Hirdetés


Hirdetés

Tapasztalatok az építési termékek teljesítménynyilatkozatának alkalmazásáról PDF Nyomtatás E-mail

Az ÉVOSZ és a MÉASZ közösen rendezett konzultációt az építési termékgyártók részére május 6-án, az ÉVOSZ irodaházban a CPR-rendelet bevezetése óta szerzett tapasztalatok értékelésére. A kb. 30 fős hallgatóság jelentős részét pártoló tagjaink alkották.

A témáról dr. Igaz György (BM) és Horváth Sándor (ÉVOSZ) tartott bevezető előadást.

Az előadók legfontosabb tapasztalata, hogy az érintettek még mindig nagyon kevés ismerettel rendelkeznek a rendeletről, illetve annak alkalmazási feltételeiről. Főleg az olyan termékek tekintetében, amelyek nem rendelkeznek ETA-val (Európai Műszaki Értékelés). Komoly probléma, hogy a hiányosság jellemző a tervezők mellett a hatósági szereplőkre is. Ennek oka általában, hogy a rendelet alapján nem dönthető el mindig egyértelműen, hogy egy adott termék építési termék-e, illetőleg, hogy milyen dokumentáció alapján állítható ki a teljesítmény-nyilatkozat.

A bizonytalanságokat tisztázandó kérdésekre az EU-rendeletet kiegészítő jogszabályt előterjesztő BM sem mondhat mást, mint a rendeletben megfogalmazott definíció: Építési termék az, amit az építménybe állandó jelleggel beépítenek és az az építmény rendeltetési céljának megfelelő alapvető követelmények kielégítését szolgálja. Lehet késztermék, vagy a helyszínen összeszerelt készlet.
A rendelet meghatároz bizonyos kivételeket is, pl. egyedi termékek.

A hallgatóság részéről elhangzott kérdések elsősorban a harmonizált szabvánnyal nem lefedett termékekre kiállítandó nyilatkozatok alapjául elfogadható dokumentációra vonatkoztak. Ezzel kapcsolatosan az előadók hangsúlyozták, hogy a korábban, széles körben alkalmazott szállítói megfelelőségi nyilatkozatok és a különböző alkalmazástechnikai bizonyítványok (ATB) nem felelnek meg erre, kiállításuk nem követelhető meg. Tartalmilag azért nem, mert ezek nem a teljesítmény állandóságát igazolják, hanem többnyire csak a típus megfelelőségét.

Az előadók szerint nem zárható ki, hogy egyes termékekre a gyártó saját vizsgálata alapján is kiállítható a teljesítmény-nyilatkozat, ha ez a vizsgálat és annak a dokumentálása egyébként megfelel a rendelet tartalmi és formai követelményeinek. Ilyen dokumentumok megfelelhetnek az NME-hez (Nemzeti Műszaki Értékelés) is.

Kérdésre válaszolva, a BM képviselője kijelentette, hogy valamely beépített termék teljesítmény-nyilatkozatának hiánya vagy annak nem megfelelő dokumentálása miatt az építési felügyelet megtagadhatja az építmény használatbavételi engedélyének kiadását. Várhatóan a közbeszerzési pályázatoknál is elő fogják írni a beépítendő termékek teljesítmény-nyilatkozatát.

Új hír, hogy az NME most már az ÉMI mellett a TÜV Rheinland InterCert Kft-től is megrendelhető. (www.tuvrheinland.hu)

2014. május 8.

Gyárfás Attila ügyvezető elnök, MÉGSZ

 

Módosítás dátuma: 2014. június 16. hétfő, 10:00