Hirdetés


Hirdetés

Egyszerűsített készülékcsere – javaslat a feltételek kiterjesztésére PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Épületgépészek Szövetsége és a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete közös módosítási javaslatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, a 11/2013. (III.21.) NGM rendeletben megfogalmazott feltételrendszer módosítására.

A ma még hatályos rendelet szerint az elavult, nyitott égésterű gázkészülékek korszerűbb, zárt égésterűekkel történő cseréje, egyszerűsített eljárással csak abban az esetben megengedett, ha az új készüléket a vele együtt, a gázkészülék részeként tanúsított égési-levegő hozzávezető és égéstermék elvezető rendszer elemeivel szerelik és helyezik üzembe.

A javaslat szerint egyszerűsített eljárással lenne elvégezhető a készülékcsere akkor is, ha az új készülék rendelkezik az MSZ CEN/TR 1749 szabvány szerinti, C6 tanúsítással és az alkalmazni kívánt égési-levegő hozzávezető és égéstermék elvezető rendszer ugyan nem a készülék részeként tanúsított, de rendelkezik CE jellel és a gyártójának az építési termékrendelet szerinti teljesítmény-nyilatkozatával, valamint a rendszer elemei egyértelműen azonosíthatók. Követelmény ezen kívül, hogy a csőrendszer gyártója által elvégzett méretezés alapján az adott gázkészülék és a rendszer elemeiből, a gyártó utasításának megfelelősen összeszerelt berendezés a beépítés helyén, a gázkészülékre megadott műszaki jellemzőkkel, üzembiztosan működjön, amiről a csőrendszer gyártója nyilatkozattal felelősséget vállal.

Ezzel a feltételrendszerrel az egyszerűsített eljárásra jogosultsággal rendelkező gázszerelő továbbra is elvégezheti a készülékcserét szaktervező bevonása nélkül, mert az összeépítéshez minden szükséges tájékoztatás – a javaslat szerint a csőrendszer gyártójától – a rendelkezésére áll. Hasonlóan az eddigi gyakorlathoz, amikor a tájékoztatást a gázkészülék gyártója szolgáltatta.

A javaslat beterjesztői a fentieken túl javasolták azt is, hogy az egyszerűsített készülékcsere-eljárás végzéséhez szükséges személyi feltételek körében a szakirányú technikusi vagy felsőfokú, szakirányú végzettséggel rendelkező gázszerelők mestervizsga nélkül is szerezhessenek jogosultságot.

2014. november 24.

Gyárfás Attila
ügyvezető elnök
Magyar Épületgépészek Szövetsége

Módosítás dátuma: 2015. március 18. szerda, 14:14