Hirdetés


Hirdetés

MÉGSZ vélemény a kéményseprő-ipari törvény módosításáról PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Épületgépészek Szövetsége elnökségének észrevételei a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 1996. évi XXXI. Törvény módosításának tervezetéről a Belügyminisztérium részére

A tüzelőberendezéseket üzemeltető lakosság bizonyosan örömmel fogadja az újabb rezsicsökkentő intézkedés tervét. A szolgáltatás ingyenessé tétele azonban hatékony intézkedéseket követel a kéményseprő-ipari szervtől, annak érdekében, hogy az ne a szolgáltatás színvonalának – akárcsak átmeneti – csökkenésével járjon. Gondoskodni kell megfelelően képzett, a „terepet” lehetőleg ismerő szakemberekről és a szolgáltatáshoz szükséges eszközökről egyaránt.

Örömmel fogadja a tervezetet az épületgépész szakmának a gázfelhasználó berendezések létesítésével foglalkozó közössége is.

Támogatjuk azt a javaslatot, hogy a gázkészülékekkel együtt tanúsított égéstermék-elvezetők ellenőrzése ne a kéményseprők által elvégzendő, sormunkába sorolt feladat legyen (ld. 2.§ (3) c) bek.). Az ilyen égéstermék-elvezetők ugyanis a gázkészülék szorosan vett részeinek tekintendők, amiből kifolyólag ezek vizsgálata a gázkészülékek rendszeres karbantartásának is részét képezi, amit ráadásul a hatályos jogszabályok szerint csak a gázkészülékek karbantartására jogosultsággal rendelkező szerelő végezhet el. Ilyen jogosultsággal azonban a kéményseprő szakemberek általában nem rendelkeznek. (Megjegyezzük, hogy ilyen tüzelőberendezés ma az összes gázkészülék legfeljebb 1 %-ában lehet üzemben, a jövőben azonban számuk lassan növekedni fog.) Ez a rendelkezés egyúttal megszünteti az üzemeltetők felesleges kettős terhelését is, az eddigi gyakorlat szerint ugyanis a gázkészülékkel együtt tanúsított égéstermék elvezetőket a készülék karbantartókon kívül a kéményseprők is évente ellenőrizték, mindkétszer fizetés ellenében.

JAVASLATUNK :

A gázkészülékkel együtt tanúsított égéstermék-elvezetőhöz hasonló műszaki tartalmú és hasonló szakmai felkészültséget igénylő vizsgálatot kell elvégezni a készülékkel nem együtt tanúsított, de zárt rendszer (C6 típus) ellenőrzésénél is. Ezek esetében viszont javasoljuk, hogy a kéményseprő a sormunka keretében ellenőrizze, hogy a karbantartó az esedékes készülék-karbantartás keretében elvégezte-e az egyébként a sormunkába is sorolt – elsősorban tüzeléstechnikai és tömörség-ellenőrzési – feladatokat. Az elvégzett munkákat a készülék-karbantartónak jegyzőkönyvben kell rögzíteni. Ennek hiányában a kéményseprő szólítsa fel az üzemeltetőt a karbantartás elvégeztetésére, vagy a fizetős kéményseprő szolgáltatás megrendelésére. Ezzel az intézkedéssel, az ilyen helyszíneken a sormunkához nem lenne szükség az egyébként költséges tüzeléstechnikai műszerekre.

2015. január 25.

Az elnökség nevében és felhatalmazásával:

Dr. Bozsó Béla ügyvezető

Módosítás dátuma: 2015. május 15. péntek, 12:34