Hirdetés


Hirdetés

Új energiahatékonysági és emissziós követelmények a kazánokra 2015-ben PDF Nyomtatás E-mail

Jelentős szakmai fórumot rendezett a napokban az MGVE és a GOE a dunai gróf Széchenyi István hajón. A jelentős készülékgyártók és a nagykereskedők mellett az oktatás és a szakmai civil szervezetek képviselői valamint tervezők is szép számmal emelték az összejövetel színvonalát.

Az MGVE elnöke, Versits Tamás által levezetett és moderált fórum témaválasztása indokolta is a szakmai eszmecserét. A 813/2013 EU és a 814/2013 EU rendeletek ugyanis, 2015. szeptember 26-i hatállyal olyan új energiahatékonysági és emissziós határértékeket írnak elő az EU-ban forgalmazott tüzelő berendezésekre, amelyek csak a legkorszerűbb készülékekkel teljesíthetők.

A rendeletek tartalmát és követelményrendszerét ismertette előadásában szemléletesen Versits Tamás. Az új előírások bevezetéséhez szükséges előkészületeket, intézkedéseket sürgette Sziládi Sándor a GÉPÉSZ Holding ügyvezetője. Vázolta a hatályba lépés után már nem forgalmazható készülékek kivezetésével járó nehézségeket. Ezek nem csak a kereskedőket, hanem a készülékgyártókat is nehéz helyzetbe hozhatják.

Élénk vita alakult ki a rendelet értelmezését illetőleg abban, hogy vajon a rendelet vonatkozik-e a határidő előtt már legyártott, gyártói vagy kereskedelmi raktárkészleten levő, vagy akár már eladott, de még nem üzembe helyezett készülékekre is. A felszólalók egyetértettek abban, hogy ezt a kérdést a hazai jogalkotók bevonásával nagyon sürgősen tisztázni kell.

A fórum befejezéseként előre felkért szakértőkkel kerekasztal-beszélgetést vezetett le Versits Tamás. A kerekasztal szereplői az épületgépészeket érintő aktuális kérdésekre fogalmaztak meg válaszokat. Ennek körében Tajti Péter (Égáz-Dégáz) felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi években jelentősen csökkent földgáz felhasználásra tekintettel még nagyobb szükség van a szakmán belüli együttműködésre, a költséges bürokrácia megszüntetésére. Ilyen lehet pl. a tervfelülvizsgálat és a műszaki-biztonsági felülvizsgálat részbeni megszüntetése.

Kocsis Krisztián (FŐKÉTÜSZ) a társasházakban jellemző, nagyszámú gyűjtőkémények elhanyagolt állapota és a korszerű, alacsony hőmérsékletű fűtésre való alkalmatlansága miatt szükséges intézkedéseket sürgette.
Molnár Károly (Gázipari Műszaki Szakbizottság) a fogyasztói berendezések létesítésével és üzemeltetésével kapcsolatos szabályozási eljárást ismertette és bejelentette a legújabb módosítás elkészültét, kifejezve reményét, hogy a Gázipari Műszaki Szakbizottság előterjesztését a jogalkotók mielőbb közzé teszik.
Netoleczky Károly (KÉOSZ) a Magyary Programra hivatkozva sürgette a szakmát érintő rendeletek és szabványok ellentmondásainak megszüntetését, különös tekintettel az OTÉK egyes, a szakági rendeleteknek ellentmondó szabályozásaira.
Virágh Zoltán (MMK) és Szemán Róbert (VGF) a hiteles és szakszerű tájékoztatás fontosságát hangsúlyozták. Szükségesnek tartották ebben a média és kormányzat nagyobb szerepvállalását is.                        

Versits Tamás zárszavában méltatta az értékes hozzászólásokat. Ezek is rávilágítottak, hogy a szakma előtt álló feladatok megoldhatatlanok a szakmai szereplők együttműködése és hatékony érdekérvényesítése nélkül. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint ez a többször deklarált szándék eddig igen kevés sikerrel járt. A fórum befejéseként az MGVE életműdíjjal jutalmazta Zákány Györgyöt az egyesület korábbi titkárát, aki nemrég töltötte be 80. életévét.

Gyárfás Attila elnöki tanácsadó
Magyar Épületgépészek Szövetsége

Módosítás dátuma: 2014. november 11. kedd, 10:08