Hirdetés


Hirdetés

MÉGSZ-álláspont a nem kondenzációs üzemű gázkészülékek értékesítéséről PDF Nyomtatás E-mail

Közzétették az energiával kapcsolatos termékek forgalomba hozatalának általános feltételeiről szóló 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet módosításának tervezetét, amely igen rövid időt hagyna a nem kondenzációs üzemű gázkészülékek értékesítésére.

A rendelet IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A tervezettel kapcsolatos álláspontját a MÉGSZ elnöksége eljuttatta a szakmai képviseletet ellátó MGVE-nek.

A tervezetet - különös tekintettel az előzményekre - a MÉGSZ elnöksége méltánytalannak és egyben szakszerűtlennek is tartja.

Indoklás:

1.      A 813/2013EU és a 814/2013EU rendeletek csaknem 2 évvel ezelőtti kibocsátása óta a jogalkotóknak elegendő idejük volt a hazai végrehajtási rendelet megalkotására. Ezt a mai napig nem tették meg, holott a szakma éppen eleget sürgette. Az ígéretek ellenére tervezett 3 hónapos felkészülési idő méltánytalanul rövid.

2.      A tervezet szakszerűtlen, mert december 31-ig akkor sem lenne üzembe helyezhető a szerintük 20.000 készülék, ha a rendelet már hatályba lépett volna. Nem beszélve arról, hogy a tervezett átmeneti idő nagyobb része már a fűtési szezonra esik.

3.      Szakszerűtlen azért is, mert figyelmen kívül hagyja a piacot, vagyis magukat a felhasználókat. Ők a megfelelő hazai jogszabály hiánya miatt fel sem készülhettek a változásra. Rezsicsökkentés mellett sok százezer forintot költhetnek többletként egy, az új rendeletnek megfelelő készülékcserére. Nem elegendő csak a gyártók és a kereskedők érdekeit nézni!

A fenti indokok alapján, a Szakmai Nemzeti Fórum által is kért, javasolt 2 éves átmeneti időt tartjuk célszerűnek a már forgalomba helyezett készülékek tovább forgalmazására és üzembe helyezésére.

Adjunk lehetőséget arra, hogy legalább a jogszerűen eljáró felhasználók és kivitelezők a közelgő fűtési szezon után is lebonyolíthassák a cseréket!

Azzal úgyis számolnunk kell, hogy a fekete szerelések száma a rövid határidő miatt tovább fog nőni.

Gyárfás Attila ügyvezető elnök
Magyar Épületgépészek Szövetsége

2011 10 26 10.30.18 kis folyás

Jó lenne szabályosan és szakszerűen lecserélni...

Módosítás dátuma: 2015. szeptember 29. kedd, 08:47