Hirdetés


Hirdetés

Szeptember 12-én szakmai roadshow indul Bevezetés a passzívháztervezés gyakorlatába címmel PDF Nyomtatás E-mail

Kezdje az alapoknál! Bevezetés a passzívháztervezés gyakorlatába

Helyszínek: Kolozsvár, Győr, Budapest, Pécs

Bevezetés a passzívháztervezés gyakorlatába címmel szakmai roadshow indul 2014. szeptember 12-én. Négy helyszínen várják az érdeklődőket a szervezők: Kolozsvár mellett Győr, Budapest és Pécs ad otthont a négyórás programnak.

A szakmai roadshow elsősorban, de nem kizárólagosan a szakemberek - egyetemisták, tervezők, mérnökök, kivitelezők - figyelmét szeretné ráirányítani az energiahatékony építés metódusához szükséges szakismeretek alapjaira, emellett fórumot kíván biztosítani az érdeklődőknek arra, hogy felmerülő kérdéseikre autentikus, tapasztalt szakértőktől kielégítő választ kapjanak.

Az előadók minősített passzívháztervezők és kivitelezők, a szakterület elismert, tapasztalt szakértői. Az előadások szakmai fórummal zárulnak - az előadók válaszolnak a résztvevők kérdéseire.

Tervezett helyszínek és időpontok:

Kolozsvár, 2014. szeptember 12. péntek, 16 óra
Helyszín: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Győr, 2014. szeptember 15. hétfő, 14 óra
Helyszín: Városháza, Bisinger terem

Budapest, 2014. szeptember 17. szerda, 14 óra
Helyszín:100 lakásos passzív társasház (Budapest, XIII. kerület)

Pécs,2014. szeptember 19. péntek, 14 óra
Helyszín: PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar

Programvezető:
Szekér László DLA, okl. építészmérnök, minősített passzívháztervező és oktató, a Passzívházépítők Országos Szövetsége alapító elnöke

Előadók:
Abos Ede
, okl. építészmérnök, a romániai Passzívház Egyesület alapító elnöke
Boros Károly okl. magasépítő üzemmérnök, minősített passzívház kivitelező
Pólus Károly okl. építészmérnök, a 100 lakásos budapesti társasház tervezője
Nagy Csaba okl. építészmérnök, a 100 lakásos budapesti társasház tervezője
Miskolczy Imre, a 100 lakásos budapesti passzív társasház kivitelezésében közreműködő szakértő
Vajda József Ccs, gépészmérnök, energetikai szakmérnök, minősített passzívház oktató

Tervezett program:
- Passzívházak külföldön és Magyarországon. A hazai passzívháztervezés sajátszerűségei. Előadó: Szekér László
- A passzívháztervezés elsajátítása.

Szünet
- A passzívháztervezés és kivitelezés gyakorlata, gazdaságossági kérdések a megvalósult példák bemutatásával.
- Szakmai fórum - kérdések-válaszok egy órában

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Részvételi díj: 6 000 forint

Részvételi díj érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők számára: 4 500 forint (helyszínen a diákigazolvány bemutatásával)

A részvételi díj magában foglalja a kávészünetben felszolgált frissítőt és a szervezők által összeállított médiacsomagot.

Fizetés: helyszínen, készpénzben

A részvétel regisztrációhoz kötött.

REGISZTRÁCIÓ ITT

A sajtó munkatársai számára a részvétel díjmentes, de szintén regisztrációhoz kötött! Megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni a sajtótermék és a résztvevő munkatárs nevét.

Háttérinformáció:

Hazánkban 2009. februárjában adták át az első minőségellenőrzött passzívházat, amely Szekér László DLA minősített passzívháztervező építész tervei alapján valósult meg. Az azóta eltelt évek bizonyították, hogy a többletköltség nélkül megvalósult lakóház fűtésköltsége és primer energiaigénye messze elmarad a hagyományos technológiával létesült, azonos paraméterű családi házakétól.
A tulajdonossal készített korábbi interjú ITT olvasható

Az elmúlt bő öt évben több tucat passzívház - jellemzően lakóépület - épült Magyarországon, jó részük minősített passzívház. A magyar passzívházállomány bővülése kapcsán elmondható, hogy a tervezést, kialakítást illetően a szakmai közreműködők köre viszonylag jól behatárolható. Nincsenek túl sokan, akik passzívháztervezésben az elmúlt években jártasságot szereztek. Ennek oka részben az, hogy a hazai felsőoktatásban, és a szakmai továbbképzési rendszerben egyelőre nincs jelen hangsúlyosan a passzívháztervezés témaköre.

A passzívháztervezés speciális szakismereteket igényel. Elengedhetetlenek többek között a több szakterületet átfogó ismeretek az épületfizikáról és gépészetről, valamint a PHPP, azaz a passzívház tervező csomag - tervezési szoftver - alapos ismerete, kezelése. A PHPP magyar nyelven évek óta rendelkezésre áll. Képzés is van: 2011 tavaszán indult a Minősített Passzívház Tervező képzés http://www.passzivhaztervezo-oktatas.com 1. évfolyama. Tavasszal és ősszel indulnak a kurzusok. A német Passzívház Intézet által kidolgozott, magyar nyelvre adaptált tananyag 9 modulból és szakmai műhelymunkából áll, a ma már több kontinensen elérhető képzés nemzetközileg egységes vizsgával zárul a képzőhelyeken. Akik a kurzust eredményes vizsgával zárják, nemzetközileg elismert minősített passzívház tervező/tanácsadó képesítést szereznek, és díjmentesen bekerülnek a Passivhaus Planer http://www.passivhausplaner.eu minősített passzívház tervezők nemzetközi adatbázisba.

A Bevezetés a passzívháztervezés gyakorlatába c. szakmai program szervezője az Energie Planer Team megbízása alapján a Green Press.

Kapcsolat és további információ: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Telefon: +36 30 855 44 49

Módosítás dátuma: 2014. augusztus 27. szerda, 16:31