Hirdetés


Hirdetés

Véleményezte a kéményseprő-ipari törvénytervezetet a Gázipari Műszaki Szakbizottság PDF Nyomtatás E-mail

A (G)MBSZ-t szerkesztő, szakmai szervezetek képviselőiből álló szakbizottság a Belügyminisztériumnak megküldött véleményében kifogásolt néhány, a tervezetben előforduló meghatározást vagy szóhasználatot, melyek a gáziparban hatályos jogszabályokban más formában vagy tartalommal fordulnak elő. (Pl. égéstermék-elvezető berendezés, műszaki-biztonsági felülvizsgálat, földgázelosztó.)

A szakbizottság véleménye szerint fontos célja kell legyen a törvénynek elsősorban a 253/1997. Kormányrendelet (OTÉK) és a 11/2013. NGM rendelet egyes fejezetei között fennálló ellentmondások feloldása.

Kifogásolta a szakbizottság, hogy a tervezet nem következetesen használja kéményseprő-ipari szerv fogalmát, szükségesnek tartja pontosabban meghatározni a szervezet feladatait, hatáskörét és felelősségi körét.

Állást foglalt a bizottság a CO-érzékelők használatának kötelezővé tétele kérdésében is. Nem tartja megfelelőnek a CO-érzékelők megfelelőségének követelményrendszerét, mert az csak a közvetlen életveszély fennállásának jelzését írja elő, viszont a tartósan fennálló veszélyeztetés jelzését nem. Ugyancsak kifogásolja, hogy a nem megfelelő érzékelőt forgalmazókat a törvény nem tervezi kellő súllyal szankcionálni. Ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy az érzékelők használatának kötelezővé tétele hamis biztonságérzetet kelthet a felhasználókban, és esetenként még kevésbé tartják szükségesnek az égéstermék-elvezetők és a tüzelőberendezéseik rendszeres karbantartását, valamint az égésilevegő-ellátás ellenőrzését.

2015. február 2.

Gyárfás Attila ügyvezető elnök, MÉGSZ

Módosítás dátuma: 2015. május 13. szerda, 10:28