Hirdetés


Hirdetés

A nemzeti fejlesztési miniszter válasza a MÉGSZ elnökségének PDF Nyomtatás E-mail

Támogatja és egyetért a Magyar Épületgépészek Szövetségének iparági javaslataival a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – derült ki Seszták Miklós miniszter leveléből, melyet Golyán László elnöknek küldött.

Szövetségünk elnöksége Orbán Viktor miniszterelnöknek a kormányalakítás alkalmából írt levelet júniusban. Válaszként Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter köszönte meg a javaslatokat és az alábbiakról adott tájékoztatást.

A szaktárca vezetője hangsúlyozta, “a Kormány kiemelt feladatának tekinti a meglévő épületek energiatakarékos felújítását, az épületek energiaszükségletének hatékony csökkentését, valamint a megújuló energiaforrások felhasználását”. Utalt arra is, hogy az épületek energiahatékonyságának növelése a hosszú távú energiapolitikai célok keretében fontos elem az energiaimport-függőség csökkentése és a hazai klímavédelmi vállalások elérésében. Ennek érdekében a kormány európai uniós források bevonásával és megfelelő ösztönző intézkedésekkel támogatni fogja a szektort.

A miniszter kiemelte levelében, hogy a Kormány a lakóépületek energiahatékonyságának és műszaki biztonságának fejlesztése, valamint megújuló energia alkalmazásának növelése érdekében az elmúlt négy évben összesen mintegy 50 milliárd forint támogatást fizetett ki, így több mint 220 ezer család otthonában valósulhattak meg energetikai beruházások. A tervek szerint a következő hét éves uniós ciklusban a megújuló energiák ösztönzésére és az energiahatékonyság növelésére Magyarország mintegy 500 milliárd forintnyi forrást használhat fel. Ezt kiegészítheti további vissza nem térítendő pénzügyi támogatás is. Ezzel – áll Seszták Miklós levelében – a hazai energiahatékonysági támogatások történetében egyedülálló módon egyszerre áll majd rendelkezésre a pontos adatbázis, szakmai háttér, valamint tervezhető és jelentős mértékű pénzügyi forrás egy széleskörű energetikai programsorozat elindításához.

A miniszter levelében ígéretet tett arra is, hogy az „épületgépészeti kisvállalkozások életképességének hosszú távú javítása, a korszerű, hatékonyságot javító termékek piaci választékának bővítése, a jogszabályi környezet javítása és a társadalom energia-tudatosságának fejlesztése céljából tett szakmai szövetségi javaslatok miatt a Nemzetgazdasági Minisztériumot is bevonják az egyeztetésekbe”.

Seszták Miklós a MÉGSZ javaslatai közül kiemelte az építőipari alvállalkozók jogi védelmét a fővállalkozók visszaéléseivel szemben, valamint a lánctartozások megszűntetésének, felszámolásának fontosságát. „A Nemzetgazdasági Minisztérium, mint a belgazdaságért felelős tárca, kiemelten kezeli a hazai termékgyártás támogatását is, tekintettel arra, hogy a magyar vállalatok tényleges termelése lehet a következő időszakban a gazdaság motorja.”– zárta a Magyar Épületgépészek Szövetsége elnökének küldött levelét a Nemzeti Fejlesztési Miniszter.

Módosítás dátuma: 2015. január 28. szerda, 15:10