Hirdetés


Hirdetés

Negyedszer is Ipari és Technológiai Nap PDF Nyomtatás E-mail

Tartalmas és érdekes előadások alkották a MÉGSZ negyedik alkalommal megrendezett, budapesti Ipari és Technológiai Szakmai Napjának gerincét, amelyet az előadó cégek és kiállítók információs standjainak szakmai kínálata egészített ki. A rendezvény szponzora az SB-Controlls Kft. volt. Röviden összefoglaltuk az előadások tartalmát.

Költséghatékony, integrált épületautomatikai rendszerek

A családi háztól a Liszt Ferenc reptérig, vagyis a legkisebb épülettől a legnagyobbig alkalmazhatók az SB-Controls által forgalmazott épületautomatikai rendszerek – kezdte előadását a cég ügyvezető igazgatója Opitzer Gábor. A funkciók is sokfélék, irányítástechnikai megoldásokra, infrastruktúra automatizálására és energiafelügyeleti rendszerek építésére is alkalmas a technika.

Az épületautomatika alkalmazásakor a következő célokat tartják szem előtt az SB-Controls munkatársai: Csak ott és annyi energia legyen előállítva és felhasználva, ami szükséges. Az épületgépészeti elemek összehangolt vezérlése valósuljon meg. Megújuló energiák is legyenek hasznosítva, ha célszerű. Elégedett legyen a beruházó, megrendelő, üzemeltető.

A Saia olyan webalapú épületautomatizálási rendszer, amely bármilyen adatot meg tud jeleníteni a kijelzőn. A távfelügyelet következtében a távolból is nagyon gyors hibaészlelést és reagálást tesz lehetővé. Az utazás elkerülése gazdaságosság teszi, ha pedig mégis a helyszínen kell javítást végezni, a szervizes munkatárs már a probléma ismeretében, azaz felkészülten érkezik a helyszínre – fejtette ki Opitzer Gábor.

– A Saia márkanév mögött 40 éves svájci és 30 éves hazai tapasztalat áll. Országos rendszerintegrátori hálózatot, széles termékválasztékot, egységes, kész programmegoldásokat, könnyű, kényelmes, hatékony technikát tudnak azoknak kínálni, akik a hosszú távú gazdaságosság szempontját akarják érvényesíteni. Az épületautomatizálás ugyanis 5-10 év után garantáltan olcsóbb megoldás – érvelt előadása zárásaként Opitzer Gábor.

Az új Certuss gőzfejlesztő előnyei

Földgáz, bio- és pb-gáz, fűtőolaj vagy áram is szolgálhat energiaforrásként a Bepatek által forgalmazott gőzfejlesztőkhöz, sorolta előadásában Biberika János a cég munkatársa. A Certuss berendezései mögött jelentős fejlesztési háttér áll Európában, ennek köszönhetően a készülékeknek hosszú az élettartama, a konstrukciós felépítésből pedig a kicsi helyigény, a hatékony működés és a kevés meghibásodás következik.

A Certuss specialitása a saját, gőzfejlesztésre fejlesztett égő, ami különbséget jelent a hagyományos kazánégő alkalmazásával szemben. Előmelegített égési levegő, csökkentett zaj, magas összehatásfok, egyszerű vezérlés és gyors gőzszolgáltatás – többek között ezeket az előnyöket élvezhetik a berendezések üzemeltetői.

Danfoss-innovációk és kis hőközpontok

Innovációk a hőcserélők és a motoros szelepek területén című előadásában Egyházi Zoltán divízióvezető elsőként a forrasztott és szerelhető lemezes hőcserélők gyártási eljárását mutatta be. Mint elmondta, a halszálkás mintázat helyett a Danfoss a Micro Plate nevű mikrobarázdás kialakítást alkalmazza. Ezzel előnyösebb az áramlás, kedvezőbb az átöblítés, a hőátadás, robosztusabb, nyomásállóbb a hőcserélő. Ezek a tulajdonságok energia- és költségmegtakarítást, kisebb nyomásesést és hosszabb élettartamot eredményeznek.

A motoros szelepek területén is továbbfejlesztette a Danfoss a berendezéseit, amelyek a stabil szabályzókör nagyon kicsi lengéseit, az ún. harmonikus lengéseket is csillapítják, amivel még simább üzemelést biztosítanak. Ez is energiamegtakarítást eredményez és a motoros szelepnek hosszabb az lesz az élettartama.

Csőhálózatok ipari környezetben

A Geberit a Mapress csőrendszereket ajánlja ipari alkalmazások céljára. A Mapress nyomócsőhálózati rendszert tömítőgyűrűi, présrendszere, biztonságtechnikai megoldásai ipari gázok és sűrített levegő szállítására is alkalmassá teszik. A szennyeződések, az olajtartalom, a részecskék páratartalma szerint a Geberit más-más tömítések alkalmazását írja elő.

Komendó Imre a cég értékesítési és műszaki tanácsadója előadásában egy sűrített levegős, tartállyal és szárítóval rendelkező telep rendszerét mutatta be, amelyet Mapress rozsdamentes acéllal és ötvözetlen, kívül horganyozott acéllal szereltek. A Mapress csöveket az alacsony belső felületi érdesség, a higiéniai biztonság, a korrózióval szembeni ellenállás, a szivárgásmentesség és könnyű szerelhetőség teszi versenyképessé az ilyen rendszerek kiépítésekor.

Fatüzelés az ipari létesítményekben

Boronkai Miklós a Guntamatic kazánokat Magyarországon forgalmazó Öko-Valentia Kft. vezetője előadása elején a biomassza kazánok üzemanyag-ellátó rendszereit mutatta be, amelyek technikai megoldásai jelentős mértékben a tüzelőanyag minőségétől és nagyságától függenek. Ezt követően a hazai tűzvédelmi követelményekről adott tájékoztatást, amelynek központi követelménye a négyszeres visszaégésgátlás.

A biomassza kazánok ipari létesítményekbe telepítése esetén külön is figyelemmel kell lenni a fűtőhelyiség és a tüzelőanyag-tároló tűzvédelmi követelményeire, a kazánházi elrendezésre, a kaszkádkapcsolások megoldásaira, és célszerű az időjárásfüggő fűtésszabályozás megvalósítása is – emelte ki előadásában Boronkai Miklós.

Kábel- és csőátvezetések víz-, gáz- és tűzzárása

Ahol csövet, kábelt vezetünk át falon és szakszerűen tömíteni kell vízzárás céljára– mindegy, hogy vízműben, szennyvíztelepen vagy biogáztelepen –, ott szükség van a szorítógyűrűs tömítésekre – adta meg előadása alaphangját Balázs Miklós ügyvezető. Az általa vezetett Hauff-Technik Hungária Kft. forgalmazza a német Hauff-Technik-termékeket, amelyek egy része sorozatgyártott (HSD és SSG jelűek), 500 mm a maximális külső átmérőjük, a belső átmérőjük pedig 5-450 mm közötti tartományban rugalmas. Utólag is felszerelhetők a haszoncsőre, ami miatt felhasználóbarát megoldást nyújtanak. A HRK jelölésű sorozat darabjai új anyagból, üvegszállal erősített poliamidból készülnek és olcsóbban beszerezhetők.

A HRD jelű termékek egyedi gyártásúak és 5 bar nyomásig vannak bevizsgálva. Az ügyfél által szolgáltatott adatok alapján gyártják le ezeket, egy áttörésen belül több kábel vagy haszoncső átvezetése is lehetséges. Az összes Hauff-Technik-termék rendelkezik ÉMI-minősítéssel.

Ke Kelit csővezetékek ipari környezetben

Radnai Roland a Ke Kelit mérnöke előadása elején a csőhálózatokra veszélyes anyagokra és hatásokra hívta fel a hallgatóság figyelmét (vízkő, korrózió, kloridok, nitrátok, ózon, hőmérséklet stb.), majd a Kelen márkanevű, ivóvíz és hmv-vezetésére ajánlott polipropilén cső adottságait mutatta be, kiemelve, hogy nem kell tartani a külső és belső korróziótól, vízkőlerakódástól. A Kelen más előnyei mellett -5 oC-ig ütésálló, jól szerelhető és 160-as átmérőig rendelhető. A KEtrix csöveket kifejezetten sűrített levegős és hűtési célra fejlesztették ki, ellenáll a savaknak, lúgoknak, korróziónak, kondenzvíznek és az olajszármazékoknak, -30 oC-ig ütésálló. A leágazások utólagos szerelése is gyors és egyszerű.

A KELIT Ultra PE-RT ipari felületfűtésre, jégmentesítésre alkalmas. Mentesített az oxigéndiffúziótól, jól hajlítható, kiváló az ár-érték aránya.

Wilo szivattyúk az iparban

Ipari környezetben esetlegesen megtörténő robbanások a szivattyúkat is megrongálhatják, ami ellen célszerű védekezni, ezért a különféle erejű és forrásokból származó robbanásokkal szemben a Wilo ipari szivattyúiban olyan alkatrészeket és megoldásokat alkalmaznak, amelyek képesek a károsodást megelőzni. Az ún. Atex minősítés jelzései mutatják meg, hogy mely berendezéseknek milyen védettsége van.

A másik specialitás, hogy számítások elvégzése után a vízben lévő homokszemcsék összetételéhez és az igényelt teljesítményhez igazítható az ipari szivattyúk egyes alkatrészeinek anyaga, illetve bevonata. Az igényeknek megfelelően olyan különlegesen kopásálló kerámia bevonatok alkalmazhatók, amelyek négyszeres élettartamot biztosítanak az alkatrészek számára. A bevonat a különleges keménysége mellett még a szivattyú hatásfokát is javítja, amely hosszú távú üzemeltetés esetén jelentős megtakarítással jár – emelte ki Rokonál Géza főmérnök.

Építőelemes légkezelő vagy Rooftop?

Kubinyi Antal az Air Trade Centre Kft. (ATC) értékesítési képviselője a címben szereplő két légtechnikai megoldás alkalmazásának indokait és ellenérveit részletezte. A Rooftopok alaptulajdonságai között többek között az egyszerű telepítést, a széles méretválasztékot, a hőtermelés és a hűtés integrációját említette valamint azt, hogy főleg új épületekben célszerű az alkalmazásuk. A légkezelők esetében többek között a nagy rugalmasságot, az egyedi igényekhez való igazodást, a meglévő rendszerekhez való könnyű illeszthetőséget emelte ki mint alaptulajdonságokat.

Az energetikai megfontolásokat is körüljárva a szakember mindkét megoldásról megállapította, hogy nagyon energiahatékonyak lehetnek, és hővisszanyeréssel is alkalmazhatóak. A légkezelőket gyakran alkalmazzák uszodákba, nagy tisztaságú csarnokokba, nagyobb légelosztó hálózattal rendelkező épületekben, míg a Rooftopokat gyártócsarnokokban, nagy terű kereskedelmi épületekben.

További információk az ipari napról az Épületgépész szaklap októberi számában!

Módosítás dátuma: 2022. július 12. kedd, 09:20