Hirdetés


Hirdetés

III. Országos Szakiskolai és Szaktanári Konferencia az épületgépészeti szakképzésről PDF Nyomtatás E-mail

Szakiskolák vezetőinek, szaktanárainak, és szakmai szervezetek képviselőinek részvételével zajlott november 10-én a III. Országos Szakiskolai és Szaktanári Konferencia az épületgépészeti szakképzésről elnevezésű program.

 

 

A konferenciának a pécsi Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola Megújuló Szakképzés Háza adott otthont. A 2013. január 1-én felnőttképzésben is hatályossá váló OKJ hatásai, valamint ezzel párhuzamosan a megújuló energiák növekvő szerepe az épületgépészetben új helyzet elé állítják a felnőttképző intézményeket. Emiatt a konferencia központi kérdése az volt, hogyan lehet új irányokat, lehetőségeket megfogalmazni az épületgépészeti felnőttképzés területén. A konferencián bemutatásra került a Build Up Skills Hungary (BUSH) projekt is, amely célja egy olyan intézkedési terv kidolgozása, mely a megfelelő építőipari képzési háttér fejlesztésével hozzájárulhat az Európai Unió 2020-ra kitűzött energetikai és klímapolitikai céljainak megvalósításához. A programon  részvevők kerekasztal-beszélgetés keretében igyekeztek összegezni a közös szakmai érdekeket, és megfogalmazni a szakma fejlesztése érdekében szükséges javaslatokat a szakpolitikai döntéshozók számára is.

 

A konferencián Déry Tibor, a Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Vasáros Zoltán, a szakiskola épületgépész-fémes munkaközösségének vezetője számolt be az épületgépész szakképzés helyzetében a „legújabb OKJ” következtében jelentkező változásokról. Az épületgépészek oktatásában alkalmazható új szakmai oktatókönyveket és az első év oktatási tapasztalatait osztotta meg a bemutatott könyvsorozat kiadó-szerkesztője, Rácz László, a MÉGSZ Felnőttképzési és Oktatási Tagozatának elnöke. A szakiskolák  képviselőit Németh Szabolcs, a Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola gyakorlati oktatásvezetője kísérte végig a Megújuló Szakképzés Házának épületében, ahol az idei évtől az épületgépész szakmákat korszerű körülmények között oktatják. A konferencia délutáni programjában helyt kapott a BUSH projekt keretében elkészített, a magyar épület-energiahatékonysággal és megújulóenergia-használattal kapcsolatos képzési adottságokról és igényekről szóló helyzetelemző tanulmány és kérdőíves felmérés eredményeinek bemutatása. A program a megállapítások megvitatásával, a szakiskolák véleményének kerekasztal-beszélgetés keretében történő megismerésével zárult.

 

A konferencia előadásai letölthetők az alább linkeken.

 

Vasáros Zoltán: Az épületgépészeti szakképzés helyzete a “legújabb” OKJ szerint

Rácz László: Oktatási tapasztalatok az épületgépész jegyzetsorozattal

Hrabovszki Adrienn: Helyzetelemzés a magyar épület-energiahatékonysággal és megújulóenergia-használattal kapcsolatos képzési adottságokról és igényekről

Hujber Dorottya: Build Your English projekt bemutatása: Építőipari iskolák végzősei és építőipari dolgozók nyelvi képességeinek erősítése számítógépes szoftverrel

 

 

Módosítás dátuma: 2012. november 19. hétfő, 20:05