Hirdetés


Hirdetés

Kibővített elnökségi ülés Balatonkenesén PDF Nyomtatás E-mail

A szeptember 7-8. között megrendezésre kerülő VIII. Grundfos Közmű és Épületgépész Kupa előtt, pénteken a szövetség nyilvános, kibővített elnökségi ülést tartott tagjai számára a Balatonfői Yacht Clubban. Az egész napos programon részt vevő mintegy negyven MÉGSZ-tag és munkatárs a szakma fontos és aktuális problémáiról tanácskozott.

barótfi kk

Barótfi professzor előadása a felsőoktatás jövőjéről

Első előadóként Dr. prof. Barótfi István a gödöllői Szent István Egyetem Létesítménymérnöki és Környezettechnika Tanszékének vezetője azt a kérdést feszegette, vajon veszélyben van-e az épületgépészeti felsőoktatás jövője. A felsőfokú szakképzés fejlődéstörténetét végigtekintve a professzor rámutatott, arra, hogy az utóbbi időben a hazai képzés intézményi, személyi és tárgyi feltételeinek megváltozása súlypont-átrendeződést eredményezett. A létrejött új rendszer pedig oktatási céljaiban és ezért tartalmilag is bizonytalan, emiatt szükséges a célok újragondolása és konkretizálása.

racz kk

Rácz László előadása a szakképzés múltjáról és jelenéről

Az előző kérdésre kereste a választ Rácz László szegedi mérnöktanár is, csak épp a szakképzés vonatkozásában. Rácz László az „Értékünk a (szak)ember” című előadásában a magyar épületgépészeti szakképzés múltját és jelenét mutatta be, érintve annak főbb mérföldköveit: a modulrendszer 2006-os bevezetését, az „új OKJ” 2011-es megjelenését, majd 2013-as módosítását, valamint a szakképzési kerettanterv szerinti oktatás idei és jövő évi kötelezővé tételét.

aco kk

Az ACO szponzori prezentációja a zuhanyfolyókákról 

A szakmai nap szponzora, az ACO képviseletében Bíró Kata projekt koordinátor igényes fürdőszobai vízelvezetést biztosító termékcsaládokat (ACO Comfort és ACO Exclusive zuhanyfolyókákat, padlóösszefolyókat) mutatott be prezentációjában.

gyarfas kk

Gyárfás Attila beszámolója a szövetség érdekvédelmi munkájáról

Gyárfás Attila a MÉGSZ ügyvezető elnöke a szövetség 2013-as érdekképviseleti tevékenységéről tartott beszámolót, nagy hangsúlyt fektetve a gáz műszaki-biztonsági felülvizsgálatokat érintő módosításokra. (Gyárfás Attila előadását hamarosan teljes terjedelmében közzétesszük honlapunkon és az Épületgépész szaklapban).

paziczki kk

A Heves megyei elnök összefoglalója a kkv-k működését nehezítő gazdasági és társadalmi tényezőkről

A délután folyamán Paziczki László a MÉGSZ Heves megyei elnöke az épületgépész vállalkozások működését nehezítő gazdasági és bürokratikus problémákat vette számba, a következők pontok tárgyalásával: bankgarancia, közbeszerzéses pályázatok, szerződéskötés a fővállalkozókkal, korrupció, kintlévőségek, utánpótlás nehézsége, fiatal mérnökök külföldre vándorlása, anyagbeszerzés anyagi terhei, tervezői felelősségvállalás, jogosultság nélküli munkavégzés szankcionálása.

bozso kk

A MÉGSZ ügyvezetőjének előadása a tagi szolgáltatások fejlesztési irányairól

A szakmai fórum zárásaként Bozsó Béla ügyvezető tagi szolgáltatások fejlesztéséről szóló előadását, valamint Golyán László elnök napot záró összegzését hallgattuk meg.

 

Módosítás dátuma: 2013. november 18. hétfő, 15:59