Hirdetés


Hirdetés

Újdonságok a gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat tervezett módosításában PDF Nyomtatás E-mail

Ezzel a címmel tartott előadást Gyárfás Attila, a MÉGSZ ügyvezető elnöke a szervezők felkérésére, a Gázközösség Szakmai Napján Szekszárdon.

Folyik az MBSZ-t is tartalmazó 11/2013. NGM rendelet módosításának tárcaközi egyeztetése. A tervezett módosítás alapja a Gázipari Műszaki Szakbizottság 2014 decemberében benyújtott javaslata és az egyszerűsített készülékcsere eljárás kiterjesztésére, a MÉGSZ és az MGVE által benyújtott külön javaslat. Az előadó ezekből a javaslatokból válogatta ki a jelentősebb, várható változásokat.

Néhány, a hatályos szabályzatban is szereplő fogalom pontosítása mellett, új megközelítésben magyarázza a tervezet a gázfelhasználó készülékek MSZ 1749 szerinti osztályozását, segítve ezzel a készülékek részeként tanúsított égéstermék elvezető és égési levegő hozzávezető rendszerek értelmezését.

A jelenlegi szabályzat hibáját javítja a tervezet azzal, hogy a tervezési követelmények között megengedi a csatlakozó vezeték lakószobában való létesítését.

Ugyanebben a fejezetben tér ki a tervezet a szintetikus gázokkal üzemelő berendezéseknél alkalmazandó visszaáramlás gátló és a Wobbe-szám ellenőrzés folyamatos ellenőrzésének követelményére.
A gázkészülékek elhelyezésének szabályai között újdonság, hogy a konyhai gáztűzhely helyiségében nem lesz kötelező a gépi elszívó létesítése, ha a szükséges légcserét a tervező más műszaki megoldással biztosítja. A B-típusú berendezések technológiai célú alkalmazása esetén kizárólag a túlnyomásos szellőzés megengedett, a kiegyenlített szellőzés ezentúl nem felel meg.

Az új szabályzat kifejezetten tervköteles módosításnak minősíti a fokozott légzárású nyílászárók és az elszívók utólagos beépítését.

A tervezet meghatározza a B-típusú berendezések helyiségeibe bevezetendő szellőző térfogatáram minimális mennyiségét, kivéve, ha a készülék gyártója kisebb értéket követel meg.
A tervezet, hivatkozva a 275/2013. Kormányrendeletre, a szerelt égéstermék elvezetőkre, mint építési termékre, kötelezővé teszi a teljesítmény igazolás kiállítását.

A tervezett szabályzat megengedi a C6-típusú berendezések bármelyik, az MSZ 1749-ben meghatározott C-jelzésű kivitelben történő létesítését, hacsak a készülék gyártója a beépíthetőséget nem korlátozza.

Az oldalfali égéstermék-kivezetést károsan befolyásolja a szakszerűtlenül kivitelezett homlokzati hőszigetelés, ezért a tervezet szabályozza az ilyen esetekben szükséges intézkedéseket, kötelezővé teszi a gázfogyasztó készülék leválasztását a munkák idejére és az égéstermék kivezetés szakszerű, a megváltozott körülményeknek megfelelő, dokumentált kialakítását.
A gyűjtőkéményekkel kapcsolatosan a tervezet megengedi a gázkészülékek cseréjét nem egyszerűsített eljárással is. Túlnyomás alatt üzemelő kémények esetében azonban csak olyan készülék csatlakoztatható gyűjtőkéményre, amelyik a részterhelésén is biztonságosan üzemel a kéményben előforduló teljes nyomástartományon belül.

A tervezet pontosítja az égéstermék elvezető vizsgálatával kapcsolatos feladatokat és a felelősségeket.
Jelentős változás, hogy az egyszerűsített készülékcsere eljárás alkalmazási területe bővül, C6 típusú berendezésre is kiterjed. Feltétel azonban, hogy az alkalmazott égéstermék elvezető és égési levegő hozzávezető elemek egy gyártói rendszert alkossanak, és a kivitelezőnek a kiválasztáshoz rendelkezésére álljon a gyártó megfelelő dokumentációja. A rendszer emellett építési termékként dokumentált legyen.

Újdonság, hogy az egyszerűsített készülékcserét az a közép- vagy felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező gázszerelő is végezheti, akinek nincs mestervizsgája.
A gázkészülékek karbantartását, annak jótállási idején túl, olyan gázszerelő is végezheti, akinek az adott készülékre nincsen a készülékgyártótól jogosultsága.

2015. május 3.

Módosítás dátuma: 2015. július 08. szerda, 13:07