Hirdetés


Hirdetés

CERTUSS rendszerrel csökkenthető a gázfogyasztás PDF Nyomtatás E-mail

Az emberiség már nagyon régóta használja a pénzt, mint fizetőeszközt. A csigaházakat, kagylóhéjakat még nem kellett legyártani, de a papírpénz már „más tészta”, a gyártásához pedig természetesen gőz szükséges. A jó magyar Forint gyártásához is Certuss gőzfejlesztőt használnak, vagyis magához a papír előállításához és a nyomtatásához is.

A Diósgyőri Papírgyár egy gyönyörű helyen fekvő, idén 230 éves gyár, amely még értékes, eredeti épületeire is büszke lehet. Itt néhány éve még hagyományos, nagyvízterű gőzkazánokat alkalmaztak, melyek nem kímélve sem pénzt, sem energiát állították elő a hengerek fűtéséhez szükséges hőmennyiséget. Ennek a rendszernek a racionalizálásakor került be először egy, majd később a jó tapasztalatokra építve még két Certuss gőzfejlesztő.
A berendezések különböző feladatokat látnak el, a fő feladat természetesen a hengerek fűtése. Ez egy nehéz feladat egy gőztermelő egység szempontjából, ugyanis egy papírgyártó henger gőzigénye eléggé hektikus, jellemzőek a nagy elvételek és a kisebb igények váltakozásai. Erre az igénybevételre gyakorlatilag más gőzfejlesztő, mint a Certuss, nem igazán alkalmas, hiszen a henger fűtésére ártalmas vizesedés elkerülésében fontos szerepe van a Certuss által kizárólag gőzfejlesztőkre kifejlesztett égőnek.

A Bepatek által szállított berendezések nemcsak ezért különlegesek: a gőzfejlesztők között egyedülálló módon az automata iszapoló egység képes a technológia igényeit figyelembe venni, „kommunikálni” vele. Ez azt jelenti, hogy a berendezések képesek pl. az eltelt üzemidő vagy egy beállított időpont elérésekor automatikusan és rendezetten leállni, vagy ha a technológiában nem lehet üzemszünet az iszapolás időtartamára sem, akkor az iszapolás idejét a technológia leállásától teszi a gép függővé. Ezzel a készülékkel a távindítás egy variációja is megoldható, a készülék „standby” állapotból egy külső jel hatására képes feléledni, és kb. 3 perc alatt a maximális gőzteljesítményre felmenni.

A rendszer telepítését alapos előkészítés előzte meg. A papírgyár részéről a műszaki vezetés, míg a Bepatek részéről a cég mérnökei és a megvalósításban részt vevő technikusok által, ezért itt nem egyszerűen egy gőzfejlesztő telepítésről beszélhetünk, hanem a vevő igényeit messzemenően figyelembe vevő rendszerről.

"A Bepatek Kft képzett mérnökeivel kialakított rendszer 2010-től biztosítja a gyártósorunk gőzellátását, megfelelve a gyártósor folyamatos és biztonságos gőzellátásának (24 órás üzem, 5 percnél hosszabb idejű gőzkimaradás esetén a gyártósor leáll). A CERTUSS gépek kiváló minőségükről és megbízhatóságukról, valamint energiatakarékos üzemeltetésükről híresek, a mi üzemeltetési tapasztalatunk is megerősíti ezeket. Rugalmasan, az igényekhez igazodóan működtethető az új rendszerünk, ennek eredményeként gázfelhasználásunkat csökkenteni tudtuk."  Diósgyőri Papírgyár, Rádai Imre

Ez alapján kijelenthető, hogy egy gőztermelő egység telepítése előtt mindig milyen fontos egy helyszíni személyes felmérés, műszaki egyeztetés, vagyis a szakértelem.