Hirdetés


Hirdetés

Idén a Hungarotherm mellett a RENEO-val bővült a Construma betétkiállításainak sora PDF Nyomtatás E-mail

A Construma idén április 10.-14. között mutatta be az építőipari termékeket és szolgáltatásokat szakmabelieknek és végfelhasználóknak egyaránt. Az építőipari vásár a kétévente megrendezésre kerülő Hungarotherm betétkiállítás mellett idén új, RENEO elnevezésű betétkiállítással is várta az épületgépész szakma képviselőit. Utóbbin kifejezetten a megújuló energiák felhasználásáról és a hazai gyakorlatról kaphattak tájékoztatást az érdeklődők.

IMG 0050 w

A kiállítói standok mellett számos konferencián hallhattak a szakemberek a szakma aktualitásairól. Az április 11.-i RENEO kiállítás kísérőkonferenciájának célja a megújuló energiaforrások hazai lehetőségeinek áttekintése volt. A szakmai közélet elismert személyiségei tartottak előadásokat a napkollektoros hőtermelés, a napelemes áramtermelés témakörökben, a hőszivattyúzás aktuális szakmai kérdéseiről, valamint biomassza-tüzelési lehetőségekről. A téma iránt több mint kétszázan érdeklődtek.

DSC09654

Április 11.-12-én négy tematikus szekcióból álló konferenciaprogramot valósítottak meg a szakmai szervezők. A Wilo Épületenergetikai Napok elnevezésű program előadói beszámoltak többek között az épületenergetika hazai és uniós hátteréről, a hőtermelés, hőhasznosítás technológiai kérdései mellett üzemeltetési, műszaki-biztonsági kérdéseket vetettek fel, foglalkoztak a korszerű légtechnikai megoldások révén elérhető energia-megtakarítás lehetőségeivel, és az épületautomatizálás elérhető fejlesztéseinek megismertetésével. A programokon több száz szakember vett részt.

A konferenciákon elhangzott előadások közül több a hír végén megtalálható letölthető verzióban. A kreditpontos konferenciákon való részvételről szóló igazolásokat a kiállítás helyszínén átvehették a szakmagyakorlók. Mindazoknak, akik nem vették át igazolásukat, a Magyar Épületgépészek Szövetsége fogja postázni a dokumentumokat. (Ezzel kapcsolatban kérjük türelmüket!)

DSC09662

A konferenciák szervezését szakmai szervezetekből álló egyeztető tanács végezte, melynek tagjai: Magyar Épületgépészek Szövetsége (a Hungarotherm kiállítás fővédnöke) Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (társfővédnök), Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége, KNX Hungary Épületautomatizálási Egyesület, Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete, Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete, Magyar Hőszivattyú Szövetség, Magyar Mérnöki Kamara Épületgépész Tagozat, Magyar Pellet Egyesület voltak.

A vásárt szervező Hungexpo Zrt. idén is díjat adott át azoknak a cégeknek, melyek meghatározó szakmai újdonság bemutatásával kiemelkedő műszaki színvonalról tanúskodnak. Az idén a kiállítók között meghirdetett pályázat eredményeként három CONSTRUMA díj és öt HUNGAROTHERM díj talált gazdára.

 

A konferenciákon elhangzott témák:

(Letöltéshez kérjük, kattintson a címre!)

Megújuló energiák alkalmazásának fejlesztési irányai és lehetőségei Magyarországon (2013. április 10., 13.30)

Hőtermelés napkollektorokkal - Hazai trendek, tények és eredmények (Varga Pál, Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete)

Napelemes áramtermelés - minőségi fejlesztések és drasztikus árcsökkenés Magyarországon is (Dr. Mokry Tamás, Tiszta Energiák Kft.)

A hazai hőszivattyúzás aktualitásai, fejlesztési lehetőségek 2013-tól (Dr. Maiyaleh Tarek, Magyar Hőszivattyú Szövetség)

Zárt szondás hőszivattyús rendszerek tervezésének elméleti alapjai (Fodor Zoltán, Magyar Épületgépészek Szövetsége Geotermikus Hőszivattyú Tagozat)

Épületek költségtakarékos rekonstrukciója hőszivattyú bivalens kapcsolásával (Szép Tamás, Pentaklíma Kft.)

Hőszivattyúk szekunder oldali kialakítása felületfűtéssel (Szebellédi Tamás, Rehau Kft.)

Biomassza alapú hőszolgáltatási mintaprojektek (Szalontai Gábor,Szalontai Rendszerintegrátor Kft.)

Lakossági biomassza kazánok telepítésének általános feltételei (Tóvári Péter,VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet)

 

WILO ÉPÜLETENERGETIKAI NAPOK Épületenergetika szekció (2013. április 11. 10.00)

Uniós és hazai épületenergetikai szabályozások (Dr. Magyar Zoltán,Pécsi Tudományegyetem, PMMIK, Épületgépészeti Tanszék)

Épületenergetika 2013-2020 (Varga Tamás, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály)

Nemzeti Épületenergetikai Stratégia státuszjelentés (Matuz Géza, ÉMI-Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.)

Hazai hozzáadott érték az energetikában (Dr. Korényi Zoltán, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék)

Reálisan a megújuló energiákról (Móczár Gábor,Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség)

Hagyományos energiaforrások szerepe (Seidl Gábor, Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség)

 

WILO ÉPÜLETENERGETIKAI NAPOK Hőtermelés – hőhasznosítás – hőellátás szekció (2013. április 11. 13.30)

A földgáz eltüzelésének egyetemes alapismeretei és a modern tüzeléstechnikában elfoglalt szerepe (Dr. Palotás Árpád, Miskolci Egyetem Tüzeléstechnikai Tanszék)

Lakossági felhasználású gázkészülékek üzemeltetésének kötelezettségei, azaz mit kell tudnia egy tulajdonosnak vagy felhasználónak a saját gázkészülékéről (Varga Tamás FŐGÁZ Zrt.)

Jogszabályi változások a kéményseprő-ipari szolgáltatások hatósági felügyeletében (Badonszki Csaba, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Hasznos útmutató a 140kW feletti teljesítményű gáztüzelő berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálatához (Versits Tamás, Weishaupt Hőtechnikai Kft.)

A földgázzal szimultán eltüzelhető egyéb gáz/folyékony tüzelőanyagok innovatív műszaki megoldása (Rácz József, Weishaupt Hőtechnikai Kft.)

A földgáz és a hőszivattyú kapcsolatáról tisztán, érthetően (Kálmán Norbert, Marketbau Remeha Kft.)

 

WILO ÉPÜLETENERGETIKAI NAPOK Szellőzés – hűtés - klíma szekció (2013. április 12. 10.00)

Köszöntő: Manfred Stather elnök Zentralverband Sanitär Heizung Klima (Németország)

Hűtőkörök energetikai jellemzőinek mérése és értékelése (Brek Károly, BR GAL Zöldautó Kft.)

Klímatizált terek komfortjának értékelése (Dr. Kajtár László, BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnikai Tanszék)

Új fejlesztésű szivattyúk az energiamegtakarítás szolgálatában (Dr Szalai László, Wilo Magyarország Kft.)

Alacsony energiaigényű épületek gépészete (Kardos Ferenc, Kardos Labor Kft.)

Légtechnikai rendszerek beszabályozása (Dr. Magyar Zoltán,
Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Épületgépészeti Tanszék)

Hővisszanyerős szellőzés új építésű házaknál (Kovács István, Kamleithner Budapest Kft.)

 

WILO ÉPÜLETENERGETIKAI NAPOK Épületautomatizálás szekció (2013. április 12. 13.30)

LEED, BREEAM minősítések és az automatikai rendszerek kapcsolata (Balogh Zoltán, KNX Hungary Épületautomatizálási Egyesület)

MSZ EN 15232 szabvány a gyakorlatban (Barabás Zoltán, L2Stúdió Kft)

Hővisszanyerős légtechnikai rendszerek szabályzása (Erdősi Dávid, Elektro-Kamleithner Kft.)

Smart metering (Darvas István,)
ABB Kft.

Épületgépészeti szabályzások KNX-el (Szakos Péter, Siemens Zrt.)

Módosítás dátuma: 2013. május 02. csütörtök, 14:36