Hirdetés


Hirdetés

Több mint száz résztvevő a negyedik FŐTÁV Tervezői Klubon PDF Nyomtatás E-mail

Energiahatékonyság a távfűtésben

A FŐTÁV Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. és a Magyar Épületgépészek Szövetsége három éve tartó együttműködése keretében október 15-én tartotta meg a közös szervezésű, immár 4. Tervezői Klubot.

A szervezők célja, hogy a távfűtés perspektíváit, gazdaságpolitikai problémáit és nem utolsósorban műszaki sajátosságait megismertesse elsősorban az épületgépészet más területein dolgozó tervezőkkel. A Tervezői Klub ugyanakkor jó lehetőség arra, hogy a rendezvényen résztvevő távfűtési szakemberek részére bemutassuk az épületgépészeti szakmát „izgató” napi kérdéseket és bemutassuk azokat a legújabb termékfejlesztési eredményeket, amelyek a távfűtés korszerűsítését is segíthetik.

A téma aktualitását bizonyítja, hogy a Tervezői Klubra több mint 150 szakember regisztrált.

A 4. Tervezői Klub programja az energiahatékonysági célok elérését célzó törekvéseket igyekezett bemutatni. A FŐTÁV két kitörési pontját ismertette Orbán Tibor műszaki vezérigazgató helyettes és Némethi Balázs rendszerirányítási csoportvezető.
Orbán úr a Főtáv új fejlesztésű, saját gyártású modul rendszerű hőközpontjaival elért eredményekről és az alkalmazási feltételekről számolt be részletesen. Kifejtette emellett, hogy a távfűtés eredményességéhez és társadalmi elfogadottságához három szempontot tart fontosnak, az olcsón vásárolható hőt (pl. kommunális hulladékból, vagy kapcsolt energiatermelésből), a hatékony működést (műszaki költségek, korszerű vállalatirányítás, profi munkatársak, tulajdonosi szerkezet), valamint a piac bővítését (új fogyasztók, új termékek, vevő központúság). Mindezek eléréséhez szükséges azonban az egyirányú energiapolitika és a tudatos fogyasztói magatartás mellett a piaci árképzés és a fizetőképes kereslet is.

Némethi úr a 2012-ben elindított „OKOS-ház” terv eddigi eredményeiről számolt be. A projekt keretében a Főtáv öt lakóépületben felújította a HMV rendszereket, kiépítette a lakásonkénti okos mérés rendszerét és felszerelt egy, a közös felhasználású helyiségeinek világítását ellátó napelem rendszert az épületek tetejére. Fontos tapasztalatként említette, hogy az eredményben nem csak az energiahatékonysági korszerűsítések játszottak szerepet, hanem a kedvezményezett fogyasztók energia-tudatának formálódása is.

Az épületenergetikai szabályozás hazai helyzetét mutatta be előadásában dr. Magyar Zoltán a BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékének vezetője. Áttekintést adott az EU Épületenergetikai és Energiahatékonysági Irányelvéről és a 7/2006 TNM rendelet hatályba lépett módosításáról, valamint az épületek energetikai tanúsításának új szabályozásáról.

Két érdekes termékgyártói előadást is hallhattak a Klub résztvevői. Mózer Gábor a WILO új fejlesztésű Stratos Giga típusú, ECM technológiás, száraztengelyű szivattyúját mutatta be. Az új konstrukció a sokoldalú szolgáltatás mellett már a 2015 évtől érvényes energiahatékonysági követelményeket is meghaladó jellemzőkkel rendelkezik.

Kaszab Gergely és Radnai Roland a KE KELIT előszigetelt műanyag távhőcső vezetékeinek kiváló energetikai tulajdonságait mutatta be.

Gyárfás Attila, ügyvezető elnök
Magyar Épületgépészek Szövetsége

Néhány, a rendezvényen elhangzott előadás anyaga itt letölthető (kattintson az előadás címére):

 

FŐTÁV Zrt. gyártású, modul rendszerű hőközpontok műszaki bemutatása
Előadó: Orbán Tibor, műszaki vezérigazgató-helyettes, FŐTÁV Zrt.

OKOS-HÁZ mintaprojekt tapasztalatai
E
lőadó:Némethi Balázs, rendszerirányítási csoportvezető , FŐTÁVZrt.

 

 


 

Módosítás dátuma: 2014. január 20. hétfő, 15:55