Hirdetés


Hirdetés

Januárban tartották az MMK Épületgépészeti Tagozatának elnökségi ülését PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának hírei

Az Épületgépészeti Tagozat elnöksége 8. elnökségi ülését 2016. január 14-én Pécsváradon, a Várszállóban tartotta. Az ülés a kollégákkal való találkozás és eszmecsere mellett kiváló lehetőséget biztosított a pécsváradi vár és Zengővárkony történelmi emlékeinek és kulturális életének megismerésére.

Az összejövetel az elnökség tanácskozásával kezdődött, majd ebéd után a tanácskozásba bekapcsolódtak a régiók képviselői: a Baranya Megyei Mérnöki Kamara és Épületgépész Szakcsoport, valamint a Somogy és Tolna megyei Épületgépész Szakcsoport vezetői.

Az elnökségi ülés első részében az elnökség tagjai beszámoltak az elmúlt időszakban végzett munkájukról, majd meghallgatták Halász Györgyné dr. beszámolóját a Szakmai gyakorlat szakirányúságát vizsgáló szakértői testület által összeállított Minősítési ügyrendről, amelyet az elnökség elfogadott. Ez a szakmai segédanyag segítséget nyújt a területi kamarák és a szakosztályok számára a jogosultsági kérelmek egységes elbírálásához. Felmerült a szakértői testület összetételének a kérdése. Az elnökség úgy döntött, hogy az új testület megválasztásáig, a testület hatékony működése érdekében szükség van tapasztalt tervező kollégák bevonására eseti szakértőként a beérkező kérelmek elbírálásába.

Nagy Gyula tájékoztatta az elnökséget arról, hogy egy vizsgálat kimutatta, az Épületgépészeti Tagozat tagjainak átlagéletkora 57 év! Ez kiemelten felveti a fiatalok bevonását a tagozati munkába. Ebből a szempontból lehetőséget nyújt, és fokozott támogatást igényel az Ifjúsági Szakosztály működése, amelynek vezetője Nagy Bernát. A szakosztály az elmúlt rövid időszakban már néhány érdekes rendezvény szervezésével hívta fel magára a figyelmet. Baumann Mihály véleménye szerint jó lenne megszervezni a „Fiatal tervezők klubja” rendezvénysorozatot.

Gyurkovics Zoltán tájékoztatást adott a szakmai továbbképzések szervezéséről. A képzési programokat a Kamarai Továbbképzési Testület bírálja el és értékeli. A programok között a napi, aktuális témákat tárgyaló előadások találhatók, amelyek tartalmazzák az adott területtel kapcsolatos jogi ismereteket, de három olyan téma is szerepel, amely laborbemutatóval egybeköthető.

Dr. Csoknyai Tamás, az Épületenergetikai Szakosztály vezetője tájékoztatójában elmondta, hogy az elmúlt időszakban a szakosztály egyik feladata az épületenergetikai szoftverek akkreditációjának segítése volt, amelyre szoftvert dolgoztak ki. A másik feladat az energetikai tanúsítványok ellenőrzése, amellyel kapcsolatban megállapította, hogy a tanúsítványok minősége javuló tendenciát mutat. Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy 2016. január 1-től megszűnik az A/V alapú besorolás, amivel nagyon sok gond volt. Az új jogszabály megfogalmazza, hogy miből álljon a tanúsítás számítási melléklete.

A Fürdő és Uszoda Létesítmények Szakosztály elnöke, Staniszewski Witold arról adott tájékoztatást, hogy a szakosztály kötelező szakmai oktatásokat szervez és részt vesz a mentori tevékenységben is. A Kivitelezési Szakosztály elnöke, Csohány Kálmán az ÉMI-MMK energetikai projektről adott tájékoztatást, amelynek célja a NÉER szoftver elkészítése volt.

Az elnökség tárgyalta a Csongrád megyei Épületgépész Szakcsoport működési ügyrendjét és elfogadta azt. A szakosztály vezetője Kisapáti Szilárd, aki személyesen részt vett az elnökségi ülésen.

Az elnökségi ülésen elhangzott Kovács Istvánnak, a Kamara alelnökének előadása a tervezői szolgáltatási rendszer kidolgozásáról, a tervezői díjszabásról. Tájékoztatást adott az építésügy átalakítását célzó 1567/2015. számú kormányhatározat egyes megállapításairól, az új Építőipari Beruházási Kódexről, valamint a rendeletekkel kapcsolatos kamarai véleményekről.

Az elnökség egyetértett abban, hogy a Tagozat kiemelt feladata a tagság segítése. Ezzel kapcsolatosan Nagy Gyula elnök kiemelte azokat a segédleteket, amelyeket a kamarai Feladat Alapú Pályázatok támogatásával kidolgoztak a tagozat szakértői:

  • épületenergetikai diagnosztika módszertani segédlet, amely a tervezés során szükséges módszereket tartalmaz és
  • az energiahatékonysággal foglalkozó törvények, rendeletek értelmezéséhez felhasználható segédlet.

A segédletek a Tagozat és az MMK honlapján is hozzáférhetők lesznek.

Februárban tovább folytatódik a tavaly elkezdett mentori konzultáció, amelynek időpontjairól a Tagozat a honlapján és a szaksajtóban ad tájékoztatást. A tagozat következő elnökségi ülését 2016. február 29.-én, Macskásy professzor úr születésnapján tartja, amikor ünnepi keretek között emlékeznek meg róla. Az elnökségi ülésre meghívót kapnak az elmúlt évek Macskásy díjasai.

Az év folyamán, várhatóan szeptemberben a Tagozat szervezésében Épületgépészeti tervezői konferenciára kerül sor, ahol a hallgatóság megismerheti a legfrissebb és az elmúlt időszak kiemelkedő terveit, a tervpályázatokon díjazott terveket. A tervezői előadásokat a tervekben szereplő gyártmányok forgalmazói szakmai előadása egészíti ki. A rendezvény célja a szakmai ismeretek bővítése mellett a tervezői társadalom tagjai egymás közötti kapcsolatának erősítése.

A tagozat fontos feladatának tekinti az együttműködést a szakmai szervezetekkel, amelynek első lépése a Magyar Épületgépészek Szövetségével aláírt együttműködési megállapodás volt, de a sort folytatni kívánja. Hasonlóképpen fontos a szakmai rendezvények támogatása, tartalmas szakmai programok és az épületgépészet aktuális kérdéseiben jól tájékozott előadók biztosításával.

Nagy Gyula elnök MMK Épületgépészeti Tagozat

Módosítás dátuma: 2016. május 09. hétfő, 11:09