Hirdetés


Hirdetés

Újdonságok a gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzatban PDF Nyomtatás E-mail

2016. március 1-én hatályba lépett a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet és vele a 2. mellékletét képező MBSZ módosítása.
A módosított jogszabály a
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300011.NGM
címről letölthető.

Több, a jobb értelmezhetőséget segítő változás mellett a felhasználókat és a szerelőket érintő legjelentősebb változás, hogy az egyszerűsített gázkészülék csere eljárás keretében ezentúl létesíthető C6 típusú felhasználói berendezés is. Az alkalmazhatóság feltételeit a rendelet 6.§ és a 2. melléklet 5.3 fejezete tartalmazza. Az eljárás alkalmazhatóságának kiterjesztése különösen indokolt a július 1-től életbelépő energiahatékonysági rendelet végrehajtásának érdekében.
Az egyszerűsített készülékcsere eljárás személyi feltételei is változtak, március 1. után a középfokú és felsőfokú szakirányú végzettségű gázszerelők mestervizsga nélkül is kérhetik az elosztói engedélyesektől a jogosultsághoz szükséges regisztrációt.

Az új rendelet némely konkrét szabályozás helyett a tervező feladatául írja elő a műszaki-biztonsági követelményeknek megfelelő megoldás megtervezését. Ilyen pl. az „A” típusú gázkészülékek légellátása, ill. a helység megfelelő légcseréjének biztosítása, amihez tudatos felhasználást feltételező körülmények megteremtése a tervező felelőssége.

Nem változtatott az új rendelet a gázkészülékek égéstermék elvezetésének kialakítási szabályaiban, továbbra is az MSZ EN 15287 szabványnak megfelelő kialakítást rendeli megfelelőnek. (Ezzel szemben az OTÉK és a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló rendelet továbbra sem az MSZ EN ajánlásait veszi figyelembe.) Nem változtak a gázkészülék részeként tanúsított égéstermék elvezető és égési levegő ellátó rendszer ellenőrzésére és vizsgálatára vonatkozó szabályozások sem.

Sajnálatos, hogy a megjelent jogszabály figyelmen kívül hagyta, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat az elmúlt évben megváltozott, a rendeletben szereplő hivatkozások tehát hibásak.

2016. március 9.

Módosítás dátuma: 2016. június 13. hétfő, 15:01