Hirdetés


Hirdetés

Új hidraulikai labort adtak át a BME-n PDF Nyomtatás E-mail

Február 15-én tartották a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnikai Tanszékén az ún. Stokes-laboratórium ünnepélyes átadását.

Dr. Czigány Tibor dékán megnyitója után a főtámogató Grundfos részéről Török László és Jánvári József ügyvezető igazgatók mutatták be a Grundfos vállalatcsoportot.

labor 1

Dr. Láng Péter tanszékvezető köszönetet mondott a létesítmény megvalósításában közvetlen résztvevőknek, külön kiemelve a Kovács Pál és Társa Mérnökiroda Kft. és Norman Mérnöki Kft. tervezési munkáit, valamint a több mint 20 támogató szakcégnek a berendezések, szerelvények ingyenes vagy kedvezményes biztosítását.

labor 2

A laboratórium kialakításának szakmai vezetésében kiemelkedő szerepet vállaló Dr. Barna Lajos docens beszédében többek közt ismertette a Stokes-laboratóriumban kialakított mérőhelyeket, melyek alkalmasak az energetikai berendezések üzemi jellemzőinek, a szabályozási körök és tárolótöltések, a keringető szivattyúk szabályozási módszereinek, a víz és a glikol hőhordozó közegű áramkörök beszabályozásának vizsgálatára, stb. továbbá hőcserélők üzemviteli mérésére.

labor 3

A laborban az épületgépészeti, folyamattechnikai és gépészeti eljárástechnikai valamint az épületenergetikai és vegyipari szakirányok hallgatóinak alap és mesterképzése továbbá Phd kutatómunka végezhető. A névadó Sir George Gabriel Stokes ír tudós-poltikus, aki a XIX. században ért el jelentős tudományos eredményeket.

 

Módosítás dátuma: 2013. február 19. kedd, 19:54