Hirdetés


Hirdetés

A CONSTRUMA Nagydíjas Guntamatic apríték kazán PDF Nyomtatás E-mail

A 2007-ben alakult ÖkoValentia Kft. kimondottan a megújuló energiaforrásokkal (főként biomassza kazánokkal és napkollektoros rendszerekkel) kapcsolatos kereskedelmi tevékenységet folytat, ami kiegészül egyéb mérnöki szolgáltatásokkal, például tervezéssel és tanácsadással is. A cég ügyvezetője, Boronkai Miklós elmondta, hogy az ÖkoValentia Kft. három éve látja el az osztrák (német tulajdonú) Guntamatic magyarországi képviseletét. A Guntamatic termékei alapvetően biomassza vagyis faapríték, pellet illetve agriüzemanyaggal működő kazánok.

construma_dj

Az Öko Valentia Kft. által elnyert 2012-es Construma Nagydíj

Ezek közé tartozik a 2012-es CONSTRUMA Nagydíjas Guntamatic Powerchip apríték kazán is. „Azért ezzel a termékkel indultunk a Hungexpo Zrt. idei pályázatán, mert jelenlegi termékpalettánkon 94%-os hatásfok mellett ez a kazán teszi lehetővé a legsokrétűbb felhasználást, a tüzelőanyagok széles skálájának (pellet, faapríték és egyéb nem fás jellegű üzemanyagok: növényi magvak, miscanthus, triticale, gabona) elégetését” – jegyezte meg Boronkai Miklós.

Boronkai

Boronkai Miklós ügyvezető büszkén mutatja a díjnyertes berendezést

A nyertes termék esetében a lépcső rostélyos tűztér segíti a hamu tökéletes kiégését. A porleválasztást a ciklonégőtér biztosítja. „A jól szabályozott égőtér – a füstgáz hőmérséklet, kazánvíz hőmérséklet, lambda szonda mérés alapján – folyamatosan szabályozza az égés körülményeit, így érhető el a jó hatásfok.” A kazán működése és időjárásfüggő vezérlése érintőképernyős kezelőfelülettel van megoldva, amely magyar nyelvű menüvel is dolgozik. „A kazán teljesítménye az üzemanyag fűtőértéke szerint változik: a pelletnek 18 MJ/kg a fűtőértéke, a faaprítéknak (fafajtától és nedvességtartalomtól függően) 14-16 MJ/kg, míg a nem fa jellegű üzemanyagok esetében, a salakosodás miatt lejjebb kell vinni a hőmérsékletet, ez pedig csökkenti a teljesítményt.”

Guntamatic_1       Guntamatic_2

A Guntamatic POWERCHIP apríték kazán és metszete

Boronkai úr kiemelte, hogy egy innovatív, komplett rendszerről van szó, amely esetében a komformitás magas szintjét az automata kazántisztítás, a gurítható hamutartó, valamint a hamu kiszívó berendezés biztosítja. „Mind az apríték, mind a pellet kazánok komplett, szezonális tárolóval egybeépített rendszerek, tehát a cél az, hogy minél hosszabb időre (akár egész fűtési szezonra) fel lehessen tölteni üzemanyaggal az üzemanyag tárolót. Így maximum néhány hetente (az üzemanyag minőségétől és a hőigénytől függően) kell hamuzni és egy fűtési szezonon belül kb. kétszer kitakarítani a kazánt. Erre az üzemeltetőt betanítjuk a beüzemeléskor. Tehát szakemberre kizárólag meghibásodás vagy a 2 évenkénti szakszerviz esetén van szükség.” Az ügyvezető ugyanakkor hozzátette, hogy „magánszemélyek esetében inkább a pellet vagy a tüzifa felhasználás tekinthető reálisnak, az apríték kazán ilyen teljesítményben lakossági használatra ugyanis fajlagosan drága.” Így felhasználási területét tekintve a Guntamatic Powerchip elsősorban közintézmények, panziók, ipari létesítmények, kis üzemek, raktárak, irodaházak, erdészeti központok, vadászkastélyok, üvegházak és általában véve nagyobb hőigényű épületek esetében kínál ideális megoldást.

Ha bővebb tájékoztatást szeretne a díjnyertes termékről látogassa meg az ÖkoValentia Kft. honlapját!

Módosítás dátuma: 2024. január 16. kedd, 08:46