Hirdetés


Hirdetés

Drasztikusan rövid határidőt szabnának a régi gázkészülékek értékesítésére PDF Nyomtatás E-mail

Közzétették az energiával kapcsolatos termékek forgalomba hozatalának általános feltételeiről szóló 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet módosításának tervezetét, amely IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A tervezettel kapcsolatban Murányi Sándor, a pécsi székhelyű Gázközösség Egyesület elnöke levelet írt az illetékes kormánytisztviselőnek.

Tisztelt Majtényi Úr!

Ismerve az épületgépész szakma véleményét, nem kívánok a rendelmódosítás-tervezet azon részeivel foglalkozni, aminek kifogásolását valószínűleg tömegesen meg fogja kapni.

Megfontolásra javaslom azonban a következőket:

A kéményes készülékek forgalomba hozásának és üzembe helyezésének legális korlátozása törvényszerűen illegális tevékenységet generál. Hiú ábránd azt gondolni, hogy a kereskedők nem fogják ezeket a készülékeket eladni, és nem lesz, aki felszereli ezeket. Nyilvánvalóan a fogyasztók örömmel fogják fogadni a több százezer forinttal kedvezőbb árat, és a készülék-nyilvántartás teljes hiánya miatt még lebukás veszélyét sem kell vállalniuk. Tekintettel arra, hogy ezek a tevékenységek legfeljebb a megtűrt kategóriába fognak tartozni, mérlegelés nélkül, feketén, számla nélkül fognak megtörténni, más lehetőség nem lévén.

Csak az ÁFA-kiesés minimálisan 2 milliárd forint lesz, nagyon-nagyon óvatosan számolva a becsült 20 ezer darabos készülékszámnál. Beleszámítva a többi bevételkiesést is, ez a néhány milliárd forint nem éri el a döntéshozók ingerküszöbét, de nem elhanyagolható a fekete és szürkegazdaságot erősítő hatása, ami nagyon nem kívánatos. Természetesen az illegális munkavégzés magával hozza illetve generálja a szakszerűtlenséget is, ami balesetekhez, anyagi károkhoz vezethet.

Kérem, véleményünket vegyék figyelembe a legális beépítési lehetőség drasztikus és kompromisszumnélküli (a három hónap halasztás nem megfelelő) megszüntetésénél.

Murányi Sándor
Gázközösség Egyesület Elnök

www.gazkozosseg.hu

Gázközösség LOGO

Módosítás dátuma: 2015. szeptember 21. hétfő, 08:10