Hirdetés


Hirdetés

700 milliárd forint energiahatékonysági beruházásra PDF Nyomtatás E-mail

Kétszer annyi pénzt – hétszázmilliárd forintot – költhet Magyarország 2014-2020 között energiatakarékosságot elősegítő beruházásokra, mint az elmúlt hétéves uniós költségvetési ciklusban.

2010 óta 270 ezer lakás és 55 ezer családi ház esetében valósult meg energiatakarékos beruházás. Az EU-költségvetés véglegesítését követően az energiahatékonysági beruházások hazánkban ennek a 700 milliárd forintnyi támogatásnak köszönhetően jelentősen növekedni fognak.

Az Európai Unió által támogatott pályázatok először – a tervek szerint – 2014 júniusában jelennek meg. A kis- és középvállalkozások ingatlanvásárlására is lehetőség nyílik uniós segítséggel. A kiíró az energetikai pályázatok esetében a megújuló energiaforrások igénybevételét szorgalmazza, az energiahatékonyság növekedését kívánja elérni. A fejlesztendő területek meghatározása pedig azért lényeges, hogy például ne közterületek felújítására, szökőkutakra építésére használják a forrásokat. A kutatás szintén kiemelkedő jelentőséggel bír, vagyis például összeszerelő üzemek kialakítása helyett az innováció elősegítésén lesz a hangsúly.

A kis- és középvállalkozások számára jelentős teher, hogy az eu-s pályázatok utófinanszírozottak. A jövőben azonban a megfelelő garanciák esetében részben előfinanszírozás is lehetséges lesz. Ezt államilag garantált kedvező hitellel lehet elérni.

A pályázati intenzitás 30-60%-os mértékű lesz. A kis- és középvállalkozások kapacitásbővítésre általában 1-10 millió forint közötti összegekre pályáznak, vagyis ilyen nagyságú pályázatok kiírására van szükségük. Kormányzati ígéretek szerint fél év alatt a Széchenyi-programirodákat úgy alakítják át, hogy pályázatírási segítséget tudjanak adni a hozzájuk fordulóknak.

Az uniós költségvetésből származó támogatáson túl a szén-dioxid kvóta kereskedelméből befolyó összeg is segíti a jövőben a megújuló energiaforrások felhasználását. A ma még kidolgozatlan elképzelések szerint ebből az alapból finanszíroznának olyan pályázatokat, amelyek a vállalkozások és a lakosság részére tenné lehetővé az energiatakarékos berendezések beszerzését.

Módosítás dátuma: 2014. június 16. hétfő, 10:54