Hirdetés


Hirdetés

Velence: ismét megdőlt a létszámrekord a HKVSZ Szervizkonferenciáján PDF Nyomtatás E-mail

2015. november 18-20. között lezajlott Velencén a nagy hagyományokkal rendelkező, immár 31. HKVSZ Szervizkonferencia. A konferencia minden előzetes becslést felülmúlt látogatói létszámával, amely idén megközelítette a 250 főt!

Az egy évvel ezelőtti 232 főt számláló látogatottsági létszámból és a jubileumi esemény tényéből arra a következtetésre jutottunk, hogy a HKVSZ Szervizkonferencia reneszánszát éli. Senki nem számított arra, hogy ezt lehet még felülmúlni. Pedig igen! 2015-ben, az ismét Velencén megrendezett 31. HKVSZ Szervizkonferencia látogatói összlétszáma 247 fő volt!

Nem vitás, hogy a nagy érdeklődéshez a rendezvénynek otthont adó, központi elhelyezkedésű Velence Resort&Spa Hotel kifogástalan szolgáltatásai is hozzájárultak. A szervező Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége azért is rendkívül elégedett a nagy létszámmal, mert idén a rendezvényen sajnos nem lehetett F-gáz kreditpontot gyűjteni, és ennek ellenére sikerült felülmúlni a tavalyi sikereket.

Mint ismeretes, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság alapjaiban változtatta meg a szakmai továbbképzések és monitorozás feltételrendszerét, így – remélhetően csak átmenetileg – a korábban sikerrel bevezetett kreditpontok is felfüggesztésre kerültek. Több forrásból arra a következtetésre jutottak a szakmában, hogy a kreditpontok hiánya miatt ezentúl a szakmai rendezvények látogatottsága nagyságrendekkel vissza fog esni. A HKVSZ bebizonyította, hogy ez nem így van, a résztvevők igenis ellátogattak a kiváló előadásokat felvonultató szakmai program megtekintésére, és aki tehette, a három napos rendezvényen végig maradt. A HKVSZ rendezvénye a nívós előadások mellett a szakmai-baráti-üzleti megbeszélések színtere, melynek színvonalát a konferenciától elválaszthatatlan kiállítás is növeli. Nem mellesleg az időjárás is hozzájárult a jó hangulathoz, az évszakhoz képest rendkívül kellemes hőmérséklet, szikrázó napsütés és vízparti szellő koronázta a hangulatot.

A Szervizkonferencia három napján összesen hat nagy szakmai témakör került feldolgozásra. A szervezők arra törekedtek, hogy a rendezvény során a párhuzamos szekciókat a lehetőségekhez mérten minimalizálják. Egyedül a jármű- és szállítmányhűtés témakör esetében került sor parallel programra, mivel ez a speciális szakterület a résztvevők jobbára különálló szakmai célcsoportját vonzotta be az előadóterembe. Bár így is adódott olyan helyzet, hogy a párhuzamos napon néhányan áthallgattak egymás szekciójába, mivel mindkét témakör iránt érdeklődtek.

Az első nap teljes egészében a szakmát érintő jogi környezet kimerítő elemzésének lett szánva. Tóth Árpád, a HKVSZ Oktatási és Szakképzési Szakosztályának vezetője látta el a szekcióelnöki feladatokat. Elsőként a Climalife Kft. előadására került sor az új hűtőközegek piacára tett alapos kitekintés kapcsán, majd Zoltán Attila, MÉgKSZ-elnök hosszú, elemző prezentációt tartott a szakmát érintő rendeletváltozásokról és azok hatásairól, illetve jellemezte a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság globális céljait. Bár a Szövetség már hetekkel a konferencia előtt felkérte közvetlenül a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságot, hogy delegáljanak előadót a velencei konferenciára, a hatóság az utolsó pillanatban visszalépett az előadástól hivatali teendők végetti elfoglaltságukra hivatkozással. Sajnos szintén az utolsó pillanatban mondta le előadását a Klímagáz Adatbázis programozási hátterét adó vállalkozás képviselője is. Rövid szünet után az esti órákig elnyúló fórum kezdődött, melynek témaköre a jogszabályi megfelelőség és a Klímagáz Adatbázis alkalmazása volt. A szekciót Tóth László az idén januárban megalakult É-K Magyarországi Régió elnöke moderálta.

A konferencia második napján párhuzamos programok voltak. Idén ismét kiemelkedő sikert könyvelhetett el az önálló Járműklíma és Szállítmányhűtés Konferencia. Három szekciója különböző témaköröket dolgozott fel: a járműklíma berendezések karbantartása, szivárgásvizsgálat, alkatrészek (szekcióelnök: Tóth Árpád); a szakmát érintő szabályok, követelmények, megfelelőség (szekcióelnök: Spindler Tibor); járműklíma-berendezések sajátosságai, egészségügyi hatások (szekcióelnök: Baricz László).

A nagyteremben délelőtt az ipari hűtés hagyományosan dupla szekcióira került sor. Hat előadásra került sor változatos témakörökben. A témafelvezető előadást maga a szekcióelnök Kecse-Nagy Mátyás tartotta energetikai témakörben, az Alfaco Kft. képviseletében felügyeleti és adatregisztrációs megoldások kerültek bemutatásra, illetve alternatív megoldást ajánlottak a kereskedelmi hűtésben várható szakmai kihívásokra. A CLH Kft. előadása korszerű párásítási megoldásokat mutatott, a Trane Kft. videofilmben mutatta be innovációs megoldásait, illetve a GYUR’MA Kft légfüggönyökkel kapcsolatosan elemezte technikai újdonságait.

Délután a telepített légkondicionáló berendezések szekcióját Várkonyi Nándor főtitkár koordinálta. Hat figyelemre méltó előadásra került sor: a Wolf Hungária Kft. korszerű légkezelő berendezések jellemzőit mutatta be, a Sauermann GmbH német nyelvű előadása kondenzvíz kezelésének modern módszereire hívta fel a figyelmet. A Columbus Kft-nek két előadása is volt, az egyik a nagy kiterjedésű légkondicionáló rendszerek méretezési kérdéskörét járta körül, míg a másik előadás a korszerű gyakorlati oktatás feltételrendszerét mutatta be egy működő oktatóterem példájával. A Testo Kft. előadásában a precíz mérés fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Pénteken szintén két nagy témakör feldolgozására került sor. Elsőként a háztartási és kereskedelmi hűtés szekcióját kezdte meg Major Károly levezető elnök. A Climalife Kft. ammónia lefejtés és hűtőgép ártalmatlanítás témában adott elő, az Electrolux Kft-t Nagy József képviselte és energiatakarékos háztartási berendezésekről tartott előadást. Dr. Csury István zárta a szekciót kereskedelmi hűtőházakban alkalmazott légfüggöny-megoldásokkal. Ezt követően a hallgatók a megújuló energiaforrások mezejére eveztek Diós Tibor szekcióelnökletével. A passzívházak, hőszivattyúk, fotovoltaikus berendezések megoldásairól beszélt Vajda József egyetemi tanár, majd a hűtőközeg-váltások lehetőségeiről tartott oktató jellegű prezentációt Betovics András. Kiss Ernő a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke a napelemes megoldások új felhasználási lehetőségeiről és a szakmai oktatás fontosságáról beszélt, majd a Climalife Kft. által kifejlesztett új szakmai mobil-alkalmazás került bemutatásra. A szekció végén Tóth Árpád és Várkonyi Nándor beszámoltak a közelmúltban lezajlott mestervizsgákról, és kiemelték, hogy milyen nagy lehetőségeket ad a szakmában lehetővé tett mesterfokozat megszerzése. Ajánlották, hogy aki teheti, jelentkezzen mesterképzésre és szerezzen mesterlevelet, hiszen ez a szakma presztízsét és elismertségét fokozza.

A konferenciát a hagyományosnak tekinthető tombola zárta szinte telt ház mellett. Sok értékes, a résztvevők, kiállítók, előadók által felajánlott szakmai jellegű ajándéktárgy került kisorsolásra. Ki kell emelni, hogy az Electrolux Lehel Kft idén ismét egy értékes hűtőszekrényt ajánlott fel, míg a Szövetség saját „ajándékaként” egy fő szakmai résztvevő és kísérője számára tette lehetővé, hogy a 2016. évi 32. Szervizkonferencián a HKVSZ vendégeként vehessenek részt a rendezvényen.

Berzy Judith, Várkonyi Nándor

2015. november 30.