Hirdetés


Hirdetés

Feleslegesen blokkolják a gázkészülékcseréket PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Épületgépészek Szövetségének elnöksége elutasítja a 813/2013 EU és a 814/2013 EU rendeletek jogalapot nélkülöző alkalmazását három hazai gázszolgáltató gyakorlatában.

A MÉGSZ elnökségének álláspontja szerint a FŐGÁZ és az E.ON két gázszolgáltatója a földgázszolgáltatásról szóló törvény és annak hatályos végrehajtási rendeleteivel szemben hoztak határozatot a 813/2013 és a 814/2013 EU-rendeletek hazai végrehajtásáról úgy, hogy az EU-rendeletben megfogalmazott energiahatékonysági követelményeket már a rendelet hatálybalépése előtt forgalomba hozott gázkészülékekre is megkövetelik. Mindezt nem is a rendeletek hatályba lépésének időpontjától, hanem már 2015. szeptember 1-től kezdődően.

Ezzel az elhamarkodott intézkedéssel blokkolták a gázkészülékcsere piacának jelentős hányadát, lehetetlen helyzetbe hozva ezzel a készülékcserére készülő azon felhasználókat, akiknél építészeti vagy egyéb okokból komolyabb előkészítést és főleg esetenként jelentősen nagyobb költséget igényel a rendeleteknek megfelelő berendezések beépítése.

Az intézkedés szinte kényszeríti a felhasználókat, hogy a készülékcserét feketén, műszaki-biztonsági ellenőrzés nélkül végeztessék el. Sajnálatos, hogy erre mindig akad vállalkozó, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy – az NGM felmérése szerint – 20.000 db, a ma még hatályos követelményeknek megfelelő gázkészülék van a kereskedelmi raktárakban, amelyeket a kereskedők bizonyára nem kívánnak megsemmisíteni. Ez a 20.000 db készülék még 2015. december 31-ig sem szerelhető fel és helyezhető üzembe, ha végül is az augusztus végén ismertté vált magyar rendelet-tervezet ezt lehetővé is tenné. Különösen úgy, hogy ezzel minden ilyen készülékcsere már most lehetetlenné vált.

A MÉGSZ elnöksége levélben kérte a fenti szolgáltatók vezetőit a gázszolgáltatók üzleti érdekeivel is ellentétes belső rendelkezés mielőbbi visszavonására.

Módosítás dátuma: 2015. október 19. hétfő, 17:05