Hirdetés


Hirdetés

Szeptemberben indul a Minősített Passzívház Tervező Képzés PDF Nyomtatás E-mail

 

fejlec_mpk600

2012. szeptember 28-án indítják a hazánkban 2011-ben bevezetett Minősített Passzívház Tervező Képzés soros őszi kurzusát Budapesten. Az eredeti német képzés alapján magyar nyelvre adaptált, 9 önálló - együttesen és külön is látogatható - modulból álló, kreditpontos tanfolyamon passzívház-tervezésben és kivitelezésben tapasztalt, több minősített hazai passzívház építésében közreműködött, akkreditált passzívház oktatók adják át az ismereteket a hallgatóknak. A modulokra folyamatosan lehet jelentkezni. A kezdési időpontok a Minősített Passzívház Tervező képzés weboldalán (www.passzivhaztervezo-oktatas.com) találhatók, az egyes modulok tartalmáról, a részletes tananyagról is itt informálódhatnak az érdeklődők.

 

Hiánypótló szakmai továbbképzés Magyarországon

A Minősített Passzívház Tervező képzés 2011-es hazai bevezetése óriási szakmai áttörésnek számít, hiszen korábban nem létezett ilyen jellegű szakmai továbbképzés az országban. Márpedig a fokozottan energiahatékony, a hagyományos épületekhez viszonyítva minimális energiaszükségletet igénylő passzívházak iránt Magyarországon is egyre nagyobb építtetői érdeklődés mutatkozik. Már nemcsak családi házak, hanem sorházak és ipari létesítmények is épülnek, sőt, 100 lakásos társasház is létesül ezzel a technológiával hazánkban. Passzívház szintű társasházi lakás és panelház felújítására is van példa. (Amennyiben ezzel kapcsolatban részletes információra van szüksége, kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot a közlemény végén jelzett elérhetőségeken.)

Rendkívül fontos, hogy az építtetői igényeknek magasan kvalifikált, passzívház-követelményrendszert alaposan ismerő szakemberek tudjanak eleget tenni, hiszen a passzívház tervezés és kivitelezés speciális szakismereteket követel. A 9 modulból álló tananyag a passzívházépítés valamennyi fázisát (építészeti tervezés, gépészet, PHPP, kivitelezés) lefedi. A kurzus végén a hallgatók szakvizsgát tehetnek, és nemzetközileg elismert Minősített Passzívház Tervező címet szerezhetnek.

 

Amit a képzésről feltétlenül tudni érdemes

A darmstadti Passivhaus Insitut - az Európai Unió támogatásával – fejlesztette ki a költséghatékony és kiváló minőségű passzívházak tervezéséhez és építéséhez szükséges információkat tartalmazó tananyag-csomagot. Az eredeti német képzés magyar nyelvű adaptációja révén 2011 óta a magyar tervezők is elsajátíthatják azokat a tudnivalókat, amelyekre a passzívházak és a különösen alacsony energiafelhasználású épületek tervezéséhez, megvalósításához szükségesek, nemcsak az új építéseket, hanem az épület felújításokat is beleértve. A képzés modulrendszerű, a modulok külön is látogathatók. A Minősített Passzívház Tervező oktatás kreditpontos, tehát az építész és a mérnöki kamaráknál szakmai továbbképzésként regisztrált.

A Szent István Egyetem (SZIE) Gépészmérnöki Kar szervezésében 2011. óta szakmérnöki képzés keretében is megszerezhető a passzívházak tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges szaktudás. Az első évfolyam 2012. júniusában szerezte meg a szakképesítést a SZIE-n. Bővebb információ:

http://www.greenpressblog.com/2012/06/passzivhaz-tervezo-kepzes-21-hallgato.html

 

Kiknek szól a képzés?

A képzés kiemelt célcsoportja: építészek, épületgépészek, építőmérnökök, épület energetikusok, kivitelezők, építésügyben érdekelt önkormányzati munkatársak. A tanfolyam látogatásához tervezői alapismeretek javasoltak. Azok, akik nem rendelkeznek Magyarországon tervezői jogosultsággal – például a technikusok -, Minősített Passzívház Tanácsadó címet szerezhetnek a képzés zárultával, amennyiben szakvizsgát tesznek.

 

Ki tervez, kivitelez passzívházat Magyarországon? - Minősített passzívház tervezők adatbázisa 

Hazánkban is folyamatosan bővül azon szakemberek köre, akik Minősített Passzívház Tervezői címmel rendelkeznek. A www.passivhausplaner.eu adatbázisában jelenleg 28 magyar szakember szerepel, elérhetőségekkel. A magyar szakemberek listája az alábbi linken érhető el: http://www.passivhausplaner.eu/phplaner/planersuche.php?clandc=1&clandv=Hungary

 

Ki kaphat - nemzetközileg elfogadott - minősített passzívház tervezői címet? Egyrészt azok, akik a Minősített Passzívház Tervező Képzés végén eredményes vizsgát tesznek. Másrészt azok, akik közreműködtek egy minősített passzívház létrejöttében, tervezőként, gépészmérnökként, energetikusként. A nemzetközi adatbázis egyébként arról is informál, hogy ki milyen módon nyerte el a tervezői címet: az adott tervező nevére kattintva a felugró ablakban megjelenik az erre vonatkozó információ. Amennyiben a szakember nem vizsga útján szerezte meg a tervezői jogosultságot, látható, hogy melyik minősített passzívházzal érdemelte azt ki. Az adatbázisban jelenleg 2062 minősített Passzívház Tervező található Argentínától Új Zélandig, USA-tól Dél-Koreáig.

 

Kapcsolódó cikkünk

Rekord hallgatói létszámmal zárult a Minősített Passzívház Tervező képzés 2012. évi tavaszi kurzusa:

http://www.greenpressblog.com/2012/07/rekord-hallgatoi-letszammal-zarult.html

 

További információk, elérhetőségeink

Web: www.passzivhaztervezo-oktatas.com

Mesterházy Mónika

megbízott sajtóreferens

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Telefon: +36 30 855 44 49