakítása során megtartottuk a korábbiakban alkalmazott energetikailag kedvező, illetve költséghatékony megoldásokat (egy útú motoros szelepek, kétlépcsős HMV-termelés, energiahatékony szivattyúk, programozható szabályozó), illetve azokat továbbiakkal egészítettük ki. Ezek az üzemeltetést és karbantartást segítő, illetve a távfelügyeletet támogató kialakítások, továbbá idetartozik a korrózióálló csővezeték alkalmazása is.

Módosítás dátuma: 2016. április 13. szerda, 16:37