Hirdetés


Hirdetés

Az első öntapadós padlófűtési rendszerrel szerelt Uponor referenciaház PDF Nyomtatás E-mail

 

2011 őszén elkezdték felépíteni Magyarországon az első öntapadós padlófűtési rendszerrel készült családi házak egyikét, melyek épületgépészeti rendszeréhez az Uponor nagyban hozzájárult.

Uponor_918

A projekt egyik ilyen referenciaháza Kunszentmiklóshoz kötődik, ahol a tulajdonos igénye szerint egy igazán korszerű felületfűtési- és hűtési rendszer kialakítására került sor.

A korszerűség abban rejlik, hogy az Uponor leginnovatívabb padlófűtési rendszere mellett Uponor mennyezetfűtési-hűtési rendszer is beépítésre került. A fűtés kialakításához egy olyan padlófűtési rendszert alkalmaztak, mely önmagától képes odatapadni a speciális felülettel rendelkező szigetelőpanelhez, míg a mennyezethűtéshez vakolható minitec rendszert alkalmaztak.

Az Uponor öntapadós padlófűtési rendszere 2°C-3°C-kal alacsonyabb hőmérsékleten nyújtja ugyanazt a hőérzetet, mint a hagyományos radiátorok, köszönhetően az egyenletes hőelosztásnak, ezáltal alacsonyabb energiaköltséget eredményezve. A csővezetékek gyártása során egy speciális tépőzáras szalagot tekernek az oxigéndiffúziós csövek köré, így a csövek a fenti gyártási technológia által könnyen letekerhetők, lefektethetők a padlóra, akár egy személy által is, hajolás, térdelés nélkül. Az öntapadós cső és a szigetelőréteg az áthelyezés után is ugyanolyan erővel tapadnak egymáshoz. A tapadórétegek szennyezett felület esetén is biztos kötést eredményeznek.

Ha egy helyiségben magas komforttal és alacsony költséggel akarunk ideális hőmérsékletet elérni, akkor az Uponor nedves rendszere az ideális megoldás. A rendszer akár falra akár mennyezetre is alkalmazható és használhatjuk fűtésre a falon és hűtésre a mennyezeten.

 

Az épület műszaki leírása

Az épület majdnem minden helyiségében padlófűtés lett kialakítva, kivéve a garázs. A fürdőben 100mm-es, a többi helyiségben 150mm-es osztással lett letekerve a padlófűtés.

Uponor_904

A tulajdonosok kérésének megfelelően a szobákban és a nappaliban külön radiátorok kerültek beépítésre. Az osztók a közlekedő folyosóján lettek elhelyezve egy falba építhető osztószekrény segítségével. A padlófűtés szerelése a rajzon feltüntetett rétegrendben történt.

Padlófűtés rajza

Az épületben egységesen 16x2,0mm-es öntapadós MLC padlófűtési cső került felhasználásra.

A nappaliban elhelyezett kandalló kialakításánál, ügyeltek az ott megszerelt padlófűtési cső védőtávolságának betartására.

A fürdő, a kamra és a garázson kívül további mennyezetfűtési-, és hűtési rendszer került kialakításra. Az osztók a padlófűtési osztók mellé kerültek. A mennyezethűtési mezők gerincvezetékei az aljzatszigetelésben lettek vezetve, védőcsőben a rajzon feltüntetett rétegben. A hozzávezetésekhez Uponor evalPEX 20x2,0mm csővezetéket alkalmaztak.

Mennyezethűtés rajza

A padlófűtési és a mennyezethűtési körök külön osztókra lettek csatlakoztatva. A mennyezethűtés regisztereit Tichelmann kapcsolásba, 100-as osztással szerelték meg.

Ezzel a rendszerrel egy falfűtési körrel maximum 15m² fedhető le, amit max. 3 zónára lehet bontani, 1 zóna: max. 5m².

A mennyezethűtés kialakításánál is ugyanúgy betartották a védőtávolságot, mint a padlófűtésnél.

 

Az épület szabályozása

A szabályozást is természetesen a felületfűtési-hűtési rendszerek adta igényekhez viszonyítva alakították ki. Az épületbe két darab vezetékes szabályozó került, ezek végzik az állásszabályozók mozgatását, melyeket az osztó-gyűjtő egységek fölé helyeztek el. A szabályozó egységeket összekötötték a termosztátokkal és az osztókon lévő állásszabályozókkal, továbbá a vezetékes termosztátokat is bekötötték a szabályozó egységekbe.

A harmatpont védelem a TF 3 PR típusú harmatpont érzékelőn keresztül valósult meg, amit egy konverteren keresztül csatlakoztattak a szabályozó egységhez. Harmatpontosodás veszély esetén a szabályozó harmatpont védelmi rendszere leállítja a hűtést, majd a veszély elmúltával újraindítja azt.

 

Általános szerelési leírás

A padlóban szerelt kötéseket és az idomokat mindig el kell látni a megfelelő védőszigeteléssel, a felületüket védeni kell a betonnal való közvetlen érintkezéstől. A végleges eltakarás előtt mindig el kell végezni a nyomáspróbát és ezt megfelelően dokumentálni is kell. A fűtőbetont úsztatott technológiával kell elkészíteni. 30 m2 egybefüggő fűtőbeton felett dilatációs csíkot kell elhelyezni. A dilatációs zónán áthaladó vezetékeket el kell látni védőcsővel 300mm hosszon. Az osztókat falba süllyeszthető szekrénybe kell beszerelni.

A családi ház kivitelezése várhatóan 2012-ben fejeződik be.

 

További információt talál a www.uponor.hu weboldalunkon, vagy hívja a 203-3611-es telefonszámot.

Módosítás dátuma: 2012. június 04. hétfő, 14:57