Hirdetés


Hirdetés

Új Otthonteremtés: hazai építőanyag-gyártók a lakóépület-építések ösztönzéséért PDF Nyomtatás E-mail

Nagyon jónak értékelték a MÉASZ, a MÉGSZ és még további szakmai szövetségek közösen elkészített „Új otthonteremtés” című javaslatcsomagját a sajtóbemutatón részt vett újságírók és szakértők.

A MÉASZ elnöke, Vidor Győző szemléletes prezentációval mutatta be a javaslat hangsúlyos elemeit, melyet a hozzászólók támogatandónak és nagyon aktuálisnak tartottak. Többen rámutattak, fontos, hogy könnyen érthető, politikailag is eladható üzenete legyen az anyagnak! A MÉASZ az összes illetékes kormányszervnek elküldi az anyagot, hogy még az őszi tervezési munkákban figyelembe lehessen venni. A tájékoztatón megjelent szervezetek: Buildecon, Magyar Építéstechnika, MTI, Magyar Nemzet, Napi Gazdaság, Napi.hu, Szép Lak, Épülettár.hu, Házat és Hazát Alapítvány, Habitat for Humanity, MEHI.

A munkaanyag államilag folyósított 2,5%-os fix forintalapú jelzáloghitelre tesz javaslatot, továbbá számlabemutatás fejében a jelenlegi 27%-os áfából 20% visszatérítésére, valamint egyszeri 30.000 forint/m2 ösztönző energetikai támogatásra, lakásonként maximum 3 millió forint értékben az A, A+ és e feletti épületenergetikai szintű új lakóépületekre. Az ösztönzők összevonhatók lennének.

A számítások azt mutatják, hogy mindezek megvalósítása fokozatos élénküléssel számolva már 2015-ben is 12,5 milliárdos nettó államháztartási többletet, és mintegy 212 milliárd értékű korszerű, új lakóingatlant eredményezne. Évi 22-32% növekedéssel kalkulálva 2020-ra elérhető lenne 120 ezer fő állandó foglalkoztatása, a hazai ingatlanállomány megfelelő műszaki pótlása, és 2014-hez képest több, mint 270 milliárd forintos nettó államháztartási többletbevétel - nagyrészt az előírt számlás teljesítéseknek, a plusz foglalkoztatásból eredő befizetéseknek köszönhetően.

A javaslatcsomag sajtóbemutatóján Vidor Győző, a MÉASZ elnöke kifejtette, hogy a nem lakás jellegű új építések 2014 első felében trendszerű bővülést mutatnak, de a több mint fél évtizede válságban lévő magasépítési szegmens fellendítésére az új lakóépületek építésének erős ösztönzését a MÉASZ szakértői elengedhetetlennek tartják. A javaslatcsomag megvalósításával elérhető nemzetgazdasági, foglalkoztatási és versenyképességi előnyök az előzetes számítások szerint jelentősek. Ezért a javaslatcsomag szeptember közepén benyújtásra kerül a felelős kormányzati szervek felé.  

Az Új Otthonteremtés javaslatcsomag azon felismert társadalmi, műszaki és iparági versenyképességi szükségleteken alapul, hogy nagyon fontos a műszaki pótlás felgyorsítása, továbbá a családok, az életkezdési helyzetben lévők és a hazaköltözők lakhatásának megfelelő színvonalon történő megoldása. Az új lakásépítések tehát korántsem "wellness-célokat" szolgálnak, hanem a műszaki avulást és fogyást megfelelően pótolva járulnak hozzá a nemzetgazdaság versenyképességének erősítéséhez, a vidéki - részben szakképzetlen - foglalkoztatás bővítéséhez, áttételesen pedig az életszínvonal növekedéséhez.

A MÉASZ sajtóanyaga letölthető ITT

A teljes javaslat letölthető ITT

További információ:
Gyárfás Attila, ügyvezető elnök MÉGSZ, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Módosítás dátuma: 2014. október 02. csütörtök, 14:22