Hirdetés


Hirdetés

Múlt századi lakáskomfort - épületgépészeti kiállítás Budapesten PDF Nyomtatás E-mail

Május 26-tól 2 hónapon át tekinthető meg Budapesten a „Múlt századi lakáskomfort” című épületgépészeti kiállítás az Épületgépészeti Múzeum szervezésében.

Helyszín: Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza (1113 Budapest, Bartók Béla út 33.)

A kiállítás az XX. századi lakóterek komfortját biztosító szakmát, megalapítóit, művelőit és a kor készülékeit, berendezési tárgyait, eszközeit, dokumentumait mutatja be.

A tematikus tárlat betekintést nyújt a „békebeli” gáztűzhely, jégszekrény, petróleum-főző bemutatásával a konyhai készülékek, az átfolyós vízmelegítő, fajansz falikút, fürdőhenger, ülőkád és Zsolnay WC-csésze felállításával a fürdőszobai eszközeink világába. Természetesen nem maradhatott el a mosógép, a centrifuga és a fregoli sem ugyanúgy, ahogyan a lakóterek fűtését biztosító öntöttvas kályha és a fűtési radiátorok különböző megoldásai. Mindezeket valós környezetbe helyezve, mindenki számára elérhetően, megfoghatóan, megélhetően mutatják be.

Van a kiállításnak egy zárt vitrinsorban elhelyezett része is, amelyben a szakma egyetemi oktatását alapító dr. Macskásy Árpád emléktárgyait, valamint a tervező szakma méretező, számoló és rajzeszközeit és a szerelő szakma szerszámait, eszközeit és szerelvényeit állították ki.
De megtekinthető még egy-két korabeli komfort-fokozó készülék is, mint például porszívó, ventilátor, turmixgép, hősugárzó.

Aki látott vagy használt már ilyen dolgokat, eszközöket a valóságban, annak a kiállítás jó alkalmat ad az emlékek felidézésére, nosztalgiázásra.


Néhány szó az Épületgépészeti Múzeumról:

Az Épületgépészeti Múzeumot Dr. Jelinek István alapgondolata és kezdeti eredményei után jó tíz évvel, 2002.10.01.-én alapították „szenvedélyes” épületgépésze. Akkor kezdődött az a gyűjtő munka, melynek eredményei a virtuális múzeumunkban, a www.epuletgepeszetimuzeum.hu honlapon már láthatóak. Ma több mint 8000 nyomtatott dokumentum és 3000 feletti eszköz, berendezés dicséri a gyűjtőmunka eredményeit. Az eddigi 36 időszaki kiállítás is bizonyítja, hogy erre a múzeumra szükség volt, van és lesz múltunk, a szakma története megőrzése érdekében.

Várjuk mindazok jelentkezését is, akik ötleteikkel, kézügyességükkel, a tárgyak helyreállításához, bemutatható állapotba hozásához szükséges munkák elvégzésével segítenék munkánkat, de természetesen pénzadományokat is örömmel fogadunk a Magyar Épületgépészeti Oktatásért, Közhasznú Alapítvány számláján 11600006-00000000-16212743, „Múzeum” megjelöléssel.

Az időszaki kiállítások szervezése mellett folyamatosan keressük azt a helyet, lehetőséget, ahol már állandó kiállításként, méltó módon mutathatjuk be gyűjteményünket szakmánknak és a nagyközönségnek egyaránt.

Elérhetőségek:

Épületgépészeti Múzeum
Cím: 1214 Budapest, II. Rákóczi F. út 189.
Postacím: 1752 Bp., Pf.: 111.
Tel.:1/425-3288, Fax: 1/425-7589
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.epuletgepeszetimuzeum.hu


Módosítás dátuma: 2014. június 16. hétfő, 11:27