Hirdetés


Hirdetés

A CERTUSS gőzfejlesztő „agya”, a CERTOMAT PDF Nyomtatás E-mail

 

bepatek_3_log

Egy gőztermelő gép meghibásodása esetén (minden működő berendezés elromolhat, még a legjobb minőségű is) a szerviz technikusnak sokat segít, ha tudja, hogy a gép milyen üzemállapotokban volt, mik voltak a paraméterek, mielőtt a hiba megtörtént. Ez megkönnyíti a diagnosztizálást, a hibakeresést, és lehetőséget ad arra, hogy a hibát gyorsabban elhárítsa, elérve a termelés kiesés rövidülését. Nos, a Certuss gőzfejlesztőknek van egy ilyen rendszere: ez a Certomat.

Armaturw

A Certomat megjelenése előtt a Certuss egy sima számdiagnosztikai kijelzővel rendelkezett, mely az adott hiba alapján egy kódot írt ki: pl. gázhiány, túlnyomás esetén. A Certomat ehhez képest több, mint előrelépés: eltárolja a berendezés meghibásodásának okait, visszakereshetővé téve azt, sőt, bizonyos fontos paramétereket is elment, ami segíthet a hiba megtalálásában. Miért fontos ez? Sokszor e nélkül a technikus csak a kezelő elmondása alapján tájékozódhatott, aki vagy ott volt, de nem emlékezett jól bizonyos részletekre, vagy ott sem volt, és nem tudta, mi történt a meghibásodáskor vagy előtte.
Ennek vége, a technikus a Certomat alapján egyértelműen vissza tudja keresni, mik és mikor voltak az utolsó hibák, illetve, hogy ekkor pl. mennyi volt a tápvízhőmérséklet.

Ezeket az üzemi- és hibajelzéseket a berendezés magyar nyelven ki is írja, ami bizonyos szituációkban sokat segít a kezelőnek, így nem kell a hibakódokat értelmeznie. A berendezés a valós üzemórákat számolja, sőt, a napi üzemidőt is letárolja. Megtudható belőle a főbb segédberendezések kapcsolásának gyakorisága, ezen kívül az elgőzölögtetőben fellépő nyomásnövekedések, ami a berendezések, részek élettartamáról, karbantartási szükségszerűségéről adhatnak információkat.

A hibajavításnál az utolsó 20 hibaüzenet lehívható, ez a hibaelhárítást teszi egyszerűbbé, de a karbantartás esedékességére is figyelmeztet. A karbantartás azért fontos, mert lecsökkenti a meghibásodás lehetőségét (ez egy termelőüzem alapgépénél nagyon fontos), és a gép hatásfokát mindig megfelelő szinten tartja. A Bepatek Kft. karbantartási szerződés lehetőségét is nyújtja ügyfeleinek, tervezhetővé téve ezzel a megelőző karbantartást.

A bemenő tápvíz hőmérsékletét is tárolja a gép, így nincs „sumákolás”, a berendezés nem mehet alacsony hőfokú tápvízzel (pl. fontos a termikus gáztalanítás miatt).

Junior_mit_Laptopw

A Certomat egy komolyabb tárolómodullal is fel van szerelve, ebből lehívhatóak a gép hosszútávú üzemi és kazánállapotai: 5000 üzenet tárolására ad lehetőséget. Ehhez egy RS232 csatlakozási pont áll rendelkezésre, melyen keresztül a technikus a számítógépére hívhatja az adatokat.

A Certomat alkalmassá teszi a Certuss gőzfejlesztőt épületfelügyeleti rendszerre való csatlakoztatásra, ehhez három feszültségmentes kontaktus áll rendelkezésre: egy gyűjtött hibajel és az égő üzemállapotai. Ez kérésre tovább bővíthető, pl. telefonvonalon keresztül is megoldható egy modemmel a rendszer lekérdezése, vagy akár a karbantartási munkák esedékességének automatikus jelzése egy központi hely felé.

A Certomat alapáron a Certuss gőzfejlesztők szerves részét képezi, kimagasló és jól használható értéket nyújtva ezzel a felhasználóknak.

CERTUSS gőzfejlesztők műszaki részleteiről itt olvashat még: www.gozfejleszto.hu

Vagy érdeklődjön a Bepatek Kft mérnök kollegáitól a +36 23 521-521-es telefonszámon.

Módosítás dátuma: 2012. május 03. csütörtök, 20:38