Hirdetés


Hirdetés

Állásfoglalás a kondenzációs kazánok alkalmazásáról PDF Nyomtatás E-mail

A 2010/31/EU irányelvek hazai bevezetését készíti elő a Belügyminisztérium megbízásából létrehozott Magyar Mérnöki Kamara-munkabizottság. A tervezett változás több hatályos jogszabályt érint, elsősorban a 7/2006 TNM rendeletet. Ebben a témakörben a munkabizottság május 13-án tartotta második tájékoztatóját, melyen a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) képviselője is rész vett.

A munkabizottság anyagában szerepel többek között az a javaslat, hogy amennyiben a hőenergia biztosítása gázkazánnal történik, akkor az kondenzációs kazán legyen. A Magyar Épületgépészek Szövetsége elnöksége szerint ezt a fogalmat ki kell terjeszteni úgy, hogy hőenergiát szolgáltató kazán, különösen lakótérrel összeköttetésben - bármilyen tüzelőanyag esetében - kizárólag zárt égésterű (C-típusú) lehet. (Gázkazánok esetében ez ma már csaknem mindig kondenzációs kazán.)

A MÉGSZ elnöksége egyetért azzal, hogy indokolt esetben, (pl. ha az építészeti adottságok miatt a zárt rendszer nem valósítható meg, vagy egyéb műszaki-gazdasági szempontok) a feltétel, egyedileg enyhíthető.

A javaslatot nem csak az eddig hangoztatott biztonsági szempontok indokolják, hanem a zárt égésterű kazánok kisebb légfelesleg tényezőjéből adódóan, a lényegesen kisebb tüzeléstechnikai veszteség is.

2011. május 30.

Módosítás dátuma: 2011. június 30. csütörtök, 13:47