Hirdetés


Hirdetés

Korszerű szivattyúk a házi vízellátás és öntözés területén PDF Nyomtatás E-mail

wilo_szalag

A házi vízművek akár öntözésre, akár szürkevíz felhasználásra egyre népszerűbbek a lakosság körében. Az emelkedő víz-és csatornadíjak ismeretében ez nem meglepő, egyre rövidülő megtérüléssel lehet számolni kutak, ciszternák, illetve öntöző, vízellátó rendszerek építése, telepítése esetén.

Ma már egy családi ház vízellátásában is komplex rendszerekkel találkozhatunk, hiszen egy kútból történő öntözés, vagy alacsony nyomású hálózati víz nyomásfokozása mellett, olyan összetettebb, talaj- és csapadékvizet felhasználó rendszerekre is igény van, ahol már külső vezérlő- és felügyeleti eszközök alkalmazása szükséges.

wilo_jet

A WILO SE a világ egyik vezető szivattyúgyártója, a jó minőségű önfelszívó, normál szívású és mélykúti szivattyúk mellett korszerű, komplex vezérlésekkel is rendelkezik kínálatában. Házi vízellátásban népszerűek az önfelszívó szivattyúk WJ, illetve MC sorozata, amelyek legfeljebb 7-8 m mélyről képesek a vizet kiszivattyúzni fúrt, vagy ásott kútból, illetve ciszternából. A Wilo-Jet WJ szivattyúkkal egyszerűen megoldható egy hétvégi ház vízellátása, illetve kézi locsolás vagy egy kisebb öntöző rendszer táplálása, hiszen a szállított vízmennyiség 2-3 m3/h, 3-4 bar nyomás mellett. Nagyobb, automatikus üzemű öntöző rendszerek nyomásfokozására javasolt inkább a MultiCargo MC sorozat, ahol a térfogatáram 3-5 m3/h, 4-5 bar nyomás mellett. Normál szívású szivattyúk, a MultiPress MP sorozat pedig hasonló teljesítménnyel, hálózati víz nyomásfokozására, illetve ciszternából történő vízellátásra, amennyiben hozzáfolyást tudunk biztosítani a szivattyú szívóoldalán.

wilo_twu

Abban az esetben, ha a vízszint a talajhoz képest 8 méternél lejjebb van, azt a kútba leengedett TWU sorozatú búvárszivattyúval lehet kiszivattyúzni. Népszerűek a 3” és 4” méretben készülő szivattyúk, megfelelő homoktartalom tűréssel, jó hatásfokú hidraulikával. Teljesítményük 24 m3/h térfogatáramig, és 22 bar nyomásig terjed, ami bőségesen elegendő családi házak és társasházak környezetében történő alkalmazásra. Előre szerelt kivitelben a KTWU sorozat kapható, teljesítménytől függően 20, 25, illetve 30m villamos kábellel és villásdugóval, illetve tartókötéllel szerelve – így a helyszínen egyszerűen telepíthető, villamos szerelést nem igénylő szivattyúról van szó, ami a nyomóvezeték megépítését követően kézi üzemben már indítható is.

wilo_hwj

A vízellátásra alkalmas vezérlések között egyaránt megtalálhatók az egyszerűen telepíthető berendezések, mint például a nyomáskapcsolót, szárazon futás elleni védelmet, és 24 illetve 50 literes légüstöt összeszerelve tartalmazó Hidrofor automatika készlet, vagy a Fluidcontrol nyomáskapcsoló és áramlásőr – mindkettő alkalmazása esetén biztosítható a teljesen automatikus üzem, a szivattyú vízhiányvédelmének biztosításával. A komfortosabb megoldást kedvelőknek az új fejlesztésű ElectronicControl a megfelelő választás, amely a szivattyú fordulatszámának szabályozásával állandó nyomást tart a nyomóvezetékben, függetlenül a vízelvétel mennyiségétől. Azok számára, akik összetett, több szivattyúból álló vízellátó rendszert szeretnének (pl. egy kútból tartályt tölteni és onnan nyomásfokozni), külső kapcsolódobozzal rendelkező vezérlés szükséges, úszókapcsolókkal, szondákkal, nyomáskapcsolóval felszerelve. Ezek a berendezések már külső motorvédelmet is tartalmaznak, népszerű típusok az ESK 1 és az EC-Drain.

Általános szabályként elmondható hogy házi vízellátásra a vezérlés típusától függetlenül javasolt légüst alkalmazása, a szerelvények védelme és a szivattyú kapcsolási számának csökkentése végett, míg öntözési feladatoknál ez nem feltétlenül szükséges.

A fent említett termékek megtalálhatók a Szivattyúk a házban és ház körül kiadványunkban, amely a honlapunkról letölthető.

 

Wilo Magyarország Kft.

2045, Törökbálint, Torbágy u. 14.

www.wilo.hu

Módosítás dátuma: 2012. május 04. péntek, 16:57