Hirdetés


Hirdetés

Minősített Passzívház Tervező képzés PDF Nyomtatás E-mail

 

dinamikus_468x60

 

Budapesten másodszor, első vidéki helyszínként pedig Pécsett indítják el 2011. szeptemberében a németországi Passivhaus Institut által kidolgozott, magyar nyelvre adaptált Minősített Passzívház Tervező képzést. Az oktatás hazai bevezetése szakmai áttörésnek számít, hiszen nem létezett ilyen jellegű szakmai továbbképzés az országban. A résztvevők – szakvizsga útján - Minősített Passzívház Tervező címet szereznek.

A darmstadti Passivhaus Insitut - az Európai Unió támogatásával - a költséghatékony és kiváló minőségű passzívházak tervezéséhez és építéséhez szükséges információkat tartalmazó tananyag-csomagot fejlesztett ki. Ennek segítségével a magyar tervezők is elsajátíthatják azokat a tudnivalókat, melyekkel sikeres eredményeket érhetnek el a passzívházak és a különösen alacsony energiafelhasználású épületek tervezése és megvalósítása során.

A tíznapos tanfolyam modulrendszerű, a modulok egyenként is látogathatók. Az utolsó oktatási nap a Passivhaus Insitut által megrendezésre kerülő nemzetközi vizsgára készít fel, melyen a sikeres részvevők elnyerhetik a Minősített Passzívház Tervező címet. Az építész és a mérnöki kamarák kreditpontokkal is elismerik a tanfolyamon történő részvételt. A sikeresen vizsgázott tervezők elérhetőségei felkerülnek a www.passivhausplaner.eu című nemzetközi adatbázisba is.

Építészeken kívül más szakterületek munkatársainak is hasznos a tanfolyam: épületgépészek, építőmérnökök, épület energetikusok, kivitelezők, önkormányzati dolgozók számára is.  Fontos tudásra tehetnek szert mindazok, akiknek segíti a tevékenységét a tanfolyam, mert passzívházak, vagy egyéb rendkívül energia hatékony épületek megvalósításában vagy az ilyen színvonalú felújításában vállalnak szerepet.

A tanfolyam látogatásához tervezői alapismeretek szükségesek. Az oktatás során szó esik röviden az alapismeretekről, azonban a megszokottól eltérő sajátosságok kerülnek kiemelésre és elmélyítésre. Sok szakképzett technikus is sikeresen elvégezte már a tanfolyamot, sőt, aki nem rendelkezik Magyarországon tervezői jogosultsággal, az a Minősített Passzívház Tanácsadó címet is elnyerheti.

A tanfolyamot a gödöllői Szent István Egyetem továbbképzési programjának részévé tette, amelynek keretében államvizsga után másoddiploma is szerezhető passzívház tervező szakmérnök címmel. Bővebb információ: http://www.gek.szie.hu/node/583

Bővebb információk a képzés weboldalán találhatók: www.passzivhaztervezo-oktatas.com

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 18. csütörtök, 12:52