Hirdetés


Hirdetés

43. Gázkonferencia és Szakkiállítás - beszámoló PDF Nyomtatás E-mail

Az idei konferencia különös jelentősége volt, hogy a magyar EU-elnökség idejére esett és emellett magában foglalta a V4-országok, idén Magyarországon esedékes IV. Közép-európai Gázkongresszusát is. A konferencia házigazdája a Magyar Gázipari Egyesülés volt, helyszíne a Budapesti Konferencia Központ.

A konferencia bevezető előadását Bencsik József államtitkár tartotta, aki vázolta az energiaellátás általános kérdéseit és a kormány rövid- és hosszú távú terveit. Ezen belül megnyugtatta a konferencia résztvevőit, hogy az általános energia-megtakarítást eredményező intézkedések, és a megújuló energiaforrások növekvő igénybevétele miatti gázfogyasztás csökkenést kompenzálni fogja az erőművi gázfelhasználás várható növekedése, különös tekintettel a hőenergiát is hasznosító villamos erőművek tervezett támogatási rendszerére.

Az energia ellátás biztonságával és a földgáz-kereskedelem aktuális kérdéseivel foglalkozó előadások mellett külön szekcióban került sor az épületgépészeti előadásokra.

Ez utóbbi keretben 4 előadás hangzott el:

-         Seidl Gábor (MÉgKSz) ismertette az új EU direktíva hazai bevezetésével kapcsolatos feladatokat. Egyik érdekes feladat a kivitelezők által a fűtési rendszerekre kiállítandó un. „rendszertanúsító irat”.

-         Magyar Zoltán dr. (PÉTE) az EU direktíva alapján tervezett hazai rendelet kérdéseiről adott tájékoztatást.

-         Gyárfás Attila (MÉGSZ) a „Zöldgazdaság fejlesztési program” célkitűzéseinek megfelelő, kis teljesítményű gázfogyasztó rendszerekkel szemben támasztott követelményekről és a hatékonyabb gázfelhasználást lehetővé tevő, alternatív berendezésekről számolt be. (Gyárfás Attila előadásának anyaga letölthető itt.)

-         Lukácsi Péter (FŐGÁZ Zrt.) bemutatta a gázfogyasztó berendezések létesítésével kapcsolatos feladatok és felelősségek összefüggéseinek un. „felelősségi mátrixát”, valamint ennek alapján az új, egyszerűsített gázkészülék-cserére kidolgozott eljárást.

 

Gyárfás Attila

Módosítás dátuma: 2011. június 30. csütörtök, 13:52