Hirdetés


Hirdetés

Kezdeményezés az égéstermék homlokzati kivezetése szabályozásának módosítására PDF Nyomtatás E-mail

A MÉGSZ kezdeményezésével, a gázkészülékek forgalmazásában és a gázfogyasztó berendezések létesítésében leginkább érdekelt három szakmai szervezet (MÉGSZ, Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesület és Kéményjobbítók Országos Szövetsége) közös rendelet-módosítási javaslatot terjesztett be a miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkárságához.

Az előterjesztők javasolják, hogy a 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet (OTÉK) gázkészülékeket érintő fejezeteit úgy módosítsák, hogy megszűnjenek a gázfogyasztó berendezések létesítését szabályozó 11/2013. (III. 20.) NGM rendelettel (MBSZ) szembeni ellentmondások.

A kormányrendelet ugyanis az Európában általában alkalmazott feltételrendszernél jóval szigorúbb feltételekkel (ld. a 74.§ és a 80.§) engedi – új létesítmény esetében tiltja – a gázfogyasztó készülékek égéstermékének homlokzati kivezetését. Az EU-ban érvényes szabályozást a Magyarországon is hatályos harmonizált szabványok (ld. MSZ EN 15287-2) tartalmazzák. Az EU területén forgalmazható, korszerű gázfogyasztó készülékek károsanyag-kibocsátása a szabályozás szerinti beépítés mellett nem lépik túl az egészségvédelmi előírásokban előírt határértékeket. A túlzott szigorítás az esetek döntő többségében lehetetlenné teszi a régebbi építésű, többszintes lakóépületek lakásaiban üzemelő, kéménybe kötött, elavult, gazdaságtalan, környezetszennyező gázkészülékek korszerűbbre cserélését. Az új készülékekhez szükséges kéményfelújítás költsége ugyanis gyakran meghaladja a készülék árát is, a gyűjtőkémények esetében pedig gyakran műszaki okok miatt meg sem valósítható. Az ilyen lakásokban a felhasználó kénytelen a régi készülékét üzemben tartani, az egyre emelkedő karbantartási költségek és egyre rosszabb hatásfokú üzemelés ellenére.
A sajnálatos CO-mérgezések is az ilyen készülékek üzemeltetési környezetében történnek.
Egyetértünk azzal, hogy az égésterméket elsősorban a tető fölé kell kivezetni, de indokolt esetben, ha a meglévő kémény gazdaságosan nem felújítható, legyen lehetőség a homlokzati (oldalfali) kivezetésre is. Azokon a helyeken, ahol a hatályos szabványok által előírt feltételek megteremthetők, a fűtőberendezés korszerűsítésének leghatékonyabb módja lehet a zárt égésterű, túlnyomásos gázfelhasználó készülék beépítése, homlokzati égéstermék kivezetéssel. A gyakran életveszélyes kémények így kizárhatók lesznek a rendszerből és talán az engedély nélküli (fekete), szabálytalan készülékcserék száma is csökkenthető lesz.
A fentiek érvényesíthetősége céljából javasoltuk a kormányrendelet 74.§ és 79.§ értelemszerű módosítását és a 80.§ törlését.

A javaslatban a fentieken túl felhívtuk a rendeletalkotók figyelmét arra, hogy a jelenleg hatályos OTÉK az idén szeptember 26.-án életbe lépő 813/2013/EU és 814/2013/EU energiahatékonysági rendeletekben megfogalmazott kötelezvények, a korszerű és energia-hatékony gáztüzelő berendezések felszerelését is hátráltathatja, mivel sok esetben a homlokzati égéstermék elvezetés nyújtja a legköltséghatékonyabb megoldást.

Gyárfás Attila ügyvezető elnök

Magyar Épületgépészek Szövetsége

A rendeletmódosítási-javaslat ITT olvasható

Módosítás dátuma: 2015. április 24. péntek, 15:55